ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

06.02.2020

Newsletter

Η εκδήλωση για τα "Κουπόνια Καινοτομίας"

- Έρχονται νέες δράσεις για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και την κατάρτιση των στελεχών των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας.
 
«Το 2019 ήταν ‘Έτος Επιχειρηματικότητας’ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το 2020 είναι Έτος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων’», τόνισε στη ενημερωτική εκδήλωση για τα «Κουπόνια Καινοτομίας», ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
 
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια θα προκηρύξει νέες δράσεις για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και την κατάρτιση των στελεχών των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας. «Σύντομα θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις, αλλά και παρουσίαση των στοιχείων που πιστοποιούν το θετικό έργο για τη στήριξη του επιχειρείν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
Η ενημερωτική ημερίδα για τα «Κουπόνια Καινοτομίας» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΚΕΠΑ–ΑΝΕΜ, του ΕΚΕΤΑ, των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ, ΕΒΕΘ και ΕΕΘ), τον ΣΒΕ και τον ΣΕΒΕ.
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η δράση των ‘Κουπονιών Καινοτομίας’ είναι ουσιαστικά η τέταρτη, μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, που αναλαμβάνουμε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με αναφορά πάντα στην καινοτομία. Έχουμε δεσμευτεί ότι η καινοτομία θα γίνει ο τρίτος αναπτυξιακός πυλώνας της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και αυτό ακριβώς χτίζουμε βήμα-βήμα».
 
Προηγήθηκαν τρεις δράσεις:
 
-Εμπόριο – Υπηρεσίες, όπου ήδη έχουν ενταχθεί 118 επιχειρήσεις με δημόσια δαπάνη 5 εκ. ευρώ.
 
-Κουπόνια Τεχνολογίας, όπου ήδη έχουν ενταχθεί 412 επιχειρήσεις με δημόσια δαπάνη 4,5 εκ. ευρώ.
 
-Μεταποίηση – Εμπόριο, στην οποία θα διατεθούν τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ, με τη διαδικασία αξιολόγησης να έχει ολοκληρωθεί και πλέον, εντός του μήνα θα εκδοθούν τα αποτελέσματα.
 
«Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει ξεκινήσει να ομαλοποιείται. Η κρίση σταδιακά υποχωρεί. Η κανονικότητα στην επιχειρηματικότητα σιγά-σιγά επανέρχεται. Χρειάζονται όμως ακόμα πολλά να γίνουν για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανακτήσουν πλήρως το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών. Και είναι γεγονός ότι η Πολιτεία δείχνει μία αξιοσημείωτη επιτάχυνση και εγρήγορση στον τομέα της προσέλκυσης των επενδύσεων και της απλοποίησης των διαδικασιών. Ταυτόχρονα, πρέπει οι αποφάσεις και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι να τρέξουν γρήγορα, αλλά και να ολοκληρωθούν ιδιαίτερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας και ίδρυσης επιχείρησης, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η αναβάθμιση των Επιμελητηρίων. Και όλα αυτά είναι σημαντικό να γίνουν γρήγορα, τώρα που οι επενδυτές ξαναστρέφουν το βλέμμα τους στη χώρα και την περιοχή μας», επισήμανε ο περιφερειάρχης.
 
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα τα προηγούμενα χρόνια για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «αυτές τις αναγνώρισαν όλοι, Έλληνες και Ευρωπαίοι. Άλλωστε η ανάδειξη της Περιφέρειάς μας ως Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης συνδέθηκε με την αρχή της ανάστροφης πορείας εξόδου από την κρίση. Ενώ, παράλληλα καταφέραμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και τον πιο αποδοτικό τρόπο τους πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, πετυχαίνοντας σταθερές πρωτιές σε Ελλάδα και Ευρώπη, βάζοντας σε τροχιά υλοποίησης περισσότερα από 1.000 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα, στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, στο περιβάλλον, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στην παιδεία και την υγεία, στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη».
 
Ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε ότι βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν και είναι η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, με κεντρικούς άξονες: τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις νέες τεχνολογίες και με ενισχυμένους δεσμούς: μεταξύ της βιομηχανίας, της έρευνας, της διακυβέρνησης και της κοινωνίας, με ανοιχτές προοπτικές επιτυχίας για όλους και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
 
«Συνεχίζουμε συνεπείς και αποφασισμένοι να υπηρετούμε αυτήν ακριβώς τη στόχευση. Ζούμε στην εποχή της γνώσης, της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογικών δεξιοτήτων. Η δράση για τα ‘Κουπόνια Καινοτομίας’ έχει σκοπό να συνδέσει τις επιχειρήσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους φορείς καινοτομίας προκειμένου η τεχνογνωσία να βρει άμεση και πρακτική εφαρμογή στη ζωή κάθε επιχείρησης. Στα προϊόντα, στις υπηρεσίες στην οργάνωσή της, ικανοποιώντας απόλυτα τις ανάγκες της. Αποτελεί και μια δράση - πρόκληση για τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς θα μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά με την αγορά εργασίας αλλά και να αποφέρουν σημαντικά έσοδα προς όφελος τους. Με τα ‘Κουπόνια Καινοτομίας’ αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το οικοσύστημα καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε όμως και στις μελλοντικές ενέργειες της Περιφέρειας: «Δεν ξεχνούμε όλα όσα βιώσαμε, πλέον όμως κοιτάμε μόνο μπροστά και κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Ήδη ξεκινήσαμε το σχεδιασμό μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 - 2027 σε συνεργασία με τους φορείς. Η καινοτομία, το ανθρώπινο δυναμικό η εξωστρέφεια, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία και γενικότερα η επιχειρηματική αναγέννηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν την κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Συνεχίζουμε πάνω στις βάσεις και τα θεμέλια που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με μεγάλο σύμμαχο και συμπαραστάτη τον επιχειρηματικό κόσμο της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας, να ανοίξουμε δρόμους και να χτίσουμε νέες γέφυρες συνεργασίας, να υλοποιήσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις, να κατακτήσουμε στόχους, να αλλάξουμε νοοτροπίες και να στηρίξουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Η Μακεδονία του 2030 που οραματιστήκαμε και χτίζουμε θα είναι ένας δυναμικός τουριστικός και πολιτιστικός πόλος διεθνούς προβολής, ένας διεθνής κόμβος καινοτομίας, ψηφιακής επιχειρηματικότητας, ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας και πάνω απ’ όλα μια Περιφέρεια στην οποία νοιώθουμε αισιοδοξία και σιγουριά, για τη ζωή μας, την οικογένειά μας, το μέλλον».
 
Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Ενδιάμεσο Φορέα ΕΦΕΠΑΕ και τον εταίρο του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για την εξαιρετική συνεργασία στη διαχείριση και υλοποίηση των δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Πηγή: voria.gr

Η ενημέρωση για τη Δράση ;έγινε από τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης τoυ Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΥΔ ΕΠ ΠΚΜ) και της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ/ΕΦΕΠΑΕ και τους Φορείς Καινοτομίας ΑΠΘ και ΕΚΕΤΑ.
 
Επισημαίνεται ότι,  σκοπός της Δράσης «Κουπόνια Καινοτομίας για τις ΜΜΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»  είναι η ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αγορά καινοτόμων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών μεταφοράς τεχνογνωσίας από αναγνωρισμένους θεσμικά Φορείς καινοτομίας με απώτερο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών από αυτές.
 
Ο Συνολικός Προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται σε 4.000.000,00€ για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με ελάχιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό τουλάχιστον 1.000,00€ και μέγιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 10.000,00€. Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 100% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού για  Αγορά – λήψη υπηρεσίας, από Φορέα Καινοτομίας, για την εκπόνηση Σχεδίου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών, παραγωγικών διαδικασιών και λειτουργιών της επιχείρησης.
 
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους υποψήφιους Δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis)
 
Η υποβολή των αιτήσεων και για τις Δράση άρχισε στις 17/12/2019 ενώ η ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικών υποβολών των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 28/2/2020.
 
Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΠ/ΚΜ).
 
Στην εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν σε βάθος για τις δράσεις, να απευθύνουν ερωτήσεις και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα τους βοηθήσει να υποβάλουν πλήρεις αιτήσεις.
 
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER