ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10.05.2016

Newsletter

Θετική η "Ευρωομάδα" για μέτρα- χρέος

Σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση της "Ευρωομάδας", με τις συγκεκριμένες αποφάσεις όμως να παραπέμπονται για την επόμενη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου. Τα σημαντικότερα σημεία της, σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπου είναι τα εξής:

1. Θεωρούνται θετικά τα μέτρα για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, που ψηφίστηκαν την Κυριακή από την ελληνική Βουλή.

2. Αρχίζει διαδικασία μελετών που θα οδηγήσει (από το 2018) σε μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού Χρέους.

3. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να θεσμοθετήσει ειδικό μηχανισμό- "κόφτη", που θα μειώνει δαπάνες αυτόματα όταν και εφόσον υπάρχει υπέρβαση του Προϋπολογισμού.

Η Ελληνική Κυβέρνηση υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα της συνεδρίασης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα οδηγήσει σύντομα στην εκταμίευση της δόσης.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, τόνισε ότι ως βάση για συμφωνία ελήφθη η ελληνική πρόταση, κάτι που σημαίνει ότι δεν ζητείται πλέον η νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Για το χρέος σημείωσε ότι «επιτέλους άρχισε η συζήτηση για τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση του». 

Παυλόπουλος- Τσίπρας
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την αξιολόγηση και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί θετικό μήνυμα για τις αγορές, τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό, που «δικαιούται μια καλή είδηση», καθώς τόσο έχει ταλαιπωρηθεί «ίσως και άδικα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ενημέρωση που παρείχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το βράδυ της Δευτέρας.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμαναν την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα το Γραφείο του Πρωθυπουργού τόνισε ότι η Αξιολόγηση κλείνει με θετικό για την Ελλάδα τρόπο, με πρώτη φορά να αποφασίζονται μέτρα για το χρέος αλλά και χωρίς την ψήφιση των πρόσθετων μέτρων, κάτι που αποτελεί νίκη για την Κυβέρνηση.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ  ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ωστόσο, εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις, που αφορούν τόσο τον μηχανισμό- κόφτη όσο και την εκταμίευση της δόσης:

Σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένουν δύο ζητήματα:
 
  • Να αξιολογηθεί εάν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε  υπακούει στα συμφωνηθέντα και εάν γενικά λήφθηκαν τα μέτρα του πρώτου πακέτου ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ)
  • Να συμφωνηθεί ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης.
Ως προς το πρώτο ζήτημα, το Eurogroup καλοσώρισε την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και απομένει η τεχνική επιβεβαίωση για το εάν ό,τι ψηφίστηκε είναι σύμφωνο με τα συμφωνηθέντα.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εξετάστηκε η ελληνική πρόταση για τον προληπτικό μηχανισμό και ότι η τελική μορφή του θα είναι μία τροποποίηση αυτής. 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτομάτως, όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Εάν τα μέτρα που υιοθετηθούν σε τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού έχουν προσωρινό χαρακτήρα, τότε μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, συμφωνημένα με τους Θεσμούς,  περιλαμβανομένων εισπρακτικών μέτρων, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από το επόμενο έτος, προκειμένου να φέρουν εκ νέου σε τροχιά τον προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια.

Η σημερινή "Καθημερινή" σε αναλυτικό ρεπορτάζ της σχολιάζει ότι "Η Κυβέρνηση κρύβει τον κόφτη που θα μειώνει αυτόματα μισθούς και συντάξεις" (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ).

Επίσης,

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9

O Πρόεδρος κος. Μιχάλης Ζορπίδης και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου σας προσκαλούν σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα:

«Νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Ποιοι οι δικαιούχοι - πως μπορούν να αιτηθούν κρατική επιδότηση διάρκειας 9 μηνών»
Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12:00 μ.μ.
Κεντρικός ομιλητής: ο κ. Φώτης Κουρμούσης
Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

NEWSLETTER