ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

11.09.2013

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στα γραφεία του ΕΕΘ

Αντιπροσωπεία του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», με επικεφαλής τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο, επισκέφθηκε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ΕΕΘ παρόντες ήταν ο πρόεδρος Μιχάλης Ζορπίδης και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

Καλωσορίζοντας τον Π. Καμμένο ο πρόεδρος του ΕΕΘ αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση της αγοράς της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο γεγονός ότι παρά την κρίση των τελευταίων χρόνων δεν λαμβάνονται μέτρα και οι εισηγήσεις των Επιμελητηρίων δεν εισακούγονται. Ο κ. Ζορπίδης παρέδωσε στην αντιπροσωπεία των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» υπόμνημα με τις βασικές θέσεις του ΕΕΘ, στο οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

«Χωρίς να παραβλέπουμε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, από την γραφειοκρατία στη  δημόσια διοίκηση, την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, την φορολογική αναξιοπιστία, την ασφαλιστική ανασφάλεια και την χρηματοδοτική ανεπάρκεια και τα οποία όταν επιλυθούν, πραγματικά,  θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, κωδικοποιούμε, παρακάτω, τα βασικότερα προβλήματα που έχουμε καταγράψει:
  1. Πάταξη του πάσης φύσεως παραεμπορίου με όλα τα διοικητικά και κατασταλτικά μέσα. Δηλαδή με ενεργοποίηση των φορολογικών και αστυνομικών δυνάμεων (ΣΔΟΕ, Τελωνειακές Αρχές, ΕΛΑΣ), οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά που ασκείται παράνομη εμπορική δραστηριότητα. Η ζημία που προκαλείται στις νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι τεράστια ενώ το φορολογητέο αντικείμενο που χάνεται για τη χώρα μας είναι αντίστοιχο με το ένα τρίτο του ετήσιου δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
  2. Επιτάχυνση της αξιοποίησης των πόρων της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου που η υστέρηση στην απορρόφηση είναι δραματική, αλλά και να προετοιμαστεί σωστά η επόμενη Προγραμματική Περίοδος, δηλαδή το επόμενο ΕΣΠΑ.  Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών των προγραμμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απογοητευτικές και απαγορευτικές και η απεμπλοκή της ρευστότητας. Επίσης είναι επιβεβλημένος ο αναπροσανατολισμός των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ώστε να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες και να διασφαλίζουν κεφάλαια κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, να συμπεριληφθούν στο ΕΣΠΑ επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εμπορία αγροτικών, κτηνοτροφικών  προϊόντων, καθώς και ιχθυηρών, που σήμερα εξαιρούνται.
  3. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος και πρέπει να λυθεί άμεσα, είναι το πρόβλημα της ρευστότητας. Οι τράπεζες τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν κλείσει στις στρόφιγγες και έχουν αφήσει εκτεθειμένες τις υγιείς επιχειρήσεις. Η χρηματοπιστωτική κρίση χτύπησε τις γραμμές χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τη μια στιγμή στην άλλη υγιείς επιχειρήσεις, που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αντιμετωπίστηκαν ως κακοπληρωτές. Η μείωση της κατανάλωσης χτύπησε πρώτα τους επαγγελματίες που κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα χρέη που άφησαν πίσω τους δεν μπόρεσε να τα απορροφήσει η αγορά, καθώς μειώθηκε δραματικά η τραπεζική χρηματοδότηση. Κανείς, όμως, δεν έχει απεριόριστη ρευστότητα για να καλύπτει εσαεί τις επιταγές που «σκάνε».
  4. Πρέπει να προωθηθεί η επί της ουσίας εξόφληση και συμψηφισμός των οικονομικών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις που έχουν να λάβουν χρήματα και να βελτιώσουν τη θέση τους. Σήμερα πολλές από αυτές βρίσκονται σε δεινή, θέση και κυριολεκτικά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης- επειδή κάποιος ή κάποιοι φορείς του δημοσίου τους οφείλουν χρήματα για πολλά χρόνια.
  5. Πρέπει να απλοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη σχέση κράτους πολίτη και να καταργηθεί η πολυνομία και οι αντικρουόμενες διατάξεις, που αφήνουν παράθυρα στους επιτήδειους για να εκμεταλλεύονται και να επωφελούνται από τις καταστάσεις. Μ΄ αυτόν τον τρόπο θα παταχθεί στην πράξη η γραφειοκρατία, θα μειωθεί του διοικητικό κόστος και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πολίτη κράτους και αντίστροφα».

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

NEWSLETTER