ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

09.12.2013

Δελτία τύπου ΕΕΘ

101 σχολεία και 5.569 μαθητές στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη του ΕΕΘ

Πολύ μεγάλη επιτυχία έχει και φέτος το πρόγραμμα προσέλκυσης μαθητικών εκδρομών στη Θεσσαλονίκη, που στηρίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκη, επιδοτώντας το κόστος της ξενάγησης. Σε μια περίοδο, το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει αυτού του τύπου την τουριστική κίνηση, στη Θεσσαλονίκη έχουν έρθει  μέχρι σήμερα 101 σχολεία και 5.569 μαθητές. Η κίνηση αυτή στηρίζει τόσο τα ξενοδοχεία της πόλης, όσο και τις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και την αγορά. Τα σχολεία αυτά έρχονται τα περισσότερα από την Αττική, αλλά και από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και από νησιά όπως είναι η Χίος και η Νάξος. Το γεγονός ότι τόσοι νέοι άνθρωποι έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να περάσουν καλά τους καθιστά αυτομάτως διαφημιστές της πόλης, κάτι που είναι καλό για τα επόμενα χρόνια.
 
«Έκρηξη» παρεμπορίου 
 
Η πολύ μεγάλες διαστάσεις του παρεμπορίου, αλλά και η προσπάθεια να καθιερωθούν σε μόνιμη βάση οι λεγόμενες «αγορές χωρίς μεσάζοντες» απασχολούν έντονα τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.  Αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πλανόδιοι, οι οποίοι πωλούν λαθραία και παράνομα τσιγάρα και πλαστά καταναλωτικά είδη. Αυτό, μάλιστα, γίνεται ακριβώς έξω από τις επιχειρήσεις του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου, με αποτέλεσμα να τις πλήττουν θανάσιμα.  Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του Δεκεμβρίου, που τα μαγαζιά πιστεύουν ότι θα δουλέψουν για να καλύψουν ένα τμήμα των υποχρεώσεων τους ολόκληρης της χρονιάς, η κατάσταση αυτή είναι καταστροφική. Το ΕΕΘ εδώ και χρόνια ενημερώνει τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς της πολιτείας. Το ΣΔΟΕ, το δήμο, την αστυνομία, την εισαγγελία και φυσικά θέτει επιτακτικά το θέμα κάθε φορά που συναντά μέλη της κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό, μέχρι τους υπουργούς. Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Τα φαινόμενα του παρεμπορίου αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται. Εμείς θα συνεχίσουμε με όσες δυνατότητες μας δίνει ο νόμος, ώστε τελικά κάτι να γίνει.

Τελευταία στη Θεσσαλονίκη γίνεται μια προσπάθεια να καθιερωθούν σε μόνιμη βάση οι λεγόμενες «αγορές χωρίς μεσάζοντες» για ορισμένα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, μέλη του οποίου είναι όλοι οι νόμιμοι έμποροι τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, δεν έχει αντίρρηση αρκεί να τηρούνται οι νόμοι. Δηλαδή να συμμετέχουν σε αυτές τις αγορές αυτοί που δικαιούνται –δηλαδή οι παραγωγοί-, να έχουν τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων που ορίζονται από τον ΕΦΕΤ, ενώ και ο χώρος να παραχωρείται νόμιμα. Υπάρχουν καταγγελίες ότι η νομιμότητα δεν τηρείται πάντα, αλλά και ότι εμφανίζονται φαινόμενα «επαγγελματιών οργανωτών», οι οποίοι τις ελέγχουν. Επίσης, θα πρέπει αυτές οι αγορές να στήνονται σε σημεία που δεν είναι ευθέως ανταγωνιστικά με τις οργανωμένες αγορές, αφού όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται ένα μαγαζί που βαρύνεται με λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, δημοτικά τέλη, φόρους, ΦΠΑ, προσωπικό) δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί.      
 
Εγγραφές – διαγραφές
 
Από την αρχή του 2013 μέχρι την περασμένη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είχαν εγγραφεί 3.261 επιχειρήσεις και επαγγελματίες και είχαν διαγραφεί 3.966. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο, καθώς καταγράφονται 705 περισσότερες διαγραφές. Η εικόνα, πάντως, είναι βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, όταν υπήρχαν 1.192 περισσότερες διαγραφές (3.414 εγγραφές, 4.606 διαγραφές), αλλά και σε σχέση με το 2011, όταν υπήρχαν 1.105 περισσότερες διαγραφές (3.717 εγγραφές, 4.882 διαγραφές).  

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

NEWSLETTER