ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

14.09.2020

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Ομιλητής στο Forum της ΔΕΘ ο Μ. Ζορπίδης

Στο Φόρουμ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συμμετείχε ως ομιλητής ο Μιχάλης Ζορπίδης

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μίλησε στη θεματική συζήτηση του Τουρισμού, στην οποία
συμμετείχε ακόμη ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχισσα Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και εκπρόσωποι φορέων της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Μιχάλης Ζορπίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα του τουρισμού, απευθύνοντας έκκληση σε όλους να εργαστούν
ο καθένας στον τομέα του ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχει αγορά, δεν υπάρχει κοινωνία δεν υπάρχει Ελλάδα.


Η ομιλία του κ. Ζορπίδη έχει ως εξής:

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
Προβληματίστηκα πολύ για το τι θα έπρεπε να πω σε μία εκδήλωση σαν τη σημερινή, στην οποία η ΔΕΘ μου έκανε την ξεχωριστή τιμή να με προσκαλέσει και να μού δώσει το λόγο.
Πώς άραγε η δική μου παρέμβαση θα ήταν χρήσιμη για όσους παρακολουθούν την εκδήλωση μας, πραγματικά χρήσιμη και ουσιαστική, μακριά από τυπικότητες, εύκολα λόγια και ευγένειες;
Κοίταξα λοιπόν πίσω μου, στο δικό μου παρελθόν, στη δική μου επαγγελματική διαδρομή για να πάρω ένα στοιχείο και να σας το αφηγηθώ, ώστε να είναι χρήσιμο και ουσιαστικό, και όλοι εσείς να πάρετε μία αφορμή για προβληματισμό και σκέψη.
Κατέληξα λοιπόν σε ένα στοιχείο το οποίο πραγματικά με πικραίνει: είμαι 40 χρόνια στον χώρο του «Επιχειρείν», αγωνίστηκα πολύ, εργάστηκα σκληρά, αντιμετώπισα δυσκολίες και προβλήματα και πιστεύω ότι κάτι κατάφερα!
Πρόσθεσα όλα αυτά τα χρόνια ένα μικρό λιθαράκι σ’ αυτό που ονομάζουμε «Ελληνικός Τουρισμός», δημιούργησα θέσεις εργασίας αλλά και μία εταιρία με σημαντική τεχνογνωσία και υποδομές ώστε να τον βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα, να πάει ένα βήμα πιο μπροστά!
Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω ότι ποτέ στην πορεία αυτή των τεσσάρων δεκαετιών δεν αισθάνθηκα ότι έχω το κράτος στο πλευρό μου. Ότι αυτό που λέμε Ελληνική Πολιτεία είναι ένας δικός μου σύμμαχος, που θα με στήριζε σε μία δύσκολη στιγμή αλλά και θα με βοηθούσε, θα με καθοδηγούσε ώστε να προχωρήσω και να διευρύνω την δουλειά μου, να την κάνω καλύτερη και μεγαλύτερη. Γιατί καλύτερες και μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις σημαίνει πρόοδος και ανάπτυξη για μία χώρα.
Βοήθεια και στήριξη δεν είδα.
Να σας πω τι είδα;
Κατά καιρούς είδα κυβερνήσεις να χαϊδεύουν τους Δημοσίους Υπαλλήλους, να προσλαμβάνουν τους κομματικούς τους φίλους και να τους μετατρέπουν   σε τεμπέλικες και αναποτελεσματικές μονάδες. Είδα υπουργούς να ιδρύουν εταιρίες και οργανισμούς του Δημοσίου για να βάζουν μέσα αυτές τις αναποτελεσματικές μονάδες και να τις διατηρούν, πολλές φορές χωρίς έργο και αρμοδιότητες.
Είδα κυβερνήσεις να δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος και να μην τολμούν να διαταράξουν αυτήν την αμαρτωλή αλλά και δαπανηρή αλυσίδα διαφθοράς, τεμπελιάς και αναποτελεσματικότητας.
Η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να αποτινάξει από πάνω της τον Κρατισμό, την Αριστερή Αφέλεια και τις κομμουνιστικές εμμονές. Ακόμη καθυστερεί. Ακόμη δεν τα έχει καταφέρει.
Ακόμη βολοδέρνει ανάμεσα στα συνθήματα του Σοσιαλισμού και της δήθεν Επανάστασης αντί να σοβαρευτεί και να δει την πραγματικότητα με σοβαρότητα επιτέλους.
Αυτό είναι και το μήνυμα μου, το οποίο, αν θέλετε, προέρχεται από μία πλούσια σε εμπειρίες, διαδρομή μέσα στην Αγορά: Φτιάξτε επιτέλους ένα κράτος το οποίο δε θα είναι ο δυνάστης του επιχειρηματία, δε θα είναι η κακιά μητριά του, αλλά ένας μηχανισμός που θα υποβοηθά την δραστηριότητα του.
Θέλουμε ένα κράτος με ουσιαστικό ρόλο. Βεβαίως να τιμωρεί όποιον παρανομεί, να βάζει κανόνες και να φροντίζει για την εφαρμογή τους από όλους. Αλλά να βοηθά, να ενισχύει, να εμπνέει, να συμπαρίσταται. Και το κυριότερο; Να μην βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές στους ανθρώπους που πασχίζουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Πρέπει κάποια στιγμή οι πάντες να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από μία ισχυρή ιδιωτική οικονομία  μπορεί η Πατρίδα μας θα πάει μπροστά.
Μόνο ετσι θα μπούμε σε δρόμους δημιουργίας και προόδου.
Αυτή η Αρχή γίνεται τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ με την κρίση της Πανδημίας. Δεν θα ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της εάν δεν ξανασταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή όλων.
Αυτό ισχύει και με τον Τουρισμό: ο ελληνικός τουρισμός δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Στο κομμάτι αυτό χρειαζόμαστε επιθετικές πολιτικές, όχι δάνεια. Θέλουμε προγράμματα και μέτρα που θα φέρουν ρευστό στην Αγορά και θα δημιουργήσουν μόχλευση σε άλλα κεφάλαια. Ένα από τα προγράμματα αυτά θα ήταν ο Κοινωνικός Τουρισμός. Βέβαια, η κυβέρνηση αύξησε φέτος και τον Προϋπολογισμό αλλά και τους δικαιούχους του προγράμματος, αλλά δεν ήταν αρκετό. Τα βήματα της ήταν δειλά.
Θα έπρεπε να διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια ώστε να στείλουμε τον δυνατό μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων διακοπές στην Ελλάδα. Και στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού θα έπρεπε να συμπεριληφθούν όλοι οι κλάδοι, όχι μόνο τα ξενοδοχεία. Γιατί τουρισμός είναι, εκτός από τα καταλύματα και η μετάβαση, η επιστροφή, η διατροφή, τα μουσεία, τα αξιοθέατα και η διασκέδαση!
Είχαμε προτείνει ήδη από τον Απρίλιο στην Κυβέρνηση αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δυναμικό κύκλο εργασιών και να στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Το πρόγραμμα που τελικά έτρεξε, αν και αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, δεν μας ικανοποιεί.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι εμείς, οι άνθρωποι της Αγοράς και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, περιμένουμε με αγωνία και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει με την στήριξη των επιχειρήσεων, για την οποία όλοι μιλάνε.
Περιμένουμε να δούμε πως θα διατεθούν αυτά τα τεράστια κονδύλια, για τα οποία μιλά συνεχώς τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτός ο Πακτωλός των Δισεκατομμυρίων να πιάσει τόπο, να επενδυθεί σε βιώσιμες λύσεις. Να δώσει προοπτικές. Και πραγματική στήριξη.
Γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει.


 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

NEWSLETTER