ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτία τύπου ΕΕΘ

29.09.2020

Δελτία τύπου ΕΕΘ

Τι συζητήθηκε στο ΔΣ του ΕΕΘ

Δωρεά – Μαμούθ του ΕΕΘ στο ΑΧΕΠΑ
Τι έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου
 
Σε μεγάλη δωρεά προς το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προχωρά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης!
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης ενημέρωσε το Σώμα για τις επαφές που είχε η Διοικητική Επιτροπή με τη διεύθυνση του ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η δωρεά την οποία έχει αποφασίσει το Επιμελητήριο για να ενισχύσει το έργο του νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί και την εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του Κορονοϊού.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι ανάγκες του νοσοκομείου και καθορίστηκε η διαδικασία μέσα από την οποία θα προχωρήσει η δωρεά.
Ευρύτερες ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα.
 
Τα θέματα της συνεδρίασης
  1. Ο Άξονας της Αριστοτέους
Το ΔΣ διαμαρτυρήθηκε εκ νέου για την απαγόρευση που ισχύει στην τοποθέτηση υαλοπετασμάτων στα καταστήματα του Άξονα της Αριστοτέλους και ζητά επιτακτικά από τον υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης Θόδωρο Καράογλου την αλλαγή της. Το ΕΕΘ θεωρεί ότι η απαγόρευση, που αφορά κάθε είδους διαχωριστικό σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να αρθεί, καθώς αποτελεί μοναδικότητα, αφού οι κατασκευές αυτές επιτρέπονται στην υπόλοιπη πόλη. Παράλληλα, με τις κατασκευές αυτές θα υποβοηθηθεί η λειτουργία των καταστημάτων, που τόσο έχουν πληγεί από τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος και περιορισμού της Πανδημίας. (Δείτε την εισήγηση του Κ. Ιακώβου στο τέλος της ανάρτησης).
 
  1. Όχι στην ταλαιπωρία της Αγοράς!
Επίσης, το ΔΣ αποφάσισε να καλέσει με επιστολή του τους αρμόδιους υπουργούς να εφαρμόσουν το νέο νόμο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η αφάνταστη ταλαιπωρία  της Αγοράς από ολιγάριθμες ομάδες. Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο με τις πορείες και τις διαδηλώσεις στις οποίες ελάχιστα άτομα, σχεδόν καθημερινά, αποκλείουν την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των καταστημάτων.
 
  1. Δύο μέτρα και δύο σταθμά!
Το ΔΣ αποφάσισε ακόμη να διαμαρτυρηθεί στους αρμόδιους υπουργούς επειδή έχει επικρατήσει  μία απαράδεκτη διάκριση καθώς όλα τα καταστήματα κλείνουν τα μεσάνυχτα, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της Πανδημίας, ενώ τα Καζίνο λειτουργούν έως τις 4 π.μ. και τα ΟΠΑΠ Play έως τις 2 π.μ.

Η εισήγηση που έκανε στο ΔΣ ο Οικονομικός Επόπτης Κ. Ιακώβου έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι
Όπως γνωρίζετε ο καθορισμός των ειδικών χρήσεων των διατηρητέων κτιρίων του μνημειακού άξονα της οδού Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης από το ύψος της οδού Μητροπόλεως μέχρι το ύψος της οδού  Εγνατίας και η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας των χρήσεων αυτών καθορίστηκε με την  υπ' αρ. 4590/ 14-8-1999 απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης , νομίμως δημοσιευθείσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο ΦΕΚ  Δ 662/13-9-1999. Ειδικότερα στο άρθρο 8 παρ ‘α της ανωτέρω απόφασης προβλεπόταν συγκεκριμένα τα παρακάτω: 
«Απαγορεύεται η κατάληψη και χρήση των δημόσιων κοινοχρήστων χώρων με πάσης φύσεως προσωρινές ή μόνι μες κατασκευές όπως είναι π.χ. οι ραφιέρες, οι πάγκοι πλανόδιων μικροπωλητών , τα τραπέζια και καρέκλες ή αντικείμενα υπαίΘριας εξυπηρέτησης ή και επέκτασης των  καταστημάτων της περιοχής, και ειδικότερα:
 α. Απαγορεύεται η υπαίθρια ανάπτυξη  τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνάθροισης κοινού κάτω από τις στοές. Επιτρέπεται η ανάmυξη τραπεζοκαθισμάτων μπροστά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο μήκος της  πρόσοψής τους και σε δύo σειρές, μία έξω από τις στοές και μία απέναντι προς την πλευρά του πάρκου. Μεταξύ των δύo σειρών Θα παραμένει χώρος διέλευσης  τουλάχιστον τεσσάρων (4) μέτρων. Στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται παντελώς η τοποθέτηση κινητών ή σταθερών τεντών»
 
Η ανωτέρω παράγραφος , σχετικώς πάντα με το ίδιο ζήτημα, τροποποιήθηκε  και συμπληρώθηκε με  το άρθρο 1  στοιχ. . Ε παρ. α’ , εδ.β’  της  υπ’αριθ.6417/13/3-2-2014 απόφασης του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης ,  νομίμως δημοσιευθείσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ ΑΑΠ’48/3-2-2014, στην οποία , μεταξύ άλλων, προστέθηκε η παρακάτω φράση  Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθετων κινητών ή μόνιμων διαχωριστικών πετασμάτων παντός τύπου υλικού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.».
 
Η απαγόρευση αυτή, σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα, ισχύει μόνο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στον  μνημειακό  άξονα της οδού Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης από το ύψος της οδού Μητροπόλεως μέχρι το ύψος της οδού  Εγνατίας , ενώ δεν ισχύει και δεν εφαρμόζεται για παρόμοια καταστήματα του ίδιου άξονα κάτω από την οδό Μητροπόλεως ( Πλατεία Αριστοτέλους )
 
Περαιτέρω, πέραν των ανωτέρω   υπουργικών αποφάσεων περί καθορισμού των χρήσεων του μνημειακού άξονα της οδού Αριστοτέλους, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης  είναι αρμόδιο να καθορίζει κατ' έτος, δυνάμει σχετικών αποφάσεών του τον τρόπο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, την τοποθέτηση ζαρντινιερών , πασάλων και πετασμάτων καθώς και τα τέλη χρήσης των κοινοχρήστων χώρων.
 
Με το υπ' αρ. πρωτ. 1123/23-10-2012 έγγραφο της Αντιδημαρχίας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων , κοινοποιηθέντος σε εμάς με το υπ' αρ. πρωτ 819/98207/8-11-2012 έγγραφο της Διεύθυνσης Προσόδων του Δήμου Θεσσαλονίκης, επετράπη στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους η χρήση μεταφερόμενου κινητού πτυσσόμενου, λυόμενου κατακόρυφου προστατευτικού πετάσματος ύψους 1,50μ  στους κοινόχρηστους χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η χρήση των πετασμάτων επετράπη σύμφωνα με τις ενδεικτικές κατασκευαστικές προδιαγραφές της
Διεύθυνσης Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων, με σκοπό την αποκατάσταση του ομοιόμορφου και της αισθητικής του κοινόχρηστου χώρου, την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και την οριοθέτηση του νομίμως καταλαμβανόμενου κοινόχρηστου χώρου.
 
Με ειδικό μάλιστα  έγγραφο του Τμήματος  Πολεοδομικών Μελετών και Εφαρμογών του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθορίστηκαν ενδεικτικώς  οι προδιαγραφές κινητού προστατευτικού πετάσματος ( μονός τύπος: μέγιστο ύψος 150 cm- μέγιστο μήκος από 40cm έως 100 cm, διπλός  τύπος: μέγιστο ύψος 150cm- μέγιστο μήκος από 100 cm  έως 200cm)  .
 
Αμεση συνέπεια των ανωτέρω ρυθμίσεων είναι ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην Πλατεία Αριστοτέλους και σε άλλες οδούς του κέντρου της πόλης συνεχίζουν την  διατήρηση και χρήση  των πετασμάτων, καθώς δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω νεώτερης υπουργικής απόφασης του έτους 2014 ,  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες  άνισης μεταχείρισης και αθέμιτου ανταγωνισμού , χωρίς μάλιστα να υφίσταται υπέρτερος και ευκρινής  λόγος δημοσίου συμφέροντος για  την διατήρηση της απαγόρευσης,   καθώς είναι εύλογο και αναμενόμενο  ότι  ιδιαίτερα κατά τους ψυχρούς μήνες του έτους , οι καπνιστές ιδίως πελάτες των  καφετεριών χωρίς κινητά πετάσματα της οδού Αριστοτέλους  θα προτιμήσουν  καταστήματα που είναι εξοπλισμένα με τα κινητά αυτά πετάσματα, σε βάρος αυτών που δεν δύνανται να εξοπλισθούν με τέτοια, παρά την θέλησή τους.
 
Υστερα από 6 χρόνια εφαρμογής της ανωτέρω απαγόρευσης διαπιστώνεται ότι δεν υφίσταται δικαιολογητικός λόγος παραμονής της  ανωτέρω απαγόρευσης ,όπως αυτός εκτέθηκε στην εισηγητική  παραγραφο 12 της  υπ’αριθ.6417/13/3-2-2014 απόφασης του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, ούτε κάποιος άλλος λόγος δημοσίου συμφέροντος όπως προστασία του δημόσιου χώρου, πολεοδομικός ή αρχαιολογικός, προστασίας καταναλωτή, δημόσιας υγείας κλπ,  δεδομένης της παρατεταμένης οξύτατης  οικονομικής κρίσης και της πρόσφατα ενσκύψασας σοβαρής υγειονομικής κρίσης λόγω του covid-19, η οποία απειλεί με αφανισμό τις επιχειρήσεις στον ανωτέρω μνημειακό άξονα , ενώ ταυτόχρονα η διατήρησή της προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και οξύτατες διαμαρτυρίες εκ μέρους των ενδιαφερομένων.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης , έχοντας διαγνώσει έγκαιρα το πρόβλημα , ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των μελών τους και γενικότερα των επαγγελματιών του κέντρου της πόλης και ιδιαίτερα αυτών που πλήττονται από την ως άνω απαγόρευση, απέστειλαν ήδη από το μήνα Ιανουάριο τρέχοντος έτους επιστολή προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Καράογλου σχετική επιστολή για το φλέγον ως άνω ζήτημα , προτείνοντας μάλιστα επίλυση του ζητήματος με νομοθετική παρέμβαση για την τροποποίηση της τελευταίας  υπ’αριθ. 6417/13/3-2-2014υπουργικής αποφάσεως και την κατάργηση της κρίσιμης φράσης  περί απαγόρευσης  τοποθέτησης κάθετων κινητών ή μόνιμων διαχωριστικών πετασμάτων παντός τύπου υλικού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.
 Η  απαλειφή της παραπάνω φράσης  θα σημάνει την επάνοδο στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς όπου δεν απαγορευόταν τα πετάσματα αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες της οδού Αριστοτέλους να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες άνισης μεταχείρισης και  αθέμιτου ανταγωνισμού με τα καταστήματα που λειτουργούν στην πλατεία Αριστοτέλους και  στο κέντρο της πόλης , καθώς και στις παρόδους του μνημειακού άξονα  Μητροπόλεως, Β. Ηρακλείου, Ερμού, Βατικιώτου κ.α.
 
Στη συνάντηση που ακολούθησε στις 10-2-2020 στο Υ.ΜΑ.Θ ο Υπουργός κ.Θεόδωρος Καράογλου κατανόησε πλήρως το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να εκκινήσει τις διαδικασίες  για την ανωτέρω νομοθετική παρέμβαση, ζητώντας την σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων φορέων στο ζήτημα αυτό ( π.χ Δήμος Θεσσαλονικης κλπ ) .
Σχετική είναι η απάντηση που μας κοινοποίησε με το υπ’αριθμ. πρωτ. 1088/9-9-2020 έγγραφό του , το οποίο τίθεται στη διάθεσή σας.
Κατόπιν των ανωτέρω
Εισηγούμαι την λήψη απόφασης για την  πρόταση τροποποίησης της υπ’αριθ. 6417/13/3-2-2014 υπουργικής αποφάσεως,  ΦΕΚ ΑΑΠ’48/3-2-2014  με την κατάργηση –απαλειφή της φράσης Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθετων κινητών ή μόνιμων διαχωριστικών πετασμάτων παντός τύπου υλικού σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.» , όπως αυτή προστέθηκε με  το άρθρο 1  στοιχ. . Ε παρ. α’ , εδ.β’  της  ως άνω υπουργικής απόφασης  και την κοινοποίηση της απόφασης μας στο Υ.ΜΑ.Θ και  στον αρμόδιο Υπουργο κ. Θεόδωρο Καράογλου και στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τις δικές τους ενέργειες
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Απρίλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  

NEWSLETTER