ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14.10.2016

Newsletter

Διάλογος για την ΑΕΠΙ

Συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και των εργοδοτικών οργανώσεων ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ με τους εκπροσώπους όλων των φορέων διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΕ, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση και να επιλυθούν τα μακροχρόνια προβλήματα που υφίστανται, προς όφελος τόσο των δημιουργών-δικαιούχων όσο και των επιχειρηματιών-χρηστών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, αυτή συνεκλήθη με αφορμή την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νεότερου σχεδίου νόμου για τη συλλογική διαχείριση και τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.
«Εκτίμησή μας είναι», τόνισε ο κ. Μίχαλος, «ότι το σχέδιο νόμου για τη συλλογική διαχείριση αποτελεί μίασημαντική ευκαιρία για να επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα προς όφελος και των δύο πλευρών, δηλαδή των δημιουργών-δικαιούχων και των χρηστών. Επίσης εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει το έδαφος για να συμφωνηθούν μεταξύ χρηστών και δημιουργών-δικαιούχων λύσεις και νομοθετικές διατάξεις που επίσης θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Διαπιστώνοντας όμως, ότι το σχέδιο νόμου που διέρρευσε δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση συγκαλέσαμε σύσκεψη την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, με την παρουσία όλων όσων είχαν προσκληθεί.
Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου 3 ώρες σε ένα πολύ καλό και γόνιμο κλίμα. Αντηλλάγησαν απόψεις και θέσεις των εμπλεκόμενων μερών και λήφθηκε ομόφωνα η απόφαση για τη δημιουργία δύο (2) Επιτροπών προκειμένου να συνεδριάσουν έχοντας στα χέρια τους το τελικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συλλογική διαχείριση.
Η ΚΕΕ θεωρεί ότι προκειμένου ο νέος νόμος να λειτουργήσει προς όφελος όλων όσων εμπλέκονται εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής διαβούλευση, διάλογος και συνεννόηση για να διερευνηθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες ο οποίες θα εγγυώνται και θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Πάγια θέση και πρόθεση της ΚΕΕ είναι να συνεισφέρουν οι χρήστες-μέλη μας, ανταποδοτικά και δίκαια, στον πολιτισμό και στους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας προκειμένου να ζουν με αξιοπρέπεια.
Καθώς και την ανακούφιση των μελών μας που δυστυχώς μέχρι στιγμής με το ν. 2121/1993 έχουν επιφορτιστεί για πολλούς λόγους, κυρίως όμως εξαιτίας της αδυναμίας των ΟΣΔ να προσεγγίσουν, να εισπράξουν και να κατανείμουν προς όλες τις επιχειρήσεις το βάρος που αναλογεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν τον πολιτισμό της χώρας μας, με αποτέλεσμα να δέχονται ένα τεράστιο κόστοςκαι ένα σκληρό και αθέμιτο ανταγωνισμό σε μια περίοδο μνημονιακή και δύσκολη για το επιχειρείν.
Η ΚΕΕ προτίθεται να συνεχίσει την προσπάθεια για έναν εξαντλητικό διάλογο, διαβούλευση και συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να ψηφιστεί ένας νέος νόμος για τη συλλογική διαχείριση και τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα που θα είναι ωφέλιμος και δίκαιος για όλους».
Στη σύσκεψη, που προήδρευσε ο Πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη εκπροσώπησε η νομική σύμβουλος κ. Γεωργία Αγγελιδάκη, ο συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης & Υλοποίησης Θεμάτων Πνευματικών Δικαιωμάτων ΚΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Στυλιανός Μωραΐτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής κ. Παύλος Τονικίδης – Αντιπρόεδρος της ΚΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Βύρων Παππάς – Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Χριστόδουλος Τοψίδης – Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και Γεώργιος Καγκιόζης – εκπρόσωπος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ Α.Ε. κ. Δημήτρης Ξανθόπουλος, ο κ. Γιάννης Γλέζος – Πρόεδρος της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας) και της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων), οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδος «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ» κ. Παναγιώτης Καλατζόπουλος, κ. Αντώνης Πλέσσας και ο νομικός σύμβουλος Ζάννος Γεωργανδρέας, ο Γενικός Διευθυντής της GEA (GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ) κ. Δημήτριος Γιαρμενίτης, η κ. Έλλη Ρούσσου νομική σύμβουλος ΕΡΑΤΩ – ΑΠΟΛΛΩΝ και ο κ. Γεώργιος Μπαμπέτας νομικός σύμβουλος GEA, ο Πρόεδρος του Σωματείου Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος κ. Ηλίας Φιλίππου και οι εκπρόσωποι κ. Νίκος Βαξαβανέλης, Σπύρος Γιατράς και ο νομικός σύμβουλος κ. Φίλης, η νομική σύμβουλος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης & Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.» κ. Ευαγγελία Κοκοτσάκη.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9

O Πρόεδρος κος. Μιχάλης Ζορπίδης και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου σας προσκαλούν σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα:

«Νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Ποιοι οι δικαιούχοι - πως μπορούν να αιτηθούν κρατική επιδότηση διάρκειας 9 μηνών»
Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12:00 μ.μ.
Κεντρικός ομιλητής: ο κ. Φώτης Κουρμούσης
Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

NEWSLETTER