ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12.05.2016

Newsletter

Ικανοποιημένη (επιμένει να είναι) η Κυβέρνηση...

Βέβαιος για συμφωνία στις 24 Μαΐου δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενώ για το χρέος είπε ότι πάμε σε δεσμευτικό «οδικό χάρτη».

Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, ίσως καλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες θα μπορούν να δουν το μέλλον και να το σχεδιάσουν, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Μετά την αξιολόγηση «η Ελλάδα θα πάρει κονδύλια ύψους 4-5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ. Άρα στο δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν 9-12 δισ. ευρώ στην οικονομία που είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε.

Για την ελάφρυνση του χρέους, τέλος, είπε ότι θα γίνει σε τρεις φάσεις, σε τρεις χρόνους, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup, σημειώνοντας πως αόριστη τοποθέτηση για το χρέος υπήρξε το 2012. «Εμάς κάτι τέτοιο δεν μας ενδιέφερε. Πλέον πάμε σε δεσμευτικό 'οδικό χάρτη'», υπογράμμισε.

Διευκρινίσεις δίνουν οι Γερμανοί
Την ίδια ώρα, 
Πιστό στις θέσεις του το Βερολίνο υποβαθμίζει τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup σχετικά με το ελληνικό χρέος. Αναφέρονται κάποια θέματα, τα οποία μπορούμε να σκεφτούμε μετά το 2018, και εάν συντρέχει λόγος, λέει ο ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις.

Κατά βάση συζητούμε «οδικό χάρτη για έναν οδικό χάρτη» σχετικά με μέτρα για το χρέος, που μπορεί να ακολουθηθεί αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχόμενη χρήση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθρωσης, υπάρχει ακόμη ανάγκη για στήριξη, είπε ο Μ.Γέγκερ.

Διευκρίνισε δε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν αποτελούν κάτι καινούργιο, αλλά απλώς αποσαφήνιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού.

Επιφυλακτική η Νέα Δημοκρατία
«Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ» χαρακτήρισε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται όχι μόνον από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία αλλά από τη συνολική κυβερνητική πρακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα.

Μιλώντας, χθες, στη ΝΕΤ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως στο πανηγυρικό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ενόψει της αξιολόγησης, επικεντρώνοντας όχι μόνον στον βαρύ φόρο εισπρακτικών μέτρων, που επιβάλλονται αλλά και στην ελάφρυνση του χρέους. «Πρόκειται για μία δέσμευση από το 2012 που, όμως, δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη και των Ευρωπαίων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, αν και πανηγυρίζει, δεν πέτυχε κάτι συγκεκριμένο για το χρέος... ο Β. Σόιμπλε παραπέμπει στο 2018 ενώ και η ανακοίνωση του Eurogroup θέτει σειρά προϋποθέσεων».

Θετικός ο Ντάισελμπλουμ
Το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει στις 24 Μαίου, επιβεβαίωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι "ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους".
Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε κατάσταση κρίσης, (το οποίο) θα ζημιώσει την Ευρώπη και την Ελλάδα", είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Πρόσθεσε ότι "από το καλοκαίρι (του 2015), το Eurogroup έχει γίνει πολύ πιο παραγωγικό. Ήρθε η ώρα τώρα να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας", αλλά διευκρίνισε ότι "δεν θέλουμε να απαλλαχθούμε από το χρέος - δεν θα υπάρξει κούρεμα - αλλά θέλουμε να βρούμε τρόπους να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Το χρέος στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο και η οικονομία τόσο ασταθής, που δημιουργεί τεράστιο θέμα".
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Μάρτιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    

NEWSLETTER