ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

27.04.2012

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Μήνυση και αγωγή Ζορπίδη κατά ΙΚΑ

Με μήνυση και αγωγή 500.000 ευρώ κατά του ΙΚΑ αντιδρά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης μετά την περιπέτεια  που είχε την περασμένη Τετάρτη λόγω δήθεν ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ασφαλιστικό ταμείο προκάλεσε τη δίωξη του, ενώ ούτε νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας που εμφανιζόταν να οφείλει είναι, ούτε το ύψος της δήθεν οφειλής επέτρεπε την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου. Τελικά το ζήτημα διευθετήθηκε, αλλά ο πρόεδρος του ΕΕΘ έκρινε ότι έπρεπε να προσφύγει στη δικαιοσύνη τόσο για την προσωπική και επιχειρηματική ζημία που υπέστη, όσο και για να «κτυπήσει καμπανάκι» για τη συμπεριφορά των φορέων του δημοσίου απέναντι στους επαγγελματίες και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Μιχάλης Ζορπίδης «μία από τις εταιρίες στις οποίες είναι μέτοχος, αλλά όχι νόμιμος εκπρόσωπος,  η Ζορπίδης Ανώνυμη Εμπορική Εταιρία Τουριστικών – Ξενοδοχειακών – Μεταφορικών Επιχειρήσεων», είχε για την περίοδο Νοέμβριου - Δεκέμβριου 2011 οφειλές προς το ΙΚΑ της τάξεως των 162.000 ευρώ. Στις 24 Φεβρουαρίου2012 η εταιρία, έναντι του χρέους  πλήρωσε ποσό 73.162,76 ευρώ και στις 24 Απριλίου 2012, έξι ημέρες πριν να λήξει η σχετική προθεσμία του νόμου για ρύθμιση, που σημειωτέων λήγει 30 Απριλίου, προσήλθε στο ΙΚΑ για να κάνει διακανονισμό του υπόλοιπου. Την ίδια ημέρα το ΙΚΑ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Μιχ. Ζορπίδη υποστηρίζοντας ότι η εταιρία οφείλει το σύνολο των 162.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα το υπόλοιπο ήταν περίπου 82.000 ευρώ πολύ κάτω από το όριο για να ασκηθεί δίωξη. Άμεσα, κυριολεκτικά την επόμενη ημέρα, κινήθηκε η διαδικασία εναντίον του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπος σε αυτή την εταιρία και δεν έχει δικαίωμα υπογραφής. Μόλις ο πρόεδρος του ΕΕΘ πληροφορήθηκε την εξέλιξη και μετά από συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρίας εξοφλήθηκε και το υπόλοιπο ποσό ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να λήξει οριστικά το θέμα.

Όπως ανέφερε στη Συνέντευξη Τύπου ο Μιχ. Ζορπίδης την τελευταία δεκαετία η συγκεκριμένη εταιρία έχει πληρώσει –και πάντα στην ώρα τους- μόνο στο ΙΚΑ πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Κι όμως το ΙΚΑ δεν έκανε καν τον κόπο να την ενημερώσει για την πρόθεσή του να κινηθεί δικαστικά.

Η δικαστική προσφυγή του προέδρου του ΕΕΘ κατά του ΙΚΑ βασίζεται σε δύο δεδομένα:

Πρώτον, δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δεύτερον, το χρέος προς το ΙΚΑ, το οποίο την προηγουμένη της μηνύσεως η εταιρεία είχε σπεύσει να διακανονίσει, δεν δικαιολογεί την κατάθεση μήνυσης. Η οφειλή της εταιρίας την ώρα της μήνυσης ήταν πολύ κάτω των 150.000 ευρώ που δικαιολογεί ο νόμος.  

«Είναι προφανές ότι το ΙΚΑ κινήθηκε εναντίον μου αυθαίρετα. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχω είναι συνεπής σε όλες τους τις υποχρεώσεις τους, επί 40 χρόνια,  περίμενα τουλάχιστον μια προηγούμενη ειδοποίηση έστω και τηλεφωνικά. Θεωρώ ότι είναι αναλγησία ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης και καταδεικνύει με ένα ακόμη τρόπο την αυθαιρεσία των ελεγκτικών μηχανισμών» επισήμανε ο κ. Ζορπίδης, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι  το ελληνικό δημόσιο οφείλει στις επιχειρήσεις που συμμετέχει συνολικό ποσό άνω των 2.000.000 ευρώ, καθώς και επιστροφή ΦΠΑ πάνω από 250.000 ευρώ.

«Ως πολίτης και ως επιχειρηματίας αισθάνομαι τεράστια απογοήτευση για την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο και οι φορείς του. Σε μια εποχή δύσκολη για όλους,  αυτού του τύπου οι αστοχίες βάζουν ταφόπλακα στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και ανάταξης του κοινωνικού ιστού. Είναι σα να ζούμε σε χούντα κι ας μη μας τρομάζουν οι λέξεις» σημείωσε ο Μιχ. Ζορπίδης, ο οποίος παράλληλα εκτίμησε ότι «όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες διέλυσαν μια φορά τη χώρα με την πλήρη αδιαφορία τους επί δεκαετίες. Τώρα επιχειρούν να τη διαλύσουν δεύτερη φορά από τον υπερβολικό δήθεν ζήλο τους να προστατεύσουν τα συμφέροντα του δημοσίου, πιθανόν για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους». Εξέφρασε, μάλιστα, το φόβο ότι το επόμενο διάστημα πολλοί επαγγελματίες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση χωρίς να ευθύνονται.

«Ήδη από πολλούς επαγγελματίες ακούω πως φοβούνται να κατέβουν στα μαγαζιά τους υπό τον φόβο της σύλληψης για χρέη από ΦΠΑ, από ΙΚΑ, από μισθούς, και από δώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση είναι αφόρητη και τείνει να γίνει πολύ άρρωστη. Δεν μπορεί να δουλέψει η αγορά με τέτοιους όρους»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι έχει στοχοποιηθεί «ίσως γιατί ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης τα τελευταία έξι χρόνια δεν έχω χαριστεί σε κανένα».  Και κατέληξε: «Αν κάποιος, πράγματι, είναι κλέφτης ή μπαταξής επιβάλλεται και πρέπει να τον βρουν και να τον συνεφέρουν.

Αν, όμως, κάποιος είναι σωστός και σοβαρός, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας και της κρίσης δεν πρέπει να τον καταστρέψουμε, μόνο και μόνο για να δείξουμε δήθεν ενδιαφέρον;  

Εξάλλου η αγορά βογκάει, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, η ύφεση έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Οι επαγγελματίες βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση. Από την μια πλευρά  ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί δραματικά και από την άλλη οι απαιτήσεις του κράτους είναι υπέρογκες με πολύ υψηλή φορολόγηση και τεράστιο ασφαλιστικό κόστος. 

Πώς περιμένουν οι αρμόδιοι από τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν; 

Πως το κράτος απαιτεί και διώκει τους επαγγελματίες που δεν είναι συνεπείς όταν το ίδιο το κράτος τους χρωστάει δισεκατομμύρια;». 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER