ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

22.06.2016

Newsletter

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχει το ΕΕΘ

1o Σεμινάριο του ερευνητικού έργου WorkAbility
 
Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε το 1ο Σεμινάριο του ερευνητικού έργου WorkAbility με θέμα “Προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των Ατόμων με Αναπηρία”. Την οργάνωση του Σεμιναρίου ανέλαβε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.) σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ (ΕΟΣΜ/ Α.Π.Θ.).
 
Αφού πρώτα έγινε μια συνολική παρουσίαση του έργου WorkAbility, ακολούθησαν οι παρακάτω παρουσιάσεις: α) Mεθοδολογία αξιολόγησης της προσβασιμότητας εργασιακών χώρων, β) Nομοθεσία που σχετίζεται  με την απασχόληση των ΑμεΑ σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, γ) Πολιτικές-προγράμματα που αφορούν την απασχόληση των ΑμεΑ και δ) Δράσεις του “Γραφείου Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του Ο.Α.Ε.Δ”. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, εκπρόσωποι συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της απασχόλησης των ΑμεΑ καθώς και πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα ερωτηματολογίου που διεξήγαγαν.
Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και παρέθεσαν μια σειρά καθημερινών δυσκολιών και εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή κοντινά τους πρόσωπα. Εκπρόσωποι από το Ε.Ε.Θ., το Α.Π.Θ., τον ΟΑΕΔ αλλά και οι υπόλοιποι εισηγητές έκαναν χρήσιμες επισημάνσεις και έδωσαν απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων από τον συντονιστή του έργου, καθηγητή κύριο Αριστοτέλη Νανιόπουλο.
 
1η Συνάντηση Εργασίας του ερευνητικού έργου WorkAbility
 
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 26 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση εργασίας του ερευνητικού έργου WorkAbility στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ. (ΚΕ.Δ.Ε.Α., Φουαγιέ). Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων του έργου, δηλαδή του Α.Π.Θ. και του Ε.Ε.Θ., εκπρόσωποι των συλλόγων ΑμεΑ καθώς και Άτομα με Αναπηρία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ όλων των παρευρισκόμενων σχετικά με την απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία.
 
Οι κύριοι άξονες της συζήτησης διαμορφώθηκαν ως εξής:
 
1) Καλές και κακές πρακτικές – παραδείγματα επιχειρήσεων
2) Υποστήριξη και συμβουλευτική των Ατόμων με Αναπηρία για την επαγγελματική τους αποκατάσταση
3) Επιδοματική πολιτική και απασχόληση
4) Εμπόδια στην απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία
5) Προτάσεις για προώθηση της απασχόλησης των ΑμεΑ στα πλαίσια του έργου 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER