ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10.09.2019

Newsletter

Εξαιρετική η επιτυχία του Φόρουμ του ΕΕΘ (Βίντεο)

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το 2ο Οικονομικό Φόρουμ, που διοργάνωσε χθες Δευτέρα, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα : «Επανεκκίνηση. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το κλειδί για τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία».
Στοιχεία της επιτυχίας του αποτελούν οι ειδήσεις που έβγαλαν οι ομιλητές, οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επισημάνσεις τους για την οικονομία και τη συγκυρία αλλά και η μεγάλη προσέλεσευση κόσμου, καθώς η μεγάλη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου "Νικ. Γερμανός" ήταν διαρκώς γεμάτη.
Δεν έλλειψαν άλλωστε και οι ζωηροί διάλογοι με τους ομιλητές, οι ερωτησεις και οι παρεμβάσεις, καθώς Πέτρος Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Δημ. Μάρδας και Άδωνις Γεωργιάδης, τις ομιλίες των οποίων συντόνισε ο Γιώργος Αυτιάς, κρίθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί και φέτος το Οικονομικό Φόρουμ του ΕΕΘ έπιασε τον στόχο του! Τα μέλη μας αλλά και οι εκατοντάδες πολίτες που ήρθαν να το παρακολουθήσουν πήραν πολύτιμες πληροφορίες για το που βρισκόμαστε τώρα και το κυριότερο τι θα πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος", δήλωσε ο Μιχάλης Ζορπίδης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ.
Το Φόρουμ παρακολούθησαν οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, πολλά μέλη του ΔΣ του ΕΕΘ και πλήθος κόσμου.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του, τιμήθηκε η Στήβη Σιωζοπούλου, η οποία αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, μετά από 19 χρόνια συμμετοχής της στο ΔΣ του ΕΕΘ.

Δείτε εδώ το βίντεο με στιγμιότυπα από το Φόρουμ

Οι χαιρετισμοί - Νίκος Παπαθανάσης
«Η φετινή ΔΕΘ σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε μια κανονικότητα που λέει δεν μπορούμε πλέον να ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα και το κέρδος» τόνισε, χαιρετίζοντας, το forum του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.


« Η φετινή ΔΕΘ σηματοδοτεί, επίσης, την έναρξη του καθαρού και του μετρήσιμου λόγου, όπου θα μπορέσουμε του χρόνου να μετρήσουμε τι από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός υλοποιήθηκανή δεν υλοποιήθηκαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τρέξουμε να υλοποιήσουμε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός» συνέχισε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε: «Το μότο είναι, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός : «Δεν εκφωνούμε υποσχέσεις αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις».


Τοποθέτηση πρώην υφυπουργού, καθηγητή ΑΠΘ, Δημήτρη Μάρδα
«Όποια κυβέρνηση δώσει βάρος στη μείωση της φορολογίας, χωρίς να προσέξει τη φτώχια, θα έχουμε κίτρινα γιλέκα στην Ελλάδα» ανέφερε στην εισήγηση του ο πρώην υφυπουργός καθηγητής, Δημήτρης Μάρδας.
«Από τους εκατόν έξι παράγοντες για την επιχειρηματικότητα, οι τριάντα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, ο φορολογικός συντελεστής είναι ένας και δε μας δίνει τη χειρότερη βαθμολογία» είπε ο κ. Μάρδας και ανέφερε άλλους, ως «πολύ σημαντικούς παράγοντες» όπως επιβαρύνσεις από κρατικές ρυθμίσεις, την βραδεία απονομή της δικαιοσύνης, την γραφειοκρατία, κ.α.

«Σε 140 χώρες, βρισκόμαστε στην 118η θέση στο φορολογικό καθεστώς, ενώ στα υπόλοιπα είμαστε πάνω από την 130η θέση» είπε ο κ. Μάρδας και συνέχισε ότι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση, να «μην παρασύρεται από έμμονες ιδέες».
«Σαφώς οι φόροι πρέπει να μειωθούν και κεφαλαία γράμματα και παχιά. Όποιος όμως πιστεύει ότι μόνο μειώνοντας τους φόρους θα έρθουν επενδύσεις στη χώρα πλανάται πλάνην οικτρά είπε ο κ. Μάρδας και συνέχισε: «Εμείς ως κυβέρνηση δώσαμε τριάντα έξι χρηματοδοτικά εργαλεία, η ρευστότητα που παραδώσαμε είναι οκτώ φορές περισσότερη από αυτή που παραλάβαμε».

Προκάλεσε παρεμβάσεις, ωστόσο, από το κοινό και ζωηρό διάλογο, όταν επιχείρησε να εξηγήσει ότι κατά τη γνώμη του τα κάπιταλ κοντρόλς δεν ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα, αλλά η έλλειψη ρευστότητας. «Μη μπερδεύουμε τη ρευστότητα με τα κάπιταλ κοντρόλς» είπε και ανέφερε ότι τις δεκαετίες από το '60 ως το '90 η Ελλάδα εφήρμοζε περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, όπως και η Κίνα σήμερα, αλλά η ανάπτυξη τους και οι επενδύσεις δεν επηρεάστηκαν από αυτό και πρόσθεσε:«Σε μικρή, ή μεγάλη επιχειρηματικότητα, οι παράγοντες που εμποδίζουν τη δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος είναι πολλοί, δεν είναι δύο, ή τρεις. Και όποιος δώσει έμφαση σε δύο ή τρεις θα δούμε τα αποτελέσματα την επόμενη χρονιά».


Τοποθέτηση Α. Διαμαντοπούλου

Η πρόεδρος του «Δικτύου», πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της Ε.Ε., 'Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πρέπει να ανταγωνιστεί αυτό γειτονικών χωρών, με χαμηλότερη φορολογία, αλλά και με μικρότερα μεγέθη ταυτόχρονα και ο επενδυτής που θα επιλέξει να επενδύσει «βλέπει αυτές τις διαφορές».«Ότι και να πούμε για τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται, να ξέρετε ότι ξεκινάμε από μια δύσκολη αφετηρία, Γιατί ένα από τα ζητήματα της Ε.Ε., από αυτά που εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε και να θέσουμε στην ατζέντα, είναι το θέμα της κάθε φορολογίας» είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε : «Δε μπορεί η φορολογία να είναι κάτω από ένα επίπεδο γιατί είναι σε βάρος των πολιτών και του κοινωνικού κράτους».

Για την τοποθέτηση του κ. Μάρδα, για τα κάπιταλ κοντρόλς, είπε ότι το παράδειγμα του αφορούσε παλαιότερες εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα είχε δικό της νόμισμα, ενώ σήμερα και η Κίνα έχει δική της νομισματική πολιτική.

Ανέφερε, επίσης, ότι στον ευρωπαϊκό βορρά η πολιτική έχει περάσει στο στάδιο μιας πολιτικο-τεχνοκρατικής προσέγγισης, θέτει στόχους και κρίνεται από την υλοποίηση τους, σε αντίθεση με το νότο που είναι μια «διαχείριση κρίσεων» και πρόσθεσε ότι αυτό αρχίζει να αλλάζει.«Μπήκαμε σε μια εποχή που η πολιτική θέτει στόχους. Αυτό είναι μια αλλαγή προσέγγισης και μένει να κριθεί» είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

Σημείωσε, ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων ήταν «σύνθημα» στη σοσιαλδημοκρατική Σουηδία, ως προϋπόθεση για το κοινωνικό κράτος, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προσεχθεί η πολιτική μείωσης φόρων, ώστε να μην απειλήσει τις κοινωνικές παροχές.Αναφέρθηκε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στις προκλήσεις και στα οφέλη της, αλλά και για τη δυνατότητα η Ελλάδα, παρότι καθυστέρησε να εισέλθει στις προηγούμενες τρεις, μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων και πρόσθεσε:
«Η προετοιμασία χρειάζεται να γίνει με όρους που θα μας θέσει στο κέντρο της πρωτοπορίας, μέχρι τώρα ακολουθούσαμε, τώρα είναι η πρώτη φορά που σε αυτή την επανάσταση που έρχεται μπορούμε να μπούμε στην πρωτοπορία γιατί δεν χρειάζονται οι υποδομές, που χρειάζονταν στο παρελθόν»,

«Το θεσμικό περιβάλλον δεν είναι έτοιμο. Χρειάζεται αλλαγές νόμων συθέμελα. Θέλει νέου τύπου υποδομές. Νέο σύστημα πρόσβασης σε κεφάλαια» συνέχισε η κ. Διαμαντοπούλου και υπογράμμισε: 
«Αυτά όλα θα τα κάνει μια κυβέρνηση; Όχι ένα επιμελητήριο μπορεί να κάνει δέκα διαφορετικές συζητήσεις και μετά θα αρχίσει να εξειδικεύει. Και βέβαια, τα πανεπιστήμια μας πρέπει από μόνα τους να μπουν στην νέα εποχή, δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να το ορίσει πια μαθήματα θα μπουν στη σχολή».
«Έχουμε μια ελπίδα, ενώνοντας δυνάμεις να βρεθούμε στην πρωτοπορία» είπε η πρώην υπουργός και έκλεισε με μια φράση του Ο. Ελύτη : «Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της. Αν δε τη φας την πρόοδο, θα μείνεις πίσω».
(Δείτε την παρουσίαση της ομιλίας εδώ)


Τοποθέτηση Πέτρου Δούκα

«Ο σκοπός κάθε επιχείρησης είναι αυτός που είχε πει και είχε γράψει ο Μαρξ : Να σωρεύει συνέχεια… Να έχεις κερδοφορία και να μπορείς να αναπτύσσεσαι, γιατί αλλιώς θα το κάνει κάποιος άλλος. Σκοπός κάθε επιχείρησης είναι να μεγαλώνει» τόνισε ο δήμαρχος Σπάρτης και πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρώην υφυπουργός, Πέτρος Δούκας και πρόσθεσε: «Βγάζεις κέρδη μένεις, δεν το κάνεις μένεις εκτός αγοράς».

Αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την ενασχόληση του με τον ιδιωτικό τομέα στο παρελθόν και σε όσα αποκόμισε, για την εταιρική συνοχή, τη συνεργασία, την αυτοβελτίωση, τη διοίκηση, τονίζοντας ότι σε κάθε επιχείρηση απαιτείται «εσωτερική ηρεμία, αξιοκρατία», ενώ είναι πια πολλοί περισσότεροι στην σύγχρονη εποχή οι συντελεστές της παραγωγής, από τους τρεις «γη, εργαζόμενοι, κεφάλαιο», καθώς στη νέα οικονομία τα άυλα αγαθά είναι πια πολύ περισσότερα από τα υλικά. Η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, το να αναλαμβάνεις ρίσκα και να βρίσκεις πελατεία είναι η επιτυχημένη συνταγή για την επιχείρηση, τόνισε ο κ. Δούκας. Ο κ Δούκας τόνισε ότι αισιοδοξεί για το μέλλον και δήλωσε ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Βλέπω ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι σε πολύ σωστό δρόμο. Να συνεχίσουν να κάνουν αυτά που κάνουν. Περισσότερη αξιοκρατία, λιγότεροι φόροι, περισσότερη αξιοπρέπεια, περισσότερος ορθολογισμός στα δημόσια οικονομικά» είπε ο κ. Δούκας. Κατέθεσε, μόνο δύο προτάσεις, η μια για κάποιες βελτιώσεις στην αποδοχή κληρονομιάς και η δεύτερη για το ασυμβίβαστο κατοχής μετοχών και δικαιώματος σύνταξης.

Χαιρετισμοί Μ. Αντωνίου, Λ. Κυρίζογλου

«Δείχνουμε, ως κυβέρνηση, το ενδιαφέρον που έχουμε για την επιχειρηματικότητα, κάτι που έγινε απολύτως σαφές στην ομιλία του πρωθυπουργού» είπε η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και πρόσθεσε: «Υλοποιούμε έργο που φαίνεται άμεσα, ήμασταν προετοιμασμένοι να καταθέσουμε άμεσα νομοσχέδια».

«Πώς γίνεται να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και τα έσοδα να μειώνονται κα μάλιστα να οργιάζει και η φοροδιαφυγή» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος σε προηγούμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα, στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος τη ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Τόνισε, ότι η πολιτική, που ακολουθήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, «με αποκορύφωση την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» ήταν αδιέξοδη και πρόσθεσε ότι εάν ακολουθούσαν πολιτικές όπως αυτές των δήμων, δηλαδή, με μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη, ή και μείωση, θα είχαμε «τελείως διαφορετικά αποτελέσματα».

Δείτε εδώ την ομιλία του Λαζ. Κυρίζογλου


Η ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να κάνει τα αυτονόητα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 2ο ετήσιο οικονομικό forum του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, 

«Δε μας αξίζει πια να ζούμε στη μιζέρια, τώρα πρέπει να κάνουμε μπροστά» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η επιλογή του λαού να εμπιστευτεί στις εκλογές τον Κ. Μητσοτάκη, «όπου στήθηκε κάλπη» σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει οδηγήσει στο «πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον που έχουμε απολαύσει από το 1974», ενώ πρόσθεσε, επίσης, ότι συντελέστηκε ταυτόχρονα «η απομυθοποίηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς στην Ελλάδα».

«Αν αξιοποιήσουμε αυτό το momentum, θα φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα καμαρώνουμε, θα μας αρέσει, θα έχουμε γίνει παράδειγμα προς μίμηση, παρά προς αποφυγή, συζητήσεις όπως ο νόμος Διαμαντοπούλου θα είναι αυτονόητα πράγματα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε, ότι η μεταρρύθμιση στην παιδεία που είχε επιχειρήσει η τότε υπουργός δεν τελεσφόρησε, εξαιτίας της εναλλαγής κυβερνήσεων με διαφορετικές επιλογές, με αποτέλεσμα να χαθεί μια δεκαετία. Τόνισε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης μόλις χθες εξήγγειλε την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων στα πανεπιστήμια, που συναντούσαν αντίδραση. Έφερε, ως παράδειγμα, την κατάσταση στην ΑΣΟΕΕ μετά τις ρυθμίσεις για το άσυλο και αυτήν που επικρατούσε μέχρι πριν δύο μήνες. Το ίδιο επεσήμανε και για την προσπάθεια να γίνουν στο παρελθόν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, ή παραχωρήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, κ.α.) , οι οποίες επιχειρήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις συνάντησαν αντιδράσεις και καθυστέρησαν, ή κάποιες από αυτές όταν τελικά αυτές έγιναν μετά από μία δεκαετία, το τίμημα και τα κέρδη για το δημόσιο ήταν πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προσφορές.

«Όλα αυτά γιατί γίνανε; Γιατί κάθε ιδιωτικοποίηση ήταν ξεπούλημα, κάθε ξένη επένδυση ήταν φαύλη, κάθε μεταρρύθμιση ήταν, αμάν, να φύγουμε από το μνημόνιο. Δεν υπήρχε ο τρόπος να μιλήσουμε μεταξύ μας σαν κανονικοί άνθρωποι και να συνεννοηθούμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Τι μας προσέφερε η κυβέρνηση Τσίπρα; Ποιό είναι το μεγαλύτερο δώρο; Το μεγαλύτερο δώρο είναι ότι επέτρεψε στον ελληνικό λαό να μπουν σε εφαρμογή αυτές οι ιδέες που φαντασιωνόταν επί πενήντα χρόνια. Και αυτό που έζησε δεν του άρεσε καθόλου» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
«Ε, τώρα πια θα συνεννοηθούμε για το αυτονόητο. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θέλει να κάνει τα αυτονόητα. Αν γίνουν τα αυτονόητα, μη φοβάστε τίποτε, η Ελλάδα θα πάει λαμπρά».

Ο κ. Γεωργιάδης - σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην υφυπουργού Δημήτρη Μάρδα - ο οποίος υποστήριξε ότι τα κάπιταλ κοντρόλς από μόνα τους δεν ήταν εκείνα που δημιούργησαν πρόβλημα στις επιχειρήσεις, αλλά η έλλειψη ρευστότητας - σημείωσε «κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κάπιταλ κοντρόλς κάνουν καλό στην οικονομία» και ότι, εάν ήταν έτσι θα τα εφάρμοζαν όλες οι χώρες.

Πρόσθεσε, ωστόσο, για να μην τον «αδικήσει», ότι ίσως θα είχαν νόημα το 2010, στην «αφετηρία» της κρίσης, για να αποφευχθεί, τότε, η μαζική φυγή κεφαλαίων «και πάλι για ένα βραχύ χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών», ενώ αργότερα όταν εφαρμόστηκαν δεν είχαν πια αποτέλεσμα ως προς αυτό και πρόσθεσε: « Έγινε και σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο και δεν κράτησε τέσσερις μήνες, κράτησε τέσσερα χρόνια, άρα είναι όλο λάθος».

«Τώρα, αν κάτσουμε να τσακωνόμαστε όλοι με τον Βαρουφάκη και τα κάπιταλ κοντρόλ, είναι η μία Ελλάδα. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον είναι η άλλη Ελλάδα, η δεύτερη. Αυτήν θέλουμε» πρόσθεσε ο υπουργός και, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε :
«Δε θέλω να μείνω περισσότερο στο πως και τι έγινε στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα έζησε, τα σύγκρινε, τα μέτρησε, πήγαμε στις 7 Ιουλίου, ψηφίσαμε, άρα όλα αυτά πάνε κάτω, έχουν κριθεί από την κοινωνία. Κατά τη γνώμη μου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υπερασπίζεται αυτά, απλώς θα μας χαρίσει μια επόμενη τετραετία. Το να υπερασπίζεις ένα παρελθόν, που ο ελληνικός λαός το καταδίκασε δεν έχει καμία σημασία .
Ο υπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική μείωσης της φορολογίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση, λέγοντας: «Όπου ακολουθήθηκε χαμηλή φορολογία και ελεύθερη οικονομία, η φτώχια μειώθηκε, δεν αυξήθηκε. Γιατί αυξήθηκε η οικονομική δραστηριότητα».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, ήδη, άρχισαν να έρχονται τα «καλά νέα», φέρνοντας ως παράδειγμα την Φάιζερ και τη Σίσκο, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν κέντρα ερευνών τους στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε, ότι με τον νέο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης θα προβλέπεται απλοποίηση των υπηρεσιών, των αδειοδοτήσεων, το ΓΕΜΗ και η φιλοσοφία του νόμου είναι τέτοια που να αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας παρέμενε, παραμένει και εγώ προτιμώ και να παραμείνει η μικρομεσαία επιχείρηση» είπε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας, ότι βεβαίως, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές, αλλά και η οικονομική δραστηριότητα των μικρομεσαίων είναι επίσης δυναμική και έχει άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

«Το Ελληνικό, όταν φτιαχτεί, θα δουλεύουν 75.000 άνθρωποι, τεράστιο νούμερο. Φαντάζεστε να φτιάξουμε το οικονομικό περιβάλλον έτσι που η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση να έπαιρνε έναν υπάλληλο; Θα είχαμε δέκα φορές το Ελληνικό, απευθείας».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι να προστεθούν και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα πρότυπα άλλων χωρών, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για εγγυοδοσία μέχρι κάποιο ποσό δανεισμού από τις τράπεζες, θεσμικό πλαίσιο στα πρότυπα και άλλων χωρών για μικροδανεισμό, ελαφρύνσεις με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για τις start ups, κ.α.

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER