ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

06.08.2012

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Διευκρινίσεις ΕΕΘ για τη σύσκεψη της 2ας Αυγούστου στο δημαρχείο

Μετά το ντόρο που προκλήθηκε από τη σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης που προκάλεσε ο δήμος την Πέμπτη 2 Αυγούστου στο δημαρχείο, λόγω των ανακοινώσεων και των δηλώσεων του δημάρχου το Επαγγελματικό Επιμελητήριο διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Πρώτον, όταν η διοίκηση του Επιμελητηρίου εκλήθη στη σύσκεψη ενημερώθηκε ότι θέμα συζήτησης θα είναι τα εγκαίνια της 77ης Διεθνούς Εκθέσεως στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, καθώς και η ανάγκη να διαμορφώσει η πόλη μια πρόταση προς την κυβέρνηση, ώστε αφενός τα εγκαίνια να γίνουν με την επισημότητα που αρμόζει στην παράδοση του θεσμού και αφετέρου η πόλη να εξακολουθήσει να λειτουργεί κανονικά επ’ ωφελεία τόσο της αγοράς, όσο και της ίδιας της Έκθεσης.  Η σοβαρότητα του θέματος είναι αυταπόδεικτη, γι’ αυτό και στη συνάντηση παρέστη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης.

Δυστυχώς στη σύσκεψη, με ευθύνη του οικοδεσπότη δημάρχου, το θέμα αυτό συζητήθηκε ακροθιγώς, χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ διατύπωσε, πάντως, την άποψη ότι όλες οι εκδηλώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου (εγκαίνια, ομιλία  και συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού) θα πρέπει να συμπτυχθούν σε μία ημέρα, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ταλαιπωρία και η «αιχμαλωσία» του κέντρου της πόλης.

Ο χρόνος της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης καταναλώθηκε γύρω από το σχέδιο συγχώνευσης ΔΕΘ, Helexpo και ΟΠΕ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το ΕΕΘ έχει άποψη για το θέμα και θα την εκφράσει στον κατάλληλο τόπο και  χρόνο, που ασφαλώς δεν ήταν η συγκεκριμένη σύσκεψη. «Για’ άλλο λόγο μας φώναξαν και για άλλα πράγματα συζητήσαμε» είναι το σχόλιο του προέδρου του ΕΕΘ. 
   
Δεύτερον, ουδέποτε στη συνάντηση της Πέμπτης υπήρξε ομοφωνία γύρω από το αν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά τα δύο Σαββατοκύριακα της Έκθεσης. Πολύ περισσότερο δεν υπήρξε ομοφωνία στο να κληθούν οι έμποροι να τα ανοίξουν.  Το ΕΕΘ έχει κατά καιρούς συμμετάσχει στο διάλογο για πιθανό άνοιγμα της αγοράς κάποιες Κυριακές το χρόνο κι έχει υποστηρίξει ότι αυτό θα ήταν θετικό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που προφανώς δεν ισχύουν στην περίπτωση του διημέρου των εγκαινίων της ΔΕΘ. Σε μια πόλη που είναι «πολιορκημένη» από διαδηλωτές και «στρατοκρατούμενη», σε μια πόλη – φρούριο επί τριήμερο, καμία αγορά δεν μπορεί αν δουλέψει.
  
Συμπέρασμα: οι φορείς της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη κυρίως του δήμου, έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να διατυπώσουν τη δική τους πρόταση για το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ, με βάση τη γνώση τους για τους ρυθμούς της πόλης και την εμπειρία τους για τις συνέπειες που οι αντιπαραθέσεις στους δρόμους της δημιουργούν στη λειτουργία της. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER