ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοινώσεις

05.01.2022

Ανακοινώσεις

Επιστολή ΕΕΘ για την αναγκαιότητα ασφάλισης περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τονίζει την αναγκαιότητα ασφάλισης κινδύνου από την κλιματική αλλαγή. Με την από 22 Δεκεμβρίου 2021 επιστολή που απέστειλε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη του ζητά να εξετάσουν σοβαρά το αίτημα για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο ης επιστολής:
Προς κ. Κώστα Σκρέκα
Υπουργό Περιβάλλοντος και
Ενέργειας
κ. Χρήστο Στυλιανίδη
Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και
Πολιτικής Προστασίας
 
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Ζορπίδης και η Διοίκηση αυτού, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, θεωρούν πως το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παράλληλα, το ΕΕΘ χαιρετίζει το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τονίζει την αναγκαιότητα της ύπαρξης του.

Κύριοι Υπουργοί,
η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, όπως και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχει επιφέρει, μάρτυρες των οποίων έχουμε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και είναι σίγουρο πως θα γίνουμε ακόμη περισσότερες στο μέλλον.
Ως εκ τούτου θεωρούμε πως η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών πρέπει να θεωρηθεί αναγκαία πρόληψη, ώστε ένας πολίτης που η περιουσία του ή η επιχείρηση του έχει πληγεί από έκτακτα ή ακραία καιρικά φαινόμενα, να έχει την βοήθεια που χρειάζεται για να ξανασταθεί στα πόδια του, να μπορεί να ξαναστήσει την επιχείρηση του και να μην έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και σε σημείο που δεν είναι εφικτό να επανακάμψει κοινωνικά και οικονομικά.
Θεωρούμε πως η πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά το παραπάνω αίτημα, όπως και τον τρόπο ώστε η ασφάλιση κινδύνου από τη κλιματική αλλαγή και περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών, να πραγματοποιείται με όρους ανταποδοτικότητας για τους πολίτες.
Ως προς το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρούμε ειδικά το άρθρο 19 που αναφέρεται στην Ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή, πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν μερικές ασάφειες που χρήζουν διευκρίνισης και ανάλογης διατύπωσης.
Για τον λόγο αυτόν τα μέλη της Επιτροπής εργασιακών, νομικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών θεμάτων του ΕΕΘ, με πρόεδρο την κ. Ματίνα Σιώχου επιθυμούν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αλλά και με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη προκειμένου να του παρουσιάσουν την πραγματική εικόνα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναγκαιότητα της ασφάλισης ιδιωτικής περιουσίας από καιρικά φαινόμενα.
Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση στα παραπάνω αιτήματα μας.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Φεβρουάριος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
      

NEWSLETTER