ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

27.06.2016

Newsletter

Απλή αναλογική εξήγγειλε ο Τσίπρας

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή την πρότασή της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη βάση της απλής αναλογικής. Η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς στη διάρκεια των οποίων ο πρωθυπουργός διαπίστωσε δυστοκία για μία ευρύτερη συναίνεση και σχετική συμφωνία απόψεων μόνο στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην ψήφο των νέων από την ηλικία των 17. 

“Ήρθε η ώρα το τόπος και το πολιτικό σύστημα να γυρίσουν σελίδα. Με κυβέρνηση για πρώτη φορά αριστεράς να αποκτήσει η χώρα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής. Πρώτη φορά αριστερά. Πρώτη φορά απλή αναλογική”, είπε ο κ.Τσίπρας, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων, πλην ΝΔ, για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17.

Σύμφωνα με τα Νέα, διαφωνία διαπιστώθηκε και στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών. Ειδικά για το θέμα του μπόνους βρήκε σύμφωνους στην προοπτική κατάργησής του τους ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων και απέναντι τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, το οποίο αντιπροτείνει την καθιέρωση ενός μπόνους λιγότερων εδρών. 

Εφόσον το ΚΚΕ πεισθεί για την διατήρηση του πλαφόν του 3% και ψηφίσει την πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα, το Μαξίμου ευελπιστεί πως οι συνθήκες θα δημιουργήσουν ισχυρές πιέσεις στο Ποτάμι για να αλλάξει γνώμη και να ψηφίσει, καθώς ούτως ή άλλως ο Σταύρος Θεοδωράκης τάσσεται υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος. 

Στην περίπτωση που το Ποτάμι συναινέσει, ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και θα εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αλλιώς θα ψηφιστεί με πλειοψηφία και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER