ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12.09.2016

Newsletter

Η ομιλία Ζορπίδη στα εγκαίνια

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριοι Δήμαρχοι,
Φίλες και φίλοι εκπρόσωποι κομμάτων και άλλων φορέων,
Αγαπητοί συνάδελφοι επαγγελματίες,
Αγαπητά μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εδώ...
Με μεγάλη χαρά και ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση μας, στην οποία και θα εγκαινιάσουμε τη συμμετοχή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!
Νιώθω χαρά και ικανοποίηση γιατί μία απόφαση που πήραμε σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO πριν τρία χρόνια, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Οι συμμετοχές των μελών μας είναι φέτος 43, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, ενώ μεγαλύτεροι είναι επίσης και οι χώροι που καταλαμβάνουν. Με την ενιαία παρουσία ως Επιμελητήριο, εξασφαλίζουμε πολύ καλύτερους επικοινωνιακούς και οικονομικούς όρους για το κάθε μέλος μας.
Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε μία καλαίσθητη και ενιαία παρουσία εντός της Διεθνούς Έκθεσης. Βοηθούμε ουσιαστικά τα μέλη μας να προβληθούν καλύτερα και φθηνότερα. Η ενιαία παρουσία σε διαδοχικά περίπτερα δεν βοηθά μόνο το Επιμελητήριο μας να προβληθεί. Βοηθά κυρίως τους εκθέτες- μέλη του αφού με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουν πολύ φθηνότερη συμμετοχή σε σημείο μεγάλης επισκεψιμότητας, σε σχέση με αυτά που θα πετύχαιναν εάν συμμετείχαν μεμονωμενα.Κυρίες και κύριοι
Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σε μία συγκυρία πολύ αρνητική για την Αγορά και την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα γενικότερα. Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου μας αποτυπώνουν με ακρίβεια αλλά και με έναν ζοφερό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί. Μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 είχαμε 1.882 λουκέτα σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, που ήταν μέλη μας. Για το ίδιο διάστημα έχουμε λιγότερες νέες επιχειρήσεις, αφού στο ΓΕΜΗ ενεγράφησαν μόλις 1.567, δηλαδή 315 λιγότερες. Από το 2010 χάσαμε μόνο στη Θεσσαλονίκη 30.759 μικρομεσαίες επιχειρήσεις- μέλη του Επιμελητηρίου μας! Το ίδιο διάστημα ιδρύθηκαν 22.837 επιχειρήσεις, δηλαδή 8.000 λιγότερες! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χάθηκαν περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας μόνο στο δικό μας χώρο! Τα στοιχεία αυτά είναι θλιβερά!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2010 ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 80%. Τα τελευταία τρία χρόνια η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών φτάνει το 35%! Τέσσερις στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες δηλώνουν σήμερα ότι βρίσκουν πολύ πιθανό να κλείσουν την επιχείρηση τους μέσα στους επόμενους μήνες.
Είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Καλούμε την πολιτική ηγεσία της χώρας να δείξει ωριμότητα, σύνεση και ενότητα προκειμένου να επουλώσουμε τις πληγές, που άνοιξε στο πέρασμα της η κρίση πάνω σε όλο το σώμα της ελληνικής κοινωνίας!
Οι πολιτικές διαμάχες, το κομματικό συμφέρον, οι πολιτικές στρατηγικές είναι πλέον πολυτέλειες για την Πατρίδα μας! Η κατάσταση απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία. Εμείς οι άνθρωποι της Αγοράς και της Επιχειρηματικότητας κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολιτικούς και σε όλα τα κόμματα να ομονοήσουν πάνω στα βασικά ζητήματα, πριν να είναι για όλους μας αργά!
Κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό να κάνω και μία προσωπική αναφορά: είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η σημερινή μας εκδήλωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την εκλογή μου ως Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο συνδυασμός μου, το «Ισχυρό Επιμελητήριο» σχημάτιζε πριν δέκα χρόνια και δύο μήνες, τον Ιούνιο του 2006,  την πρώτη του Διοίκηση, μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού! Όλοι μας τότε, πιο νέοι, πιο ορεξάτοι και πιο ανυποψίαστοι (αν μου επιτρέπετε την έκφραση), μπαίναμε σε ένα μονοπάτι δύσβατο αλλά ελκυστικό! Βλέπαμε τις δυσκολίες αλλά μας τραβούσε η θέληση μας να προσφέρουμε, να ασχοληθούμε, να μπλέξουμε με τα κοινά!
Τα δέκα αυτά χρόνια κάναμε πολλά: Δε θα σας κουράσω με μακρόσυρτους απολογισμούς, ωστόσο επιτρέψτε μου να θυμίσω μόνο ότι ιδρύσαμε την Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου μας, φτιάξαμε τον «Σύμβουλο του Επαγγελματία», στο ισόγειο του κτιρίου μας αλλά και το Γραφείο μας στο Λαγκαδά.
Για την καλύτερη ενημέρωση των μελών μας φτιάξαμε το περιοδικό μας, το «Επαγγελματικό Βήμα», την ιστοσελίδα και την συνεχή ηλεκτρονική ενημέρωση, όπως και την ενημέρωση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα οποία παρεμβαίνουμε. Διοργανώσαμε δεκάδες καμπάνιες για την ενίσχυση των τοπικών αγορών και των ελληνικών προϊόντων! Προσφέραμε κίνητρα για να προσελκύσουμε τουρίστες και στεκόμαστε στο πλευρό του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Στην «Υπηρεσία Μίας Στάσης», το ΓΕΜΗ και το «Ηλεκτρονικό Επιμελητήριο» προσφέρουμε επίσης πλήθος υπηρεσιών, με το πάτημα ενός κουμπιού!
Επίσης, ανακαινίσαμε και εξοπλίσαμε με τα τελειότερα μέσα τις αίθουσες συσκέψεων, συνεδριάσεων και εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου μας! Ενημερώνουμε με τους πλέον ειδικούς επιστήμονες όλους τους συναδέλφους για κάθε φορολογικό ή συνταξιοδοτικό θέμα τους. Εκπονήσαμε δεκάδες μελέτες για την καλύτερη ανάλυση των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας και διοργανώσαμε δεκάδες αποστολές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ημερίδες, συσκέψεις, συναντήσεις και συνέδρια! Συμμετέχουμε ενεργά επενδύοντας χρόνο και χρήμα σε δράσεις που αφορούν την πόλη, όπως το Φεστιβάλ Τουρισμού, τη Χριστουγεννιάτικη Πλατεία και τη Διεθνή Έκθεση!
Ήμασταν πάντοτε στο πλευρό ιδρυμάτων και φορέων με κοινωνική προσφορά! Χρηματοδοτήσαμε τα «Γεύματα Αγάπης» και φτιάξαμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Στηρίζω» για να ενισχύσουμε τους συναδέλφους μας που δοκιμάζονται και λόγω της κρίσης στερούνται ακόμη και βασικά αγαθά! Θεσπίσαμε την «Κάρτα Μέλους» και τον «Εκπτωτικό Κατάλογο Μελών» και βοηθήσαμε πολλά παιδιά συναδέλφων να πάνε καλοκαιρινή κατασκήνωση. Διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία τα σεμινάρια για τους Τεχνικούς Ασφαλείας και τον ΕΦΕΤ, όπου οι συνάδελφοι μας καλύπτουν προϋποθέσεις του νόμου με χαμηλό αντίτιμο.
Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε σκληρά για να εκπροσωπούμε τα μέλη μας έναντι κάθε Εξουσίας ή αρχής για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του!
Και τέλος, τα κάνουμε όλα αυτά σεβόμενοι μέχρι και το τελευταίο ευρώ του Ταμείου μας! Λόγω της νοικοκυρεμένης διαχείρισης έχουμε ισχυρό ταμειακό υπόλοιπο και εάν δεν είχαμε το υποχρεωτικό «κούρεμα» του 2011, σήμερα οι καταθέσεις μας θα ήταν υψηλότατες. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να πω ότι προσωπικά είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος όχι μόνο για τη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου μας, αλλά και για την οικονομική του θέση!
Κυρίες και Κύριοι,
Στη δεκαετή αυτή πορεία, σίγουρα κάναμε και λάθη! Σίγουρα μας ξέφυγαν πράγματα! Ωστόσο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τίποτε από αυτά δεν έγιναν από κακή πρόθεση ή ιδιοτέλεια. Δουλέψαμε και δουλεύουμε με καλές προθέσεις, όπως ακριβώς όταν αρχίσαμε.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, συνεχίζουμε! Με το ίδιο πάθος και φιλότιμο αλλά με περισσότερη γνώση και εμπειρίες συνεχίζουμε με τον ίδιο στόχο: να είμαστε το δυνατό περισσότερο χρήσιμοι προς τον επαγγελματία...
Παρακαλώ τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη να έλθει στο βήμα ώστε, μαζί με τον φίλο και συντοπίτη υπουργό Δημήτρη Μάρδα να εγκαινιάσει το περίπτερο μας!
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Μάρτιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER