ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

02.09.2016

Newsletter

"Μαύρη" η εικόνα της Οικονομίας, σύμφωνα με τους φορείς της Β. Ελλάδας

«Η υπερφορολόγηση και η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, έχουν οδηγήσει την παραγωγή, και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε προφανές αδιέξοδο. Μετά από επτά χρόνια μνημονιακών προσαρμογών, σήμερα, με τη διατήρηση των capital control, η προοπτική ανάκαμψης της βιομηχανίας φαντάζει μακρινός στόχος. Όσο παραμένει κεντρικό ζητούμενο η διάσωση το κράτους και η επιβίωση των τραπεζών, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα συρρικνώνεται διαρκώς» ανέφερε, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Σαββάκης.
 
Υπογράμμισε δε πως η πρόταση του ΣΒΒΕ είναι σαφής: «Καταπολέμηση της ανεργίας και επαναφορά στην ανάπτυξη, μπορούν να γίνουν πράξη, με την διευκόλυνση επενδύσεων αποκλειστικά στη βιομηχανία…».
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, ήταν:
  • Στρατηγικό σχέδιο - συμφωνημένη ατζέντα για την αναδιάρθρωση της περιφερειακής βιομηχανίας
  • Ενίσχυση της ρευστότητας
  • Υποστήριξη επενδύσεων στη μεταποίηση
  • Αποφυγή στρεβλώσεων στην αγορά με βάση τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια»
  • Εξορθολογισμός των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου
  • Θεσμοθέτηση προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας στη βιομηχανία
  • Καταπολέμηση καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές
  • Δημιουργία νέου πλαισίου στήριξης της μεθοριακής βιομηχανίας
  • Μείωση των συντελεστών εταιρικής φορολόγησης
  • Η Θεσσαλονίκη κέντρο διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τη μεταποίηση.
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Αύξηση της οικονομικής ελευθερίας με ουσιαστική ενίσχυση του εξωστρεφούς τομέα των εξαγωγών ώστε να μειωθεί η ανεργία και να επέλθει η ανάπτυξη ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) δρ. Κυριάκος Λουφάκης στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει της 81ης ΔΕΘ.
Στο κεντρικό μήνυμα που μετέφερε εκ μέρους των εξαγωγέων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία παραμένει και γίνεται όλο και πιο κλειστή (η συμμετοχή στο ΑΕΠ των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών βαίνει μειούμενη), με λιγότερο ελεύθερη αγορά και βέβαια με περισσότερες θεσμικές στρεβλώσεις, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση της οικονομικής ελευθερίας συνολικά κατά 9,5 μονάδες από το 2010».
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι, «η ελληνική οικονομία είναι η πιο κλειστή και η λιγότερη ανταγωνιστική αγορά στην Ε.Ε. Το 2015 ο βαθμός ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές εμπόριο (σύνολο εισαγωγών και εξαγωγών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) υπολογίζεται σε 59%, όταν για την Ιρλανδία ανέρχεται σε 217%. Το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας διευρύνεται συνεχώς, με την αξία των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων καυσίμων) να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό σε βάθος πενταετίας».
 
Ο κ. Λουφάκης τόνισε επίσης, ότι «η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Εάν η ελληνική οικονομία αποκτήσει μια αντίστροφη τάση προς ανοιχτή οικονομία (open economy με έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και Α.Ξ.Ε.), τότε είναι εφικτός ο στόχος της μείωσης της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 20% σε ένα χρόνο από σήμερα (από 23,6% που είναι σήμερα)».
Οι άνεργοι, όπως πρόσθεσε, «μπορούν να βρουν διατηρήσιμες θέσεις στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, εάν συμφωνηθεί μία ειλικρινής, έντιμη και μακρόπνοη στρατηγική στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις χρειάζονται πρακτικά εργαλεία, όπως παροχή ρευστότητας και ανταγωνιστικό κόστος χρήματος, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και άρση της υπερφορολόγησης, ανταγωνιστικό μη μισθολογικό κόστος».
Στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου δράσης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις εντάσσεται το αίτημα του ΣΕΒΕ «για καθιέρωση κατάλληλα προσδιορισμένου οριζόντιου κριτηρίου εξωστρέφειας (με επιπλέον μοριοδότηση, κ.λπ.) σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και γενικότερα όπως π.χ. στον τρόπο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, νέο δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία», κ.ά., ώστε, αφενός να ενισχυθούν και να επιβραβευθούν οι ήδη εξαγωγικές επιχειρήσεις και αφετέρου, να παροτρυνθούν οι μη ή σε μικρό ποσοστό εξαγωγικές να αναπτύξουν εξωστρέφεια».
Ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του κόστους χρήματος, «σημαντικά παραμένουν για τους Έλληνες εξαγωγείς η πραγματικά άμεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και η κατά το δυνατό εξαντλητική χρήση του Ειδικού Διπλοτύπου Απαλλαγής από ΦΠΑ καθώς και η κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75 για τα εξαγωγικά δάνεια», υπογράμμισε.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER