ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

27.04.2016

Newsletter

(Νέα) Εμπλοκή στη Διαπραγμάτευση

Χωρίς σημάδια σύγκλισης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Η κατάληξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ζητηθεί η άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης , με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που συνομίλησε με τον Πρέοδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.
Το Μαξίμου τονίζει ότι σε ό,τι αφορά στα μέτρα 5,4 δισ. που βρίσκονταν η ουσία της διαπραγμάτευσης έχει επέλθει πλήρης συμφωνία. Η ελληνική πλευρά έκανε το χρέος της τηρώντας τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και δεν προτίθεται να κάνει βήμα παραπέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά στη λήψη προληπτικών μέτρων την οποία απαγορεύει το ελληνικό σύνταγμα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΔΩ

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση έριχνε την ευθύνη για το αδιέξοδο στο ΔΝΤ και τον Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους».

Τονίζεται, δε, ότι «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks». 

Από τις ίδιες πηγές υπογραμμίζεται επιπλέον ότι ο Β.Σόιμπλε επιμένει για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας. 

Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3. 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΔΩ

Την ίδια ώρα,
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα συναντηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη για να αποτιμήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα παρά μόνο «εάν υπάρχει πιθανότητα» επιτυχίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αυτό θα αποφασιστεί αύριο διότι θέλω να γνωρίζω πραγματικά εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση RTL-Z.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER