ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

07.11.2016

Newsletter

Συμμετοχή του ΕΕΘ στη Διαβούλευση για την εμπορία καπνού

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα του Κωνσταντίνου Ιακώβου, Προέδρου της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας και μέλους ΔΣ του Επιμελητηρίου, συμμετείχε στη Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τα άρθρα 15 και 16 της Οδηγίας 2014/40 για τα προϊόντα καπνού.
Συγκεκριμένα, η συμμετοχή στη Δημόσια Διαβούλευση γίνεται μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίου και αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και νομικά πρόσωπα. Περιλαμβάνει 26 ερωτήσεις για την ιχνηλασιμότητα και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των προϊόντων καπνού, σε σχέση πάντα με προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του ζητήματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Άρθρο 15 της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ, ορίζεται ότι τα προϊόντα καπνού μπορούν να παρακολουθούνται και να εντοπίζονται. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται όλα τα συσκευασμένα πακέτα καπνού που παράγονται στην ΕΕ ή εισάγονται σε αυτή, να είναι σημειωμένα με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, το οποίο θα περιέχει καθορισμένα στοιχεία δεδομένων και ότι οι κινήσεις τους θα καταγράφονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι το τελευταίο επίπεδο πριν από τη λιανική.
Επιπρόσθετα σε σχέση με την παρακολούθηση και τον εντοπισμό, το Άρθρο 16 της Οδηγίας ορίζει ότι όλα τα συσκευασμένα πακέτα προϊόντων καπνού που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, πρέπει να περιλαμβάνουν ένα απαραβίαστο χαρακτηριστικό ασφαλείας, αποτελούμενο από ορατά και μη ορατά στοιχεία.
Οι ανωτέρω απαιτήσεις θα ισχύουν για τα τσιγάρα και το στριφτό καπνό από τις 20 Μαΐου 2019, ενώ για τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού από τις 20 Μαΐου 2024.
Για τους παραπάνω λόγους, η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας έκρινε απαραίτητη τη συμμετοχή της στη διαβούλευση αυτή, καθώς πρόκειται για Σωματείο που προασπίζει τα συμφέροντα του κλάδου των περιπτερούχων, των καπνοπωλών και των ιδιοκτητών ψιλικών, ενός σημαντικού κλάδου της μικρής λιανικής.
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ένωσης, Κωνσταντίνος Ιακώβου, αναλογιζόμενος τον ήδη πληγέντα κλάδο που εκπροσωπεί, κατέθεσε αίτημα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στη Διαβούλευση, σε μια μορφή συσπείρωσης με αυτό τον πολύπαθο κλάδο.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο συμμετείχε στη Διαβούλευση ως επίσημος φορέας, καταθέτοντας τις θέσεις του επί του ζητήματος της ιχνηλασιμότητας και των χαρακτηριστικών ασφαλείας των προϊόντων καπνού.
Εν κατακλείδι, η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το θέμα της αύξησης του φόρου στα προϊόντα καπνού, που αγγίζει το 90% στην προτεινόμενη λιανική τιμή, είναι ότι θα συντελέσει στην περαιτέρω έξαρση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
Συνεπώς, το Επιμελητήριο θα εντείνει τις προσπάθειές του να πείσει τους κυβερνώντες και όλους τους ιθύνοντες να λάβουν μέτρα, ώστε να υπάρξει μείωση στο λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Μάϊος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

NEWSLETTER