ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

18.12.2020

Newsletter

Νέες παρεμβάσεις του ΕΕΘ προς την κυβέρνηση

Με νέες παρεμβάσεις του προς την Κυβέρνηση πάνω σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της Αγοράς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να προσπαθεί να συμβάλει στις προσπάθειες για ανακούφιση των επιχειρήσεων από τα δεινά που έχει προκαλέσει
η Πανδημία.
Οι παρεμβάσεις αυτές, που γίνονται προς τους αρμοδίους υπουργούς, πηγάζουν από την βαθιά γνώση των ζητημάτων που έχει το ΕΕΘ, καθώς
ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε στενή επαφή με τα μέλη, τους συλλόγους, τα σωματεία και όλους τους φορείς, συνεπώς ενημερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και την πορεία υλοποίησης των μέτρων.
Όπως άλλωστε έχει τονίσει κατ' επανάληψη ο Πρόεδρος μας Μιχάλης Ζορπίδης, "το ΕΕΘ, όπως και όλα τα Επιμελητήρια πρέπει να τα συμβουλεύονται οι κυβερνήσεις, είναι προς το συμφέρον τους. Μόνο έτσι θα πάρουν την πραγματική εικόνα τόσο των προβλημάτων όσο και των λύσεων. Είμαστε πάντα εδώ για να τους βοηθάμε".
Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες το ΕΕΘ έστειλε επιστολή στους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα στην οποία αναφέρεται στα θέματα των αισθητικών, της χρήσης POS αλλά και του Δώρου Χριστουγέννων.
 
Όπως τονίζεται στην επιστολή, παρακαλούμε όπως με την παρούσα συνυπολογίσετε στους σχεδιασμούς σας τα παρακάτω αιτήματα τα οποία προέκυψαν έπειτα από σχετική συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για σοβαρά θέματα που μεταφέρονται από τους ανθρώπους της Αγοράς και μπορούν να επιλυθούν με τη δική σας παρέμβαση, για την οποία σας παρακαλούμε θερμώς.
 
  1. Δώρο Χριστουγέννων:
Η ρύθμιση για κάλυψη του μέρους εκείνου του Δώρου Χριστουγέννων των υπαλλήλων που αναλογεί σε αναστολή εργασίας από το κράτος είναι προς την θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι ανοιχτές αλλά, λόγω Καραντίνας, έχουν μεγάλη πτώση τζίρου. Είναι πολλοί οι συνάδελφοι μας, που λόγω της κατάστασης αυτής αδυνατούν η δυσκολεύονται να πληρώσου το Δώρο. Θα πρέπει η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων που πραγματικά χρειάζονται στήριξη, θεσπίζοντας είτε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής του αποκλειστικά για το 2020 ή την δυνατότητα ρύθμισης της καταβολής του σε δόσεις.
 
  1. Πληρωμή μόνο με POS στα ανθοπωλεία.
Τα καταστήματα πώλησης ανθέων βρίσκονται από την αρχή της Καραντίνας μέσα σε μία δύνη, λόγω κακών χειρισμών. Αρχικά απαγορεύθηκε η λειτουργία τους, ενώ μετά από πιέσεις των εκπροσώπων του κλάδου επετράπη η πώληση με παράδοση κατ’ οίκον και μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shop). Δυστυχώς όσο ακατανόητη ήταν η απόφαση για απαγόρευση λειτουργίας τους άλλο τόσο ακατανόητη είναι η απόφαση για πληρωμή μόνο με POS. Είναι πραγματικά ακατανόητος ο λόγος για τον οποίο απαγορεύονται τα μετρητά στα ανθοπωλεία όταν επιτρέπονται στα φυτώρια, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.
 
  1. Κέντρα αισθητικής
Ο κλάδος των επαγγελματιών αισθητικών είναι ο μόνος ο οποίος παραμένει σε αναστολή λειτουργίας στο χώρο της προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Και αυτό παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι στους χώρους αυτούς κρατούνται, υψηλά στάνταρτς καθαριότητας και αυστηροί κανόνες υγιεινής, ανεξάρτητα από την Πανδημία.
Δυστυχώς με την απαγόρευση λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας τους από αισθητικές πράξεις (αποτρίχωση, Laser, καθαρισμός προσώπου- σώματος) γίνονται από Ιατρικά Κέντρα, κάτι που συνιστά αντιποίηση επαγγέλματος και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ζητούμε να επιτραπεί η λειτουργία των Κέντρων Αισθητικής, που λειτουργούν με άδεια των υγειονομικών υπηρεσιών με την αυστηρή τήρηση υγειονομικών κανόνων, όπως άλλωστε θεσμοθετήθηκαν για τις επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών και τα κομμωτήρια.
 
  1. Επαγγελματική Στέγη
Στην αγορά παρατηρούνται απαράδεκτες πρακτικές και εκβιασμοί όσον αφορά τα ενοικιοστάσια ιδίως όσων επιχειρήσεων λήγουν τα ενοικιαστήρια συμβόλαια το αμέσως επόμενο διάστημα. Αρκετοί ιδιοκτήτες απαιτούν το σύνολο του ενοικίου με αθέμιτους τρόπους. Ζητούμε να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη με την θέσπιση από την Κυβέρνηση δυνατότητας στους ενοικιαστές να επεκτείνουν με τους ίδιους όρους τα συμβόλαια τους για χρονικό διάστημα τριών ετών.
  
- Επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού
Σε άλλη επιστολή, που απευθύνθηκε στον υπουργό Τουρισμού, τέθηκε τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά πρακτορεία, που είναι λόγω της Πανδημίας κλειστά.
Αναγράφεται στην επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με την παρούσα επιθυμούμε να σας εκθέσουμε την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των τουριστικών γραφείων.
Όπως γνωρίζεται, ο κλάδος έχει περιέλθει σε σχεδόν ολοκληρωτική παύση της δραστηριότητας του λόγω της πανδημίας. Ωστόσο η επιβίωση  και η επανεκκίνηση του όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας. Όχι μόνο για την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών, αλλά και για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού καθώς  τα τουριστικά γραφεία αποτελούν το βασικό πυλώνα του.
Για τον λόγο αυτό ζητούμε:
- τη στήριξη της απασχόλησης στους χιλιάδες υπαλλήλους των τουριστικών γραφείων
- την επιδότηση του λειτουργικού κόστους που πλέον είναι δυσβάσταχτο,
- την παροχή ρευστότητας,
- ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία,
- διασφάλιση του υγειούς ανταγωνισμού με άλλες εμπλεκόμενες επιχειρηματικές οντότητες όπως τα ΚΤΕΛ
- Πάταξη της υποκλοπής εκδρομικού και μεταφορικού έργου από ιδιώτες που δεν έχουν σχέση με τον κλάδο μας
- προβολή και στήριξη του τουριστικού κλάδου
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ο τουριστικός κλάδος και πιο συγκεκριμένα ο τομέας των τουριστικών γραφείων αποτελεί, εκτός από σημαντικό εργοδότη και εξίσου σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Για τους λόγους αυτός ο τομέας δεν πρέπει να σβήσει. Είναι στο χέρι σας η επιβίωση του, αρκεί να ληφθούν μέτρα και μάλιστα πριν να είναι αργά.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

NEWSLETTER