ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

22.04.2020

Newsletter

Ενημέρωση του Στρ. Σιμόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ από το ΕΕΘ

Για τις θέσεις του ΕΕΘ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αγορά ενημέρωσε, μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στράτο Σιμόπουλο και την Τετάρτη τους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος μας Μιχάλης Ζορπίδης, έπειτα από αίτημα τους.

Ο κ. Ζορπίδης τόνισε προς τους συνομιλητές του ότι η κατάσταση στην Αγορά είναι τραγική και ζήτησε τη συμπαράσταση τόσο του Βουλευτή όσο και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην προώθηση των προτάσεων του Επιμελητηρίου προς την Κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζορπίδης τόνισε:
Θα πρέπει να ληφθούν Άμεσα Μέτρα Στήριξης, όμοια με αυτά που ήδη έχουν ληφθεί και μάλιστα έγκαιρα από την Κυβέρνηση, όπως:
 • Καταβολή επιδόματος και το Μάιο σε όλους τους εργαζομένους επιχειρήσεων, τους αυτοαπασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.
 • Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και ελευθέρων επαγγελματιών για το χρονικό διάστημα της κρίσης.
 • Αναστολή καταβολής κάθε οφειλής προς Τράπεζες, Δημόσιο (Εφορία), ασφαλιστικά ταμεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διάρκεια της κρίσης. Ρύθμιση των οφειλών που θα προκύψουν με ευνοϊκούς όρους και μεγάλο διάστημα εξόφλησης.
 • Επέκταση της ισχύος  του μέτρου του μειωμένου ενοικίου μέχρι τέλος του έτους, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα και να αποπληρώσουν συσσωρευμένες οφειλές τους.
 • Ένταξη και των πρώτων κατοικιών των επαγγελματιών στην μείωση κατά 40% του ενοικίου και κάλυψη του ποσού αυτού για τον ιδιοκτήτη μέσω μείωσης του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που αυτός καταβάλλει.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλους τους  λογαριασμούς ενέργειας και κοινής ωφέλειας (ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, αέριο, ύδρευση, αποχέτευση) για όλες τις επιχειρήσεις έως ότου σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
 • Επιχειρήσεις που είχαν Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα τον Φεβρουάριο να την διατηρήσουν έως τον Δεκέμβριο.
 
2. Μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας:
 • Εκτεταμένη παροχή τραπεζικής Πίστης στις επιχειρήσεις μέσα από νέα τραπεζικά προϊόντα (Επιχειρηματικό Πλάνο, Κάλυψη Λειτουργικών Δαπανών ή Αγοράς Πρώτων Υλών ή Factoring με την εγγύηση του Δημοσίου και μέσα από προγράμματα με κρατική επιδότηση.
 • Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω τραπεζικών προϊόντων προς τους καταναλωτές.
 • Έμφαση στον τουρισμό με Χορήγηση διατακτικών (voucher) στον δυνατό μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων, στο πρότυπο του «Κοινωνικού Τουρισμού», ώστε να κινηθεί η τουριστική βιομηχανία.  Οι διατακτικές θα πρέπει να απευθύνονται προς όλα τα επαγγέλματα που ασχολούνται με τον τουρισμό (ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, δωμάτια, μεταφορές, υπηρεσίες ενοικιάσεων κ.α)
 • Άνοιγμα εκ νέου μη απορροφούμενων δράσεων (επιδοτούμενα προγράμματα) που την ευθύνη υλοποίησής τους έχει η κεντρική διοίκηση
 • Επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% για τον κλάδο της εστίασης, μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και τις τουριστικές μεταφορές, μείωση του γενικού ΦΠΑ στο 18% για τους υπόλοιπους κλάδους με σκοπό τη δημιουργία ρευστότητας στην αγορά, για το χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του έτους.
 • Κατάργηση της διάταξης για την προκαταβολή φόρου κατά 50%.
 • Εκταμίευση πόρων που οφείλονται από το κράτος για κάθε πρόγραμμα (Εξαγωγές, προκαταβολές, προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ)
 3. Μέτρα για διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Οικονομία Η παρούσα κρίση μας έδειξε ότι οι χώρες που έχουν ισχυρή παραγωγή κατόρθωσαν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην κρίση, πέραν του ότι κατάφεραν να θωρακίσουν κρίσιμους τομείς των κοινωνιών τους με υλικά και εξοπλισμό, καθώς σταμάτησαν οι εισαγωγές/ εξαγωγές.
Αντίθετα, χώρες όπως η δική μας που καλύπτουν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ τους από τον τριτογενή τομέα, την Παροχή Υπηρεσιών (Τουρισμός, Ναυτιλία) θα χτυπηθούν περισσότερο από την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός, ένας νέος Επενδυτικός και Ααπτυξιακός Νόμος που θα στρέψει την ελληνική οικονομία περισσότερο στην Παραγωγή και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Το δίπολο αυτό θα στηριχθεί μόνο σε ένα πλέγμα μέτρων που θα παρέχουν γενναία στήριξη στις επιχειρήσεις μέσα από τα οποία θα επιτευχθεί και ο επαναπατρισμός επιχειρήσεων, με μέτρα όπως:
 • Μεγάλο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα υποδομής σε όλη τη χώρα.
 • Εκτεταμένο πρόγραμμα ΣΔΙΤ για έργα αστικής υποδομής.
 • Επιδότηση της κατανάλωσης ενέργειας, μέσω κατάργησης του ΦΠΑ σε ρεύμα και Φυσικό Αέριο.
 • Απάλειψη κάθε γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις και επενδύσεις, μέσω της αποκέντρωσης των περιφερειακών υπηρεσιών του κράτους και απόδοσης τους όλων των αναγκαίων αρμοδιοτήτων.
 • Αποφασιστική στήριξη των εξαγωγών.
Τέλος θα πρέπει να υιοθετηθούν επιθετικές πολιτικές με τις οποίες θα ενεργοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια και θα επενδυθούν στην Αγορά, όπως ο διπλασιασμός του συντελεστή δόμησης, που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κυπριακή Οικονομική Κρίση.
 
Μετά την τηλεδιάσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΕΘ και το ΟΕΕΘ

Με τα προεδρεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης αντιπροσωπεία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Από τη συνάντηση προέκυψε σχεδόν ταύτιση στις απόψεις και τα αιτήματα των επαγγελματιών με τα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, το οποίο περιλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το εξήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Το ζητούμενο για όλους, όπως τονίστηκε, είναι η επανάκαμψη της οικονομίας. Βασική προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, η οποία όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης θα πρέπει να παρθούν μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων όσον αφορά τα ενοίκια των καταστημάτων, τις ασφαλιστικές εισφορές, την προκαταβολή φόρου, τη φορολογία, την εξόφληση των επιταγών, τα δημοτικά τέλη. Κι αυτό σημαίνει μείωσή τους για την περίοδο που διαρκεί η κρίση και αναστολή πληρωμών. Φυσικά με την παρέμβαση και την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας η οποία πρέπει να αναλάβει το κόστος.

Όπως αναφέρθηκε από τη πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης με αποτέλεσμα να λαμβάνει αποσπασματικά και όχι συνολικά μέτρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ύφεση προβλέπεται στο 10% και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μιλά για ενίσχυση 26 δις ευρώ είναι ρεαλιστική και κοστολογημένη. Αντίθετα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση φαίνεται πως την επόμενη μέρα θέλει ένα κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας να καταστραφεί κι αυτό να λειτουργήσει υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ουσιαστική απουσία της Ευρώπης από την αντιμετώπιση της κρίσης, η πολιτική ηγεσία της οποίας φάνηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Εκ μέρους των επαγγελματιών στη συνάντηση πήραν μέρος ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του ΕΕΘ, ο Κωνσταντίνος Ιακώβου, πρόεδρος της ΟΕΕΘ, ο Γιώργος Ηλιάδης, α΄ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, ο Γιώργος Τζορμπατζηκωστής, γ.γ. ΟΕΕΘ και ο Χριστόφορος Εδιάρογλου, μέλος στο δ.σ. ΕΕΘ.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, τα μέλη της γραμματείας Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτος Κερσανίδης και Γιάννης Κωτίδης, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Β΄ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Μάϊος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       

NEWSLETTER