ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

06.07.2012

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Παρέμβαση Ζορπίδη προς Χατζηδάκη για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Επιστολή για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης και τις ολέθριες συνέπειες που υφίστανται οι επαγγελματίες που βρίσκονται πέριξ των εργοταξίων απέστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Ο  κ. Ζορπίδης περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει και τις συνέπειες της και ζητά από τον υπουργό να παρέμβει, ώστε αφενός να επιταχυνθούν οι εργασίες και αφετέρου να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, αν και σε πολλές περιπτώσεις η ζημία είναι ανεπανόρθωτη, αφού το 35% των καταστημάτων που βρίσκονται στον άξονα κατασκευής του μετρό (κυρίως στις οδούς Μοναστηρίου, Εγνατία, Δελφών) έχουν κλείσει.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ χαρακτηρίζει το μετρό  «έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη, είναι ένα έργο που το έχει ανάγκη η πόλη, που θα ανακουφίσει τους Θεσσαλονικείς κάνοντας τη ζωή τους ευκολότερη, αλλά το σημαντικότερο είναι ένα έργο που θα δώσει ανάσα στην οικονομική ανάπτυξη και θα επαναφέρει τη ζωντάνια του αστικού περιβάλλοντος που τα τελευταία χρόνια έχει μαραζώσει», αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι «παρά τα  επανειλημμένα διαβήματα από το 2006 προς κάθε αρμόδιο, παρά της επανειλημμένες συσκέψεις με την Αττικό Μετρό Α.Ε και τους αρμόδιους υπουργούς των προηγούμενων  κυβερνήσεων, παρά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε οι φορείς της Θεσσαλονίκης και οι υπεύθυνοι του έργου, πολιτική ηγεσία και ανάδοχοι στις 18 Απριλίου 2011, βρίσκουμε ακόμη μπροστά μας άλυτα ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπισθεί πριν καν ξεκινήσει το έργο». Ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον άμεσο κίνδυνο να σταματήσει το έργο «με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο λήγει η συμβατική υποχρέωση του ανάδοχου ο οποίος,  κατά πληροφορίες μας,  προετοιμάζετε να εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων λόγω των καθυστερήσεων».

Όπως σημειώνει ο Μιχ. Ζορπίδης από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι μεν επαγγελματίες «έχουν εξαθλιωθεί και βρίσκονται στα πρόθυρα παράκρουσης χωρίς να μπορούν να πληρώσουν και  τις υποχρεώσεις τους προς κράτους», το δε κράτος «είναι πολλαπλά ζημιωμένο διότι χάνει έσοδα από τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που θίγονται αλλά και από την αδυναμία τους να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους».

Και η επιστολή καταλήγει: «Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και τα αδιέξοδα στα οποία έχουν εμπλακεί οι επαγγελματίες χωρίς καμία δική τους ευθύνη, προτείνει για άλλη μια φορά να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα για την ανακούφιση τους.
  1. Πλήρης απαλλαγή τους από την  καταβολή Δημοτικών τελών.
  2. Θέσπιση ειδικών χαμηλών φορολογικών συντελεστών για την φορολόγηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για όσο διάστημα καθυστερεί το έργο.
  3. Υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ
  4. Εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων για την καταβολή τόσο των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  5. Βελτίωση των συνθηκών διέλευσης στους χώρους γύρω από τα εργοτάξια με πρώτες προτεραιότητες την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό, την ασφάλεια και τον φωτισμό.
  6. Αστυνόμευση των χώρων των εργοταξίων, που ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες γίνονται θύλακες παραβατικότητας.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΛΟΓΩ COVID 19"

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ στο eeth.gr με live streaming.
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER