ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

30.04.2020

Newsletter

Τι ισχύει με την αργία της Πρωτομαγιάς

Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι διαφορετική, καθώς οι εορτασμοί μεταφέρονται για μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Φέτος, η Πρωτομαγιά είναι αλλιώτικη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η αργία θα ισχύει κανονικά, αλλά οι εορτασμοί μεταφέρονται για το Σάββατο 9 Μαΐου, δηλαδή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Εξάλλου, όπως έχει ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσβλέπει «ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά».
Επίσης, έχει τονίσει ότι στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρθηκαν για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Παρόλα αυτά, δεν θα επηρεαστεί η αργία, όσον αφορά τους εργαζομένους.
Υπενθυμίζεται πως βάσει νόμου, η Πρωτομαγιά έχει κηρυχθεί υποχρεωτική αργία με το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 κι ως εκ τούτου ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.
Ο καθορισμός λοιπόν, της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας σημαίνει ότι κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές θα πρέπει να καταβάλλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Όσοι αμείβονται με μισθό θα πάρουν κανονικά τον μισθό τους, χωρίς περικοπή.
Εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα δουλέψουν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER