ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

25.06.2020

Newsletter

Πρόταση του ΕΕΘ στους Δήμους για τραπεζοκαθίσματα

Τη στήριξη όλων των δήμων προς τους επαγγελματίες, που είναι άκρως απαραίτητη για να σταθεί στα πόδια της η Αγορά μετά τη λήξη
της Καραντίνας, ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Με επιστολή του προς όλους τους Δημάρχους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, το ΕΕΘ ζητά να δοθεί η ευχαίρια στους
επαγγελματίες να επιλέξουν οι ίδιοι εάν προτιμούν την αύξηση του κοινόχρηστου χώρου οιυ χρησιμοποιούν ή τη μείωση των δημοτικών τελών.

Η επιστολή του ΕΕΘ έχει ως εξης:

ΘΕΜΑ:  Νόμος 4688/2020 (ΦΕΚ Α' 101/24-05-2020) περί ρυθμίσεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 
 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, 
                                                                                .                                                                                                                                    
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 65 του νόμου 4688/2020 (ΦΕΚ Α' 101/24-05-2020) περί ρυθμίσεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) αναφέρεται ότι : Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κατά την παρ. 1 παραχώρηση πρόσθετου χώρου, με απόφαση της οικείας οικονομικής επιτροπής επέρχεται μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και πάντως όχι άνω του πενήντα τοις εκατό (50%). Εφόσον δεν είχε χορηγηθεί αρχικά άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, είναι δυνατή η χορήγηση κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού, άδειας για την ανάπτυξη αριθμού τραπεζοκαθισμάτων ίσου με την επιβαλλόμενη μείωση στον εσωτερικό ή αύλιο χώρο ή στο προκήπιο του καταστήματος.

Με την  ως άνω διάταξη η οποία μείωση τελών επέρχεται μόνο  στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση χρήσης χώρου σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Με τον τρόπο αυτό η διάταξη του νόμου δεσμεύει και επιβάλλει επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να αποδεχτούν την επέκταση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων τους αντί να τους δίνεται η εναλλακτική επιλογή της μείωσης των δημοτικών τελών. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολλοί επαγγελματίες της συγκεκριμένης δραστηριότητας δεν επιθυμούν την ανάπτυξη του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων τους, γιατί δεν βοηθά χωροταξικά στην λειτουργία του καταστήματος τους.

Με δεδομένη την δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται όλοι οι επαγγελματίες λόγω του covid-19 και της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων τους η άποψη του Επιμελητηρίου μας είναι ότι πρέπει οι Δήμοι να δώσουν την δυνατότητα επιλογής στους Επαγγελματίες αν επιθυμούν την επέκταση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων τους ή την μείωση των αντιστοίχων δημοτικών τελών τους.
 
 
 
 
        Με εκτίμηση,                                                                 
 
ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ                                                                             
 
 
                                                                                     
   Μιχάλης Ζορπίδης                                         

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER