ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

29.05.2012

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Σκληρή επιστολή Ζορπίδη προς Μπουτάρη για τα προβλήματα των επαγγελματιών

Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες όχι μόνο δεν βρίσκουμε ανταπόκριση, αλλά απεναντίας λαμβάνονται μέτρα, από το Δήμο, που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την περιρρέουσα δυσμενή ατμόσφαιρα και την ύφεση οδηγούν στην εξόντωση πολλούς επαγγελματίες».

Αυτό είναι το πνεύμα της κριτικής που ασκεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα ζητά να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Σε σχετική επιστολή, που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης προς τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη κωδικοποιεί ως ακολούθως τα τρία κυριότερα προβλήματα αυτής της περιόδου:

Πρώτον, από τον Μάρτιο του 2011 με αφορμή την οδηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αποξήλωση των ενδεικτικών πινακίδων σήμανσης των επιχειρήσεων και την επιβολή προστίμων, είχαμε επισημάνει σειρά πολλών και  σοβαρών προβλημάτων που προηγούνται στην ιεράρχηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ευταξία της πόλης μας.

Δεύτερον, από τον Δεκέμβριο του 2011 και με αφορμή τα δυσβάστακτα τέλη που επιβάλλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τα τραπεζοκαθίσματα κλπ και τις τοκογλυφικές επιβαρύνσεις που προστίθενται σ’ αυτά, εάν δεν καταβληθούν έγκαιρα, είχαμε επισημάνει ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ούτως ώστε οι συνεπείς επαγγελματίες να αντιμετωπιστούν με επιείκεια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Εξάλλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου εδώ και ένα χρόνο είχαν αναλάβει την υποχρέωση να εκπονήσουν μελέτη και σχέδιο για τον τρόπο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων. Η μελέτη αυτή δεν έχει γίνει ακόμη.

Τρίτον, σε δύο συσκέψεις που πραγματοποιήσαμε στο επιμελητήριο με τουριστικά γραφεία εισερχόμενου τουρισμού, στην μία εκ των οποίων συμμετείχαν η κα Καλυψώ Γούλα Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και ο κος Αθανάσιος Παππάς. Αντιδήμαρχος Καθαριότητος και Ανακύκλωσης, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο προβλήματα που δυστυχώς αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης μας παρουσιάζοντας την ως τριτοκοσμική. Ακούστηκε μάλιστα η άποψη  ότι οι τουρίστες που έρχονται αντί να γίνουν διαφημιστές της Θεσσαλονίκης φεύγοντας αποκομίζουν εντυπώσεις που δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα.

«Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι, ότι, δυστυχώς, ο Δήμος αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης εφαρμόζει εισπρακτικά μέτρα που δεν δίνουν λύσεις, ενώ απεναντίας στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και τους επαγγελματίες, οι οποίοι καθημερινά μοχθούν για το μεροκάματο» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, ο οποίος παράλληλα εκφράζει την εκτίμηση «πως δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, ευθύνη και οργάνωση για την πόλη αλλά κοντόφθαλμη σκοπιμότητα που έχει να κάνει με ατελέσφορα εισπρακτικά μέτρα».
Στην επιστολή του ο κ. Ζορπίδης επισημαίνει τις βασικές προτάσεις του ΕΕΘ για την ανακούφιση των επαγγελματιών ως εξής:
  1. Να ανασταλεί το μέτρο επιβολής προστίμου για τις ενδεικτικές πινακίδες των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε πολυκατοικίες από τον πρώτο όροφο και πάνω. Το μέτρο που είχε σχεδιαστεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όχι μόνο είναι άδικο αλλά δημιουργεί και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που μ΄ αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται από το Δήμο.
  2. Να εκπονηθεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, που κωλυσιεργούν, σχέδιο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων. Επιπλέον, να καταργηθεί η ληστρική προσαύξηση, του  5% ανά μήνα, για την καθυστέρηση της καταβολής των σχετικών τελών ή να προσαρμοστεί στα σημερινά οικονομικά δεδομένα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
  3. Να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Κεντρικοί δρόμοι όπως Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Νίκης, Αγίας Σοφίας και οι περιοχές όπως η Ροτόντα ή η Καρμπολά έχουν μετατραπεί σε χώρους παράνομου και λαθραίου εμπορίου. Δεν ενδιαφέρει τους επαγγελματίες ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας, αν δηλαδή είναι η Δημοτική Αστυνομία ή η Αστυνομία εφόσον αυτές οι δύο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Το πρόβλημα εντείνεται χωρίς να βρίσκεται λύση και τη ζημία την πληρώνουν αυτοί που φορολογούνται καταβάλλουν ενοίκια έχουν υπαλλήλους και λειτουργικά έξοδα και οδηγούνται σε κλείσιμο.
Επίσης, επαναλαμβάνει τα χρονίζοντα θέματα που κατ΄ επανάληψη το ΕΕΘ έχει θέσει στη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα:

Α. Η καθαριότητα. Το τελευταίο καιρό η πόλη μας παρουσιάζει τραγική εικόνα και το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στο ιστορικό κέντρο της. Ιδίως στον άξονα της οδού και πλατειάς Αριστοτέλους. τα πράγματα είναι χειρότερα με οργανικά απόβλητα ακόμη και μέσα στα πάρκα.

Β. H έλλειψη δημοσίων χώρων υγιεινής (w.c.). Όπου αυτοί υπάρχουν δυστυχώς, δεν σημαίνονται επαρκώς, λειτουργούν ελάχιστες ώρες, η εικόνα που παρουσιάζουν είναι τραγική  και η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη.

Γ. O ανεξέλεγκτος αριθμός επαιτών, κυρίως ROM από την γειτονική Βουλγαρία στην οδό Αριστοτέλους και στο πάρκο της αρχαίας Αγοράς. Τελευταία μάλιστα έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο του παράνομου αγοραίου έρωτα.

Δ. Η δράση πορτοφολάδων που έχει ενταθεί τελευταία και δυσφημούν την πόλη μας και απωθούν τους τουρίστες.

Ε. μνημειακός άξονας της οδού και πλατείας Αριστοτέλους, που είναι πεζόδρομος, καθημερινά είναι κατειλημμένος κυρίως από κρατικά αυτοκίνητα μήδε εξαιρουμένων αυτών και της δημοτικής αστυνομίας. Επίσης αγέλη αδέσποτων σκύλων δημιουργεί στη συγκεκριμένη περιοχή  προβλήματα στην διέλευση των πεζών.

ΣΤ. Τα πεζοδρόμια βρίσκονται σε κακή κατάσταση μισοκατεστραμμένα είτε από κακοτεχνίες είτε από τις αλόγιστες παρεμβάσεις εργολάβων δημοσίων έργων.

Ζ. Οι ενδεικτικές πινακίδες των τοπωνυμίων και των μνημείων της πόλης είναι σε τραγική κατάσταση.

Η. Η πρόσβαση και η αναγνωσιμότητα των ιστορικών μνημείων της πόλης μας είναι ανύπαρκτες.  

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER