ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24.10.2019

Newsletter

Το ΕΕΘ στην ημερίδα της "Μακεδονίας"

Σε "θετικό έδαφος" πέρασε το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών του ΓΕΜΗ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη και αποτυπώνει μία δυναμική στην επιχειρηματικότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ παρουσίασε ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης, στην ομιλία του στην ημερίδα της "Μακεδονίας', την Δευτέρα.

Όπως τόνισε ο κ. Ηλιάδης, στο πρώτο εννιάμηνο του 2019 είχαμε την ίδρυση 2.067 νέων επιχειρήσεων κάθε μορφής και αντικειμένου.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα ανέστειλαν τη λειτουργία τους 1.722 επιχειρήσεις. Έχουμε δηλαδή θετικό ισοζύγιο, καθώς ιδρύθηκαν 345 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που έκλεισαν.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, του 2018 είχαμε 226 νέες επιχειρήσεις λιγότερες.

"Νομίζω ότι από τα επίσημα αυτά στοιχεία του Επιμελητηρίου μας προκύπτει μία θετική εικόνα, καθώς όλοι μας την συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2014 – 15 – 16 που το ισοζύγιο ήταν αρνητικό. Δεν έχει περάσει δηλαδή και πολύς χρόνος από την περίοδο που τα λουκέτα ήταν 20 και 30% περισσότερα από τις ενάρξεις δραστηριότητας", τόνισε ο κ. Ηλιάδης.

Στην ίδια ημερίδα, ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ παρουσίασε τις απόψεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τον ΟΑΣΘ, το Μετρό, την Αγορά Μοδιάνο, για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων της Αγοράς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Στην ίδια ημερίδα υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων και παραγωγικών και άλλων φορέων της πόλης παρουσίασαν τις θέσεις τους για το "Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη", όπωςήταν και ο τίτλος της εκδήλωση.ς.

Δείτε εδώ αναλυτικά κείμενα για τις εργασίες της ημερίδας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Γιώργου Ηλιάδη.

Κυρίες και κύριοι,
Εμείς, οι άνθρωποι της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχουμε συνηθίσει να μιλούμε με νούμερα. Ίσως να μην είμαστε τόσο καλοί στις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, τους σχεδιασμούς και τις παρουσιάσεις. Αλλά είμαστε καλοί με τα νούμερα, την αποτελεσματικότητα και την οργάνωση της δουλειάς, γιατί αλλιώς η Αγορά θα μας ξεβράσει.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να αρχίσω με νούμερα. Αφορούν το ΓΕΜΗ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι δίνουν μία εικόνα για την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας.
Στο πρώτο εννιάμηνο του 2019 λοιπόν είχαμε την ίδρυση 2.067 νέων επιχειρήσεων κάθε μορφής και αντικειμένου.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα ανέστειλαν τη λειτουργία τους 1.722 επιχειρήσεις. Έχουμε δηλαδή θετικό ισοζύγιο, καθώς ιδρύθηκαν 345 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που έκλεισαν.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, του 2018 είχαμε 226 νέες επιχειρήσεις λιγότερες.
Νομίζω ότι από τα επίσημα αυτά στοιχεία του Επιμελητηρίου μας προκύπτει μία θετική εικόνα, καθώς όλοι μας την συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2014 – 15 – 16 που το ισοζύγιο ήταν αρνητικό. Δεν έχει περάσει δηλαδή και πολύς χρόνος από την περίοδο που τα λουκέτα ήταν 20 και 30% περισσότερα από τις ενάρξεις δραστηριότητας.
Αυτό σημαίνει πολλά.
Βέβαια, απέχουμε ακόμη πολύ από την κανονικότητα. Η βαριά φορολογία αποτελεί μάστιγα για την αγορά αφού μειώνει δραστικά το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού και σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό του κάθε επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου και μικρομεσαίου επιχειρηματία.
Βλέπουμε κάποιες θετικές κινήσεις της κυβέρνησης αλλά προσδοκούμε πιο τολμηρές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει αυτό που τόσο όμορφα λέει ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης. Ότι δηλαδή «είχαμε εκπλαγεί όταν βλέπαμε πόσο αυξάνονταν οι εισπράξεις στους φόρους μας κάθε φορά που μειώναμε κάποιον φόρο». Νομίζω ότι πρέπει να διδαχθούμε από τους τρόπους με τους οποίους οι Κύπριοι ξεμπέρδεψαν με την κρίση και το Μνημόνιο τους.
Η υπερφορολόγηση αποτελεί το μεγαλύτερο βραχνά για τις επιχειρήσεις. Αν δεν αποκλιμακωθεί δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
Ακολουθεί, στη σειρά το φιλο-επιχειρηματικό κλίμα. Η χώρα μας αλλά και η ελληνική κοινωνία, όπως φυσικά και ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να ξεπεράσει τα σύνδρομα του παρελθόντος και να σταματήσει να είναι εχθρός των επιχειρήσεων. Να γίνει σύμμαχος και υποστηρικτής του επιχειρείν από διώκτης του που είναι σήμερα.
Το κράτος, με κάθε του μορφή, Εφορία, ελεγκτικοί μηχανισμοί, Δήμοι, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολεοδομία, Ασφαλιστικά Ταμεία, θεωρεί ότι ο επιχειρηματίας είναι ένοχος εκτός εάν μπορεί να αποδείξει ότι είναι αθώος.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τέτοιες κακές νοοτροπίες. Είναι αδύνατο να επιβιώσει κανείς μέσα σε ένα τόσο εχθρικό κλίμα αν σκεφθεί κανείς ότι μέσα σε αυτό υπάρχουν και οι πληγές της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της κακής οργάνωσης.
Βέβαια, η νέα κυβέρνηση κάνει κάποιες προσπάθειες, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής αλλά εδώ τα δειλά βήματα δεν είναι αρκετά! Χρειάζονται άλματα.
Με την τοποθέτηση μου αυτή δεν θέλω να καλύψω κάποιους επιχειρηματίες που παρανομούν. Μακριά από εμάς τέτοιες πρακτικές. Όποιος παρανομεί θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Αλλά αυτός που όντως παρανομεί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι…
Κι ας έρθουμε τώρα και στα δικά μας. Η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία κομβική χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή αφού έχουμε μπροστά μας σοβαρότατες προκλήσεις. Και υπό την έννοια αυτή θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και την ιστορική εφημερίδα της πόλης μας, τη «Μακεδονία», γιατί δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο κατάλληλο θέμα αλλά και πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για τη σημερινή ημερίδα.
Βέβαια, δεν μπορώ να μην εκφράσω τη λύπη και την πικρία μου γιατί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, που αποτελεί όνομα της ιστορικής εφημερίδας από το 1911, βρίσκεται πλέον στην επίσημη ονομασία ενός άλλου κράτους. Αισθάνομαι ότι πολλοί από όσους βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα δεν κάναμε το χρέος μας στην υπόθεση αυτή. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό βαραίνει και θα βαραίνει στη συνείδηση πολλών.
Την ώρα λοιπόν που η Θεσσαλονίκη παλεύει να βγει από την κρίση, βλέπει με ικανοποίηση κάποια από τα μεγάλα στοιχήματα της να έχουν δρομολογηθεί. Η επένδυση στο Λιμάνι και το Αεροδρόμιο, προχωρούν.
Παρά την θετική πορεία του Αεροδρομίου δεν μπορώ να μην εκφράσω τη δυσαρέσκεια μας για τις πολύ υψηλές χρεώσεις που επέβαλε η Fraport στα καταστήματα εντός του Αερολιμένα. Κάθε εταιρία που εκμεταλλεύεται κρατική περιουσία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται προς την τοπική αγορά.
Θετική πορεία παίρνει και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ. Το Μετρό, που είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την πόλη έχει τα θέματα του για τα οποία θα πρέπει οι αρμόδιοι να  βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση τους.
Η Αγορά της Θεσσαλονίκης δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις στο Μετρό. Το τίμημα που έχει πληρώσει για το έργο αυτό είναι τεράστιο. Εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν καταστραφεί οικονομικά, ακόμη περισσότεροι έχουν αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.
Εμείς, ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε την γρηγορότερη λύση για το Σταθμό Βενιζέλου. Δεν είμαστε ειδικοί για να αποφασίσουμε για το αν είναι καλύτερη η απόσπαση των αρχαιοτήτων ή εάν θα πρέπει να προτιμηθεί η κατασκευή με την παραμονή τους κατά χώρα. Θέλουμε την πιο σύντομη λύση, αυτή που θα επιτρέψει την όσο πιο γρήγορη λειτουργία του μετρό. Κάποιοι βέβαια, φωνάζουν γιατί θέλουν να σώσουν τα αρχαία. Θα θυμίσω μόνο ότι σε δύο άλλες παρόμοιες ιστορίες με αρχαιότητες, στην Πλατεία Διοικητηρίου και την οδό Απελλού, τα έργα ακυρώθηκαν για να προστατευθούν τα ευρήματα αλλά τώρα οι δύο περιοχές θυμίζουν σκουπιδότοπο. Έχουν εγκαταλειφθεί. Έτσι κάποιοι σώζουν τα αρχαία σ’ αυτήν την πόλη! Ακυρώνουν τα έργα και μετά ξεχνάνε και τα ευρήματα και την αγάπη τους για τις αρχαιότητες.
Μεγαλύτερα προβλήματα έχουμε στις αστικές συγκοινωνίες. Τόσο εμείς, ως εκπρόσωποι της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και η κοινωνία της πόλης είχε μεγάλες προσδοκίες για τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε τον ΟΑΣΘ. Όλοι μας περιμένουμε να ακούσουμε ένα σχέδιο. Και αυτό δεν το έχουμε ακούσει ακόμη.
Βέβαια, οι ευθύνες για την κατάσταση βαραίνουν την προηγούμενη κυβέρνηση, που ακολούθησε μία καταστρεπτική πολιτική. Αλλά από τη νέα κυβέρνηση περιμέναμε κάτι περισσότερο. Γιατί με το χάλι που έχουμε σήμερα στις αστικές συγκοινωνίες, η Αγορά δεν μπορεί να ανακάμψει.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο θέμα της Αγοράς Μοδιάνο, που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Το Επιμελητήριο μας είχε εκφράσει από πολύ νωρίς τις επιφυλάξεις του για τη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ. Οι υπεύθυνοι του Ταμείου ήθελαν απλώς να πουλήσουν το μερίδιο του Δημοσίου, λειτούργησαν σαν τους ταλαιπωρημένους κληρονόμους που ήθελαν να ξεφορτωθούν ένα περιουσιακό στοιχείο που τους βάραινε.
Δεν τους απασχόλησε ποτέ η αναπτυξιακή διάσταση αυτής της ιστορίας. Ούτε καν πέρασε από το μυαλό τους ότι από την αγοραπωλησία αυτή κρίνεται ένα σημαντικό μέρος του εμπορίου της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και απέκλεισαν τα Επιμελητήρια από τον διαγωνισμό. Αυτοί ήθελαν απλώς να συμπληρώσουν ένα κουτάκι στα χαρτιά τους, να τελειώνουν με μία εκκρεμότητα…
Είχαμε πει από τότε ότι ακολουθούν έναν δρόμο ολισθηρό. Δεν μας είχαν ακούσει δυστυχώς. Τώρα, βλέπουμε από τη μία τον πλειοδότη να καθυστερεί και από την άλλη να προκύπτουν εμπλοκές με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Πολύ φοβάμαι ότι μία νέα πληγή θα ανοίξει στο κέντρο της πόλης.
Καλώ τις αρχές αυτής της πόλης, το Υφυπουργείο, την Περιφέρεια, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και όλους τους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μην έχουμε μία ακόμη πληγή στην καρδιά του ιστορικού κέντρου μας. Δεσμεύομαι ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα σταθεί δυναμικά στο πλευρό μίας τέτοιας προσπάθειας.
Η πόλη και ευρύτερα, όπως και πολλές περιοχές της Πατρίδας μας ζουν σήμερα κάτω από τη σκιά του Προσφυγικού Ζητήματος, ενός παγκόσμιου ζητήματος. Η Βόρεια Ελλάδα όμως σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: μόνο ο Δήμος Βόλβης φιλοξενεί σήμερα 2.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, δηλαδή όσους ολόκληρη η Πελοπόννησος!
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει! Ζητούμε ίση κατανομή γιατί κανείς σε αυτήν την χώρα δεν είναι υποδεέστερος του άλλου…
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην άθλια εικόνα που υπάρχει στις οδικές πύλες της χώρας. Η πρώτη εικόνα που δίνει η Πατρίδας μας στα μάτια του επισκέπτη είναι πραγματικά λυπηρή. Άθλιες εγκαταστάσεις έχουμε και στους Ευζώνους, και στον Προμαχώνα και στους Κήπους Έβρου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει…
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας αλλά και στην ιστορική εφημερίδα της πόλης μας.

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER