ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

16.09.2016

Newsletter

Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών στην Μπρατισλάβα

Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, προσφυγικό-μεταναστευτικό με «σφήνα» την ομάδα Βίζεγκραντ και οικονομία επί τάπητος, με τις κυβερνήσεις βαθιά διχασμένες μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου, και στο φόντο τις κάλπες του 2017 σε Γαλλία και Γερμανία που βάζουν αναπόφευκτα μεγάλες αλλαγές και νέες στρατηγικές στον πάγο, αναμένεται να απασχολήσουν την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με την σλοβακική Προεδρία η άτυπη Σύνοδος φιλοδοξεί «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».

Πηγές της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας, που χτες συνομίλησε με την Άγκελα Μέρκελ, πηγαίνει στη Σύνοδο με την "Διακήρυξη των Αθηνών", που συνυπέγραψαν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου..

Χωρίς τη Βρετανία πλέον στο τραπέζι οι «27» επιδιώκουν να αποτελέσει η Μπρατισλάβα εφαλτήριο για μία διαπραγματευτική διαδικασία με την ελπίδα ότι θα συμφωνηθούν περαιτέρω στρατηγικές όταν οι ηγέτες συναντηθούν ξανά τον Μάρτιο στην ιταλική πρωτεύουσα για την 60ή επέτειο της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Ρώμης.

Ωστόσο, η πολιτική πραγματικότητα δείχνει πως είναι ελάχιστες οι δυνατότητες «επιδιόρθωσης» της ΕΕ και συμφωνίας σε ουσιώδεις νέες πολιτικές ως προς την μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ και των κανόνων για το άσυλο, με τη Γαλλία και τη Γερμανία απασχολημένες με τις κάλπες που στήνουν αμφότερες το 2017.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους ηγέτες  να προχωρήσουν στη Μπρατισλάβα σε μία «βάναυσα ειλικρινή» αποτίμηση των προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την κρίση να πάει χαμένη ως ευκαιρία για βελτίωση, είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του το βράδυ της Πέμπτης στην σλοβακική πρωτεύουσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ¨" ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

NEWSLETTER