ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

22.04.2013

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Αναβιώνουμε την παράδοση με μια γιορτή το Σάββατο του Λαζάρου

Προκειμένου να στηρίξουν την κίνηση της αγοράς του κέντρου της Θεσσαλονίκης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Θεσσαλονίκης οργανώνουν το προσεχές Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ,  εκδηλώσεις στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας.
 
Συγκεκριμένα θα οργανωθούν οι ακόλουθες παρουσιάσεις και προσφορές:
 
*Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες», με συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης. Νεαρά κορίτσια, σε ομάδες των 10 - 15 μελών, ντυμένα με  πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές ή με ολόλευκες ανθοστόλιστες φορεσιές, με στεφάνια λουλουδιών στα κεφαλάκια τους και κρατώντας καλαθάκια γεμάτα λουλούδια, με αφετηρία τον πεζόδρομο της οδού Αγίας Σοφίας, θα περιδιαβαίνουν όλους τους γύρωθεν δρόμους τραγουδώντας τα κάλαντα «…σήκω Λάζαρε και χαίρε, σε ανάστησε ο Χριστός !!!». Παράλληλα, θα διανέμουν ένα καλαίσθητο έγχρωμο έντυπο με πληροφορίες, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την ιστορία και την πολιτιστική διαδρομή του εθίμου.
 
* Βυζαντινοί Εκκλησιαστικοί Ύμνοι και Τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, από 30/μελή χορωδία ιεροψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και χοράρχου κ. Δημητρίου Αθανασιάδη.
 
*Προσφορά νηστίσιμων κερασμάτων (παραδοσιακός χαλβάς, λουκούμια, κρακεράκια, ψωμάκια, ελιές, χυμοί φρούτων, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά).
 
* Ζωγραφική αυγών για μικρούς και μεγάλους. Θα διατεθούν 25.000 αυγά, λευκά και βρασμένα, τα οποία θα ζωγραφιστούν με οικολογικά χρώματα και υπό την καθοδήγηση καθηγητών και καθηγητριών ζωγραφικής, που θα υποδέχονται τους … καλλιτέχνες στις μεγάλες λευκές, φιλόξενες τέντες της διοργάνωσής μας. Τα αυγά που καθένας θα ζωγραφίζει, θα τα παίρνει δικά του, στο σπίτι του.
 
Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη και όλες οι παροχές δωρεάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, περιμένουμε να υποδεχτούμε 4.000 – 5.000 άτομα.
 
Την υλοποίηση των δράσεων  και την εξεύρεση των χορηγών  έχει αναλάβει o Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «ΤΕΧΝΗ ΖΩΗΣ» για τον Ανθρωπισμό, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. 
 
Την διοργάνωση υποστηρίζουν ως χορηγοί οι ακόλουθες επιχειρήσεις:
 
1 – ΑΥΓΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ Α.Ε. – η μεγάλη και πρωτοπόρα ελληνική δύναμη στον τομέα της παραγωγής αυγών, η οποία δημιουργήθηκε από την συνένωση τεσσάρων ισχυρών πτηνοτροφικών μονάδων, διακρίνεται για την αξεπέραστη ποιότητα των προϊόντων της και για την εταιρική κοινωνική της ευθύνη, είναι καταξιωμένη στην ελληνική αγορά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού και μας χορηγεί τα αυγά.
 
2 – ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ – η κορυφαία ελληνική εταιρεία, η οποία από το 1924 δημιουργεί και παράγει αυθεντικές νοστιμιές – λιχουδιές για μικρούς και μεγάλους, περίφημα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, με βάση το σησάμι, απόλυτα ενταγμένα στη Μεσογειακή Διατροφή, μας χορηγεί τους γνωστούς καταπληκτικούς της χαλβάδες.
 
3 –ΑΘΩΣ-ΕΜΦΥΑΛΩΤΙΚΗ Α.Ε-εμφιαλωμένα νερά
 
4 –ΦΥΤΩΡΙΑ –ΒΙΩΜΑ- Αρωματικά φυτά και άνθη 
 
5 – ΒΙΟΧΡΩΜΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ Α.Ε. – χορηγεί τα βιολογικά χρώματα  με τα οποία θα ζωγραφιστούν τα αυγά.
 
6–ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.– η εταιρεία που παράγει κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδα και ελιές στην Κατερίνη, ξακουστή στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, μας χορηγεί τις ελιές.
 
7 –ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – μας χορηγεί τα ψωμάκια που θα προσφέρουμε.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Οκτώβριος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

NEWSLETTER