ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

22.06.2016

Newsletter

Ντράγκι: στήριξη στις ελληνικές Τράπεζες με προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες στην Ευρωβουλή υπογράμμισε ότι, για να ενταχθεί η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, θα πρέπει να «τεσταριστεί» η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σημείωσε ακόμα ότι οι συνθήκες στη χώρα μας βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο απαιτείται η συνεπής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά τα capital controls σημείωσε ότι με τον καιρό θα μπορούσαν, σταδιακά, να αρθούν, διευκρινίζοντας ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ.

Σήμερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ εκτός απροόπτου θα δώσει το «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver. Με την απόφαση της ΕΚΤ ρευστότητα ύψους 10 δισ. ευρώ, που σήμερα παρέχεται μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, θα αναχρηματοδοτηθεί από την κανονική ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Ετσι το όριο του ELA που σήμερα διαμορφώνεται σε 68,1 εκατ. ευρώ θα περιοριστεί στα 58,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ELA παρέχεται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας και με την επαναφορά του waiver το ετήσιο όφελος για τις εγχώριες τράπεζες θα ανέλθει σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η επαναφορά του waiver αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση των τραπεζών.

Η Fitch
Το αξιόχρεο (IDR) των ελληνικών τραπεζών σε «Restricted Default» (περιορισμένη χρεοκοπία) επιβεβαίωσε η Fitch. Ο oίκος αξιολόγησης διατήρησε το «Viability Rating» των ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank καi Alpha Bank σε «F». 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fitch υποστηρίζει πως η αξιολόγηση «RD» αντανακλά την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εξυπηρετούν ένα σημαντικό μέρος των κύριων υποχρεώσεων τους δεδομένου ότι παραμένουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. 
 
Η επιβεβαίωση του «Viability Rating» σε «F» αντανακλά την εκτίμηση της Fitch πως οι τράπεζες αυτές θα χρεοκοπούσαν αν αίρονταν οι περιορισμοί στις καταθέσεις.

«Το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και των επενδυτών, κάτι που θα αποκαθιστούσε το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης και τελικά και την βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει πως έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα πιστωτικά θεμελιώδη των τεσσάρων τραπεζών. Όπως τονίζει η Fitch, η ανακεφαλαιοποίηση στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 ενίσχυσε τα αποθεματικά για τα προβληματικά δάνεια.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER