ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

12.01.2016

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Να μην αυξηθούν οι εισφορές, να μη μειωθούν οι συντάξεις

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
 
Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2016
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Να μην αυξηθούν οι εισφορές,
να μη μειωθούν οι συντάξεις
 
 
Με έκδηλο ενδιαφέρον, αλλά και έκπληξη παρακολουθεί η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης τη συζήτηση γύρω από το νέο ασφαλιστικό, τις προτάσεις της κυβέρνησης και τις θέσεις κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν τους εργοδότες.
Ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι όλοι στην αγορά αναγνωρίζουν ότι περιθώριο για να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές δεν υπάρχει. Οτιδήποτε από εδώ και πέρα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών οδηγεί σε απολύσεις και λουκέτα.
Επίσης, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, εκτός ίσως από ορισμένες οριακές περιπτώσεις πολλαπλών παροχών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων βρίσκονται στα όρια τους, καθώς εκτός από τον εαυτό τους συντηρούν συχνά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οποιαδήποτε νέα μείωση συντάξεων παλιών ή νέων συνταξιούχων θα δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης. Ταυτόχρονα θα επιφέρει πλήγμα στην κατανάλωση, που έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα –και σε αυτή την περίπτωση- απολύσεις και νέα λουκέτα.
Ο μόνος δρόμος για την επίλυση του ασφαλιστικού είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας της χώρας, μέσω ώθησης στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς σε αυτό το πεδίο τον τελευταίο χρόνο δε γίνεται τίποτα, αντίθετα μπαίνουν εμπόδια, όπως το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων.
Η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση να εργαστεί για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι μόνο για τη διάσωση του δημοσίου τομέα και των εργαζομένων σε αυτόν. Επίσης, καλεί τους κοινωνικούς εταίρους που εκπροσωπούν την εργοδοσία να διαβουλεύονται με τα μέλη τους πριν απαντήσουν σε προτάσεις, που επηρεάζουν καθοριστικά την επιχειρηματικότητα και την αγορά. Οι «εύκολες λύσεις» για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του 3ου Μνημονίου δεν είναι πάντα ούτε οι μοναδικές, ούτε οι καλύτερες.         

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER