ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

19.03.2020

Newsletter

Μιχ.Ζορπίδης: "η Κυβέρνηση να διορθώσει τις αστοχίες της"

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης σε σημερινές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις τόνισε τα εξής:
 
«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει ξεκάθαρα ότι στα μέτρα στήριξης τα οποία ανακοίνωσε για τις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεώθηκαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλουν τη λειτουργία τους θα ενταχθούν και όλες οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα είχαν λόγω της πανδημίας μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους. Κάθε άλλη ρύθμιση θα ήταν τραγέλαφος.

Δείτε για παράδειγμα τα σχολικά κυλικεία: η Κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία αλλά δεν φρόντισε να καλύψει τους επαγγελματίες που εργάζονται στα κυλικεία. Δείτε τα επαγγέλματα του τουρισμού: η Κυβέρνηση απαγόρευσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις,  έκλεισε τα σχολεία, οπότε δεν έχουμε πια μετακινήσεις με λεωφορεία, απαγόρευσε τις σχολικές εκδρομές, απαγόρευσε τις οργανωμένες μετακινήσεις, έκλεισε τα εποχικά τουριστικά καταλύματα δηλαδή απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες που αποτελούν το έργο χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων. Αλλά δεν προέβλεψε την ίδια ώρα να δώσει στους εργαζόμενους τις αποζημιώσεις και στις επιχειρήσεις τις διευκολύνσεις που προέβλεψε για άλλους κλάδους.

Δυστυχώς, ο Τουρισμός, που κατά τα άλλα αποτελεί την βαριά ελληνική βιομηχανία της πατρίδας μας, έχει μείνει εκτός της κυβερνητικής πρόνοιας. Καλούμε την κυβέρνηση να διορθώσει την αβλεψία της πριν είναι πολύ αργά».
  
Χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ο κ. Ζορπίδης έκανε την παρακάτω δήλωση:
 
«Αναμφισβήτητα τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα η κατάσταση, με μικρές εξαιρέσεις, θα είναι τόσο άσχημη που δε θα έχει απολύτως καμία σημασία η διάκριση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της Πολιτείας και σε αυτές που παραμένουν ανοιχτές ή έκλεισαν με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους.
Συνεπώς, μέτρα όπως το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και άλλα για τη στήριξη των μισθών των εργαζομένων  θα πρέπει να επεκταθούν  σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς η ιδιωτική οικονομία έχει νεκρώσει, με εξαίρεση την αλυσίδα των τροφίμων και των προϊόντων υγιεινής.
Όλη η υπόλοιπη αγορά βρίσκεται σε πρωτοφανές τέλμα, με τις επόμενες εβδομάδες να φαίνεται ότι θα  πάει ακόμη χειρότερα. Θα ήθελα επίσης να υπάρχουν σαφείς και πιεστικές κατευθυντήριες γραμμές προς τις Τράπεζες για μέτρα ανακούφισης και όχι απλά ευχολόγια και προτροπές από τους υπουργούς.
Νιώθουμε ότι μόλις πήγαμε να πάρουμε μία ανάσα από την δεκαετή οικονομική κρίση πέφτουμε σε νέο βάραθρο, αυτό του Κορονοϊού. Στη νέα μάχη θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Κανείς δεν θα πρέπει να αισθανθεί ότι παλεύει μόνος του, την ώρα που κάποιοι αισθάνονται άνετοι κάτω από την ομπρέλα του Δημοσίου».
 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

NEWSLETTER