ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

09.09.2019

Newsletter

Η ομιλία Ζορπίδη στο δείπνο


Warning: getimagesize(images/photos/thumbnails/TTKKEIEQCF.jpeg): failed to open stream: No such file or directory in /home/eeth/public_html/news.php on line 264

Warning: Division by zero in /home/eeth/public_html/news.php on line 267
Αξιότιμοι Υπουργοί και υφυπουργοί, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας, αγαπητοί Βουλευτές,
Κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των φορέων εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων της Πατρίδας μας,
Σεβαστοί εκπρόσωποι των αρχών και των πνευματικών, θρησκευτικών και κοινωνικών θεσμών της Θεσσαλονίκης
Και φυσικά αγαπητοί συνάδελφοι – μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίζω στο επίσημο Δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, προς τιμή της Ελληνικής Επιχειρηματικής Κοινότητας αλλά και προς τιμήν της νέας Κυβέρνησης της Πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ. Η συμμετοχή σας απόψε τιμά το Επιμελητήριο μας αλλά και τη Θεσσαλονίκη και μας γεμίζει με υπερηφάνεια και χαρά.
Με υπερηφάνεια γιατί νιώθουμε ότι το Επιμελητήριο μας κατάφερε να διοργανώσει μία λαμπρή εκδήλωση…
Και χαρά γιατί απόψε σας έχουμε όλους εδώ μαζί μας.
Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Ως Οικοδεσπότης της αποψινής όμορφης βραδιάς, θα εκμεταλλευτώ τη θέση μου και θα διατυπώσω – χωρίς να σας κουράσω- μερικές θέσεις του Επιμελητηρίου μας, του μεγαλύτερου εκτός Αττικής Επιμελητηρίου της χώρας.
Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη της νέας κυβέρνησης και λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Δημάρχων, κάτι που αποτελεί θαυμάσια συγκυρία!
Είναι λοιπόν εξαιρετικά επίκαιρο να πούμε τι περιμένουμε αλλά και τι ζητάμε από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση!
Ακούσαμε με προσοχή πριν από λίγο τον Πρωθυπουργό να ξεδιπλώνει τον προγραμματισμό του.
Θα έχουμε το χρόνο από αύριο να μελετήσουμε τις εξαγγελίες και να τις σχολιάσουμε αναλυτικά, ωστόσο θα ήθελα να κάνω μερικές βασικές επισημάνσεις: 
Ελπίζω και εύχομαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κινείται με σύνεση και με μετριοπάθεια και θα παραμερίσει τις παθογένειες και τις παιδικές αρρώστιες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Φυσικά όμως και έχω τις επιφυλάξεις μου.
Οι επιφυλάξεις μου δεν αφορούν ούτε την βούλησή του, ούτε τις ικανότητές του. Επιφυλάσσομαι γιατί το ελληνικό κράτος είναι πλέον ένας πολύπλοκος μηχανισμός που ίσως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί και να μεταρρυθμιστεί.
Και το κυριότερο: Ελπίζω κι εύχομαι όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να θυμούνται διαρκώς ότι στην Πατρίδα μας χρεοκόπησε ο Δημόσιος Τομέας, καθώς ο Ιδιωτικός μια χαρά τα πήγαινε, παρά τις παθογένειες του.
Θέλουμε ένα κράτος σύμμαχο και όχι δυνάστη!
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δεν θέλουμε να δούμε άλλες σπατάλες στο Δημόσιο, ούτε άχρηστες προσλήψεις προσωπικού, ούτε υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο.
Το κράτος θα πρέπει να συρρικνωθεί στις απολύτως απαραίτητες αρμοδιότητές του. Δεν μπορεί να κάνει ούτε τον επιχειρηματία ούτε τον χουβαρδά!
Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα μικρό και ευέλικτο κράτος, που θα είναι εργαλείο στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης για το καλό του λαού και του τόπου μας. Φτάνει πια με τις ιδεοληψίες…
Ας μην ξαναδούμε νέους φορείς, οργανισμούς και ινστιτούτα που γίνονται για πελατειακούς και πολιτικούς λόγους. Ας μην ξαναδούμε προσλήψεις φυλάκων, καθαριστριών και συντηρητών ή όποιας άλλης ειδικότητας μπορεί να αγοραστεί ως υπηρεσία από ιδιώτη. Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, όπως και οι αποκρατικοποιήσεις, που συνήθως στην Πατρίδα μας πολεμιούνται λυσσαλέα.
Ελπίζω κι εύχομαι αυτά τα θέματα βασικού καπιταλισμού να είναι αυτονόητα και όχι ζητούμενα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ελπίζω και εύχομαι η νέα κυβέρνηση να δουλέψει ώστε να αλλάξει αυτό το κλίμα στη χώρα.
Ένα κλίμα μέσα στο οποίο όλοι θέλουν την Ανάπτυξη, την ελευθερία και τα αγαθά που προσφέρει ο Καπιταλισμός;!
Αλλά κανείς δεν θέλει την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και όλα τα μέσα με τα οποία πετυχαίνει τους στόχους του ο Καπιταλισμός!
Μέσα στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε από τη  νέα κυβέρνηση να μετατρέψει ή τουλάχιστον να αρχίσει να προσπαθεί ώστε να μετατραπεί κάποια στιγμή το Ελληνικό Κράτος σε αληθινό στήριγμα της Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό αναμένουμε μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας και των βαρών για τις ασφαλιστικές καλύψεις. Όπως επίσης και μέσω της καλύτερης λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η πολυνομία κοστίζουν πάρα πολύ στην Ιδιωτική Οικονομία.
Κυρίες και Κύριοι,
Ζούμε σε μία εποχή στην οποία η ιδιωτική οικονομία, η αγορά, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προσπαθούμε ακόμη να σταθούμε στα πόδια μας. Στην προσπάθεια αυτή, που κάνουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, θα πρέπει να έχουμε το κράτος σύμμαχο και όχι διώκτη μας! Εκατομμύρια Έλληνες κοιμούνται και ξυπνούν κάθε μέρα μέσα σ’ αυτήν την έννοια! Δεν είναι εχθροί της Πατρίδας οι επιχειρηματίες. Δεν είναι δυνατό να έχεις σε κάθε σου βήμα το κράτος απέναντι. Μία με την υπερφορολόγηση, μία με τη γραφειοκρατία, μία με διάφορες διαδικασίες που φωνάζουν διαφθορά, μία με αντικίνητρα, μία με τις αδειοδοτήσεις, με τους ελέγχους, τις επιθεωρήσεις και τόσα άλλα.
Ζητάμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας, σταθερή φορολογία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διαφάνεια και πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Χρειαζόμαστε ένα μελετημένο σχέδιο αποκλιμάκωσης της υπερφορολόγησης, που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και στραγγαλίζει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης, στον δοκιμασμένο αυτό τόπο.
Η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε μειώσεις φόρων κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό. Ωστόσο, θα θέλαμε να δούμε ολοκληρωμένες λύσεις. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε αλλά μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, όχι για τα εταιρικά ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και με το χαρτόσημο του 3.5% για τις μισθώσεις ακινήτων.
Το κράτος θα πρέπει να μαζεύει τα χρήματα που χρειάζεται για να καλύπτει τα έξοδα του από την Ανάπτυξη, που θα αυξήσει τον παραγόμενο πλούτο. Μόνο αν αυξηθεί το ΑΕΠ θα παραχθεί εισόδημα για όλους. Η συνταγή της υπερφορολόγησης απέτυχε. Έφερε μεγαλύτερη ύφεση, δηλαδή λουκέτα, ανεργία, συνεπώς φτωχοποίηση για μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη: να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα!
Ξένες και εγχώριες επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, χρηματοδοτήσεις, τραπεζική πίστωση, χρηματοδοτικά προϊόντα, τόνωση της καινοτομίας είναι τα εργαλεία για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.
Παράλληλα, ζητάμε να ενισχυθούν τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, τα οποία όμως θα πρέπει να  «τρέχουν» μέσα από τα Επιμελητήρια. Το κράτος πρέπει απλώς να βάζει τους κανόνες, να ελέγχει εάν τηρούνται και στη συνέχεια να ενισχύει, να στηρίζει και υποβοηθά. Άρα, ζητάμε απλούστευση κάθε είδους διαδικασιών, στήριξη της επιχειρηματικότητας και να ανοίξουν επιτέλους οι Τράπεζες.
Εμείς σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εδώ για να συμβουλεύσουμε τους κυβερνώντες, να επικροτήσουμε τις θετικές τους αποφάσεις αλλά και για να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τις αρνητικές τους όπως και για να εκφράσουμε τις τυχόν διαφωνίες μας. Εμείς, οι άνθρωποι των Επιμελητηρίων παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας, δεν αλλάζουμε λόγο, ύφος και συμπεριφορά, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Το ΕΕΘ αλλά και όλα τα επιμελητήρια της χώρας θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, είναι μονόδρομος. Πιστεύω ότι κάθε διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις (αδειοδοτήσεις, προστασία καταναλωτή, νομικές διαφορές επιχειρήσεων- πελατών, προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, χρηματοδοτήσεις κλπ) θα πρέπει να περάσουν στην ευθύνη των επιμελητηρίων.
Άλλωστε έχουμε ένα πολύ καλό προηγούμενο: τα Επιμελητήρια πήραν στην ευθύνη τους το ΓΕΜΗ και το «τρέχουν» με θαυμάσιο τρόπο. Δεν τολμώ να φανταστών τα προβλήματα και τη γραφειοκρατία εάν το ΓΕΜΗ λειτουργούσε με την ευθύνη κάποιου υπουργείου.
Και επίσης να ισχύσει αυτό που στην Ελλάδα, μόνο το λέμε και ποτέ δεν το ακολουθούμε: ότι δηλαδή τα Επιμελητήρια είναι οι επίσημοι σύμβουλοι της Πολιτείας για κάθε θέμα που απασχολεί την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα 13 χρόνια που είμαι πρόεδρος του ΕΕΘ συνάντησα ελάχιστους υπουργούς και Δημάρχους που πραγματικά ήθελαν να ακούσουν όσα εμείς οι Επιμελητηριακοί τους λέγαμε.
Και κλείνω με λίγα λόγια για το Επιμελητήριο μας! Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αρχίζει με τη σημερινή εκδήλωση τη νέα σεζόν με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Στην περασμένη σεζόν διοργανώσαμε δεκάδες πετυχημένες εκδηλώσεις για την πλήρη ενημέρωση των μελών μας, φτιάξαμε την Ηλεκτρονική Συμβουλευτική και εργαστήκαμε μεθοδικά για κάθε ζήτημα που τέθηκε.
Τώρα, έχοντας κρυστάλλινα οικονομικά στοιχεία και σοβαρό πλεόνασμα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των μελών του και να τα βοηθά με κάθε τρόπο ώστε να λύνουν τα προβλήματα τους και να βελτιώνουν την καθημερινότητα τους.
Οι εννέα θεματικές επιτροπές, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διοικητική Επιτροπή και το προσωπικό του Επιμελητηρίου μας, βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντα στη διάθεση των μελών, γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον μεγάλο χορηγό της αποψινής εκδήλωσης, την Τράπεζα Eurobank, που στάθηκε για μία ακόμη φορά στο πλευρό μας. Χαιρετώ με χαρά την ομάδα των στελεχών της Eurobank, υπό τον κ. Σεραφημίδη, που βρίσκονται απόψε μαζί μας.
Ευχαριστώ επίσης θερμά την εταιρία τηλεπικοινωνιών Wind,  τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την εταιρία «Σαμαράς και Συνεργάτες» για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν στην αποψινή μας εκδήλωση.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER