ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14.01.2019

Newsletter

Δείτε εδώ όλη την ομιλία του Μιχ. Ζορπίδη

Ομιλία Μιχάλη Ζορπίδη στην εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιττας του ΕΕΘ
Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2019
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 
Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι, Αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή μου γιατί και φέτος σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιττας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μίας εκδήλωσης που αποτελεί θεσμό όχι μόνο για το Επιμελητήριο μας αλλά και για την κοινωνία της πόλης γενικότερα!
Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον ομιλητή της αποψινής εκδήλωσης μας, τον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά, τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποδέχθηκε την πρόσκληση μας. Ο κ. Σχοινάς είναι ένα γνήσιο τέκνο της Θεσσαλονίκης, που μεγάλωσε και ανδρώθηκε εδώ αλλά μεγαλούργησε στο εξωτερικό, ως «Απόδημος Μακεδών»,  όπως συχνά αποκαλεί τον εαυτό του.
Με την πορεία και την καριέρα σας κύριε Σχοινά εμπνεύσατε πολλούς νέους. Δείξατε ότι με σκληρή δουλειά οι αποφασισμένοι άνθρωποι μπορούν να κατακτήσουν όλους τους στόχους. Δε θα ήταν υπερβολή να πω ότι όλοι εμείς οι Θεσσαλονικείς, που σας θυμόμαστε από μικρό φοιτητή και φιλόδοξο νέο, αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί ένα δικό μας παιδί, ένα παιδί της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σήμερα τόσο ψηλά.
Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο προσκαλέσαμε τον κ. Σχοινά. Τον προσκαλέσαμε γιατί θέλουμε να ακούσουμε την δική του οπτική για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, την ευρωπαϊκή προοπτική. Γιατί νιώθουμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν άνθρωπο που ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει και το κυριότερο γιατί δεν έχει τα κλασικά χαρακτηριστικά ενός Έλληνα πολιτικού. Ο κ. Σχοινάς ούτε έχει κάποια ανάγκη να μας κολακέψει αλλά ούτε και να μας χαϊδέψει τα αυτιά. Γι΄αυτό τον καλέσαμε λοιπόν. Για να ακούσουμε επιτέλους αλήθειες. Γιατί κουραστήκαμε να ακούμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.
Θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι: πέρυσι, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας είχαμε ως ομιλητή τον Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Μετά την ομιλία του, πολλοί φίλοι με πλησίασαν για να μου πουν ότι τα λόγια είναι εύκολα για ένα κόμμα της Αντιπολίτευσης. Ο καθένας, λίγο πριν κάτσει στην καρέκλα της Εξουσίας, μπορεί εύκολα να δεσμευτεί για τα θέματα τα δικά μας. Να δώσει διαβεβαιώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να εξαγγείλει προγράμματα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες, να ανακοινώσει μέτρα για την Αγορά. Όλοι μας όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα λόγια αυτά πολύ λίγο θα μοιάζουν με την πολιτική που θα ασκήσει το κόμμα του ομιλητή.
Πρόπερσι, στην αντίστοιχη εκδήλωση, είχαμε ως ομιλητή τον τότε Υπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης κύριο Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο κύριος υπουργός μιλούσε και όλοι εμείς από κάτω αναρωτιόμασταν εάν ζούσαμε στην ίδια χώρα μαζί του!
Το 2016 είχαμε ως ομιλητή τον κ. Δημήτρη Πιτσιόρλα, τον οποίο ακούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είχε πολλά ενδιαφέροντα να μας πει, ωστόσο πολύ λίγα από όσα μας είχε μεταφέρει ως σχεδιασμό, σήμερα έχουν γίνει πραγματικότητα. Ειδικά για το χώρο των επενδύσεων, των αποκρατικοποιήσεων και της Αγοράς οι εκτιμήσεις του δεν επιβεβαιώθηκαν.
Το 2015 είχαμε ως ομιλητή τον τότε υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Τον είχαμε ακούσει κι αυτόν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς τίποτε από όσα είπε δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς εκείνες τις ημέρες η χώρα βάδισε σε εκλογές και κάθε προγραμματισμός της προηγούμενης κυβέρνησης ναυαγούσε.
Νομίζω ότι τώρα που σας θύμισα τις προηγούμενες ομιλίες, θα συμφωνήσετε ακόμη περισσότερο με την αρχική μου τοποθέτηση ότι ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ο καλύτερος και ουσιαστικότερος ομιλητής που είχαμε εδώ και πολλά χρόνια στις εκδηλώσεις μας.
Εμείς, ως άνθρωποι της Αγοράς δεν είμαστε άνθρωποι των πολλών και μεγάλων λόγων. Δε μας αρέσουν οι πολλές Δημόσιες Σχέσεις. Συνήθως δεν χάνουμε χρόνο στις πολλές καθυστερήσεις, διαδικασίες και γραφειοκρατίες. Προτιμάμε τις πράξεις. Την  αποφασιστικότητα. Το αποτέλεσμα. Και λυπάμαι που το λέω αυτά είναι στοιχεία τα οποία δυστυχώς δεν τα βλέπουμε συχνά μέσα στις συμπεριφορές του πολιτικού προσωπικού της χώρας.  
Άλλωστε θα θυμάστε πως όλα αυτά τα χρόνια, στις ανάλογες εκδηλώσεις για τον ερχομό της νέας χρονιάς, προσωπικά εγώ ως Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης διατύπωνα πολύ σύντομα και απλά τα αιτήματα του χώρου μας. Πάντοτε ζητούσαμε μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, φιλικότερο κλίμα προς την επιχειρηματικότητα, καλύτερο και μικρότερο κράτος. Πόσο πιο απλά να το πούμε; Πόσο πιο σύντομα να διατυπώσουμε τις θέσεις μας;
Ξέρετε, αγαπητοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι συχνά φοβάμαι πως γίνομαι γραφικός λέγοντας επί σειρά ετών, τα ίδια και τα ίδια. Κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε σε εκδηλώσεις σαν κι αυτή, εμείς η διοίκηση του Επιμελητηρίου διατυπώνουμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια αιτήματα, οι πολιτικοί μας κάνουν ότι τα ακούν προσεκτικά, κάποιοι δεσμεύονται ότι θα μας προσέξουν και θα συζητήσουν περισσότερο μαζί μας αλλά τα χρόνια περνούν μέσα στα ίδια προβλήματα.
«Στην Ελλάδα τα προβλήματα δεν λύνονται... Απλώς σαπίζουν και στη θέση τους γεννιούνται άλλα», έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου και νομίζω ότι όλο το πολιτικό προσωπικό της Πατρίδας μας κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον δικαιώνει κάθε χρόνο...
Για το λόγο λοιπόν αυτό, όποιος ανατρέξει στις ομιλίες μου αυτά τα 13 χρόνια που είμαι Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, θα διαπιστώσει ότι –πάνω- κάτω- κάθε χρόνο λέμε τα ίδια και τα ίδια!
Οι άξονες των προβλημάτων του χώρου μας αλλά και οι θέσεις μας για την επίλυση τους είναι περίπου ταυτίζονται. Υπάρχουν επικαιροποιήσεις και μικρές αλλαγές αλλά κάθε χρόνο είμαστε στα ίδια.
Κάθε χρόνο βρισκόμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την υπερφορολόγηση, που στεγνώνει την Αγορά και οδηγεί στο λουκέτο τις επιχειρήσεις και στην απόγνωση τον πολίτη...
Κάθε χρόνο φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας πως οι φόροι σκοτώνουν την οικονομία και πως το Κράτος θα εισέπραττε πολύ περισσότερα χρήματα εάν τους μείωνε... Αλλά κανείς δεν μας ακούει. Και βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο...
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Πατρίδα μας είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στην επιβολή φόρων! Και δυστυχώς αυτήν την πρωτιά δεν πρόκειται να την χάσει το 2019!
Ο Έλληνας μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι (ανάλογα με το εισόδημα του), ο πιο φορτωμένος φορολογικά άνθρωπος του πλανήτη!
Κάθε χρόνο λέμε από το βήμα αυτό ότι η Κυβέρνηση οφείλει να φτιάξει ένα κράτος πιο φιλικό και υποστηρικτικό προς τις επιχειρήσεις. Γιατί μόνο έτσι η Πατρίδα μας θα βγει από την κρίση! Και κάθε χρόνο διαπιστώνουμε πως το κράτος αντιλαμβάνεται τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ως κλέφτες, εκμεταλλευτές και απατεώνες, που πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν είναι.
Κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή –επιτέλους- να σταματήσει αυτή η σκανδαλώδης και ενοχλητική εύνοια των Κυβερνήσεων προς τον Δημόσιο Τομέα. Που εκδηλώνεται πάντα σε βάρος του Ιδιωτικού Τομέα!
Και αντί να υπάρξει κάποια απάντηση σ’ αυτές τις κραυγές αγωνίας, διαπιστώνουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνονται όπως και οι μισθοί τους! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, ο μέσος μισθός απασχολουμένου στο Δημόσιο αυξήθηκε μέσα σε καιρό κρίσης. Οι μισθοί των μετακλητών αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ ο μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων μειώθηκε κατά 7% την τελευταία χρονιά.
Σε σχέση με το 2015, θα πληρώσουμε φέτος 2 δις. ευρώ παραπάνω για τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο. Και ξέρετε φυσικά πολύ καλά, πώς θα πληρωθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα...
Δυστυχώς κάθε χρόνο θα είμαστε εδώ για να αναρωτιόμαστε μέχρι πότε οι Κυβερνήσεις θα απομυζούν τις επιχειρήσεις και τον Ιδιωτικό Τομέα για να επιχορηγεί ένα κακό, δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό, σπάταλο και συχνά διεφθαρμένο Δημόσιο. Το οποίο Δημόσιο, αν και έχει πτωχεύσει, αν και δεν μπορεί να καταστήσει τον εαυτό του οικονομικά βιώσιμο, εξακολουθεί κατά τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο να μεγαλώνει! Να ιδρύει νέες υπηρεσίες και οργανισμούς και να προσλαμβάνει διαρκώς νέο προσωπικό, το οποίο αμείβει όλο και πιο πλουσιοπάροχα!
Μάλλον ζούμε μέσα σε έναν παραλογισμό...
Έναν παραλογισμό όμως που παράγει ζημιές τις οποίες κάποιος πρέπει να πληρώσει. Και εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρετε πολύ καλά σε ποιον καταλήγει αυτός ο λογαριασμός!
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την χαρά και την ικανοποίηση μου γιατί το Επιμελητήριο μας περνά την πιο αποδοτική περίοδο λειτουργίας του. Με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, έργα και πρωτοβουλίες αναδεικνύεται μέρα με την ημέρα, μήνα με το μήνα, ως ένας σοβαρός, δραστήριος και αποδοτικός κοινωνικός φορέας της Θεσσαλονίκης. Ο οποίος εργάζεται μεθοδικά όχι μόνο για το καλό της Αγοράς και των επαγγελματιών αλλά κυρίως για το καλό της πόλης και των κατοίκων της.
Το 2018, με ευθύνη των εννέα θεματικών επιτροπών μας, διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις. Ενημερωτικές ημερίδες, σεμινάρια κατάρτισης, εκθέσεις, που είχαν ένα κοινό στοιχείο: διοργανώθηκαν για να ενισχύσουν τη θέση των συναδέλφων μας στην Αγορά και την πόλη. Ελπίζουμε ότι επιτελούμε αυτόν τον στόχο και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και στο 2019.
Δε θα ήθελα να σας κουράσω με μακρόσυρτους απολογισμούς. Ξεχωρίζω μόνο τη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώσαμε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με το Πρώτο Οικονομικό Φόρουμ, τις προληπτικές εξετάσεις καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τον Τουρισμό, το νέο κανονισμό προσωπικών δεδομένων, τις Μεταφορές και την Επαγγελματική Κατάρτιση. Ήταν οι εκδηλώσεις που έδωσαν το μήνυμα ότι το Επιμελητήριο μας έχει τη δύναμη και την επάρκεια να οργανώσει σοβαρές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.
Τον περασμένο μήνα κάναμε μία δημοσκόπηση στα μέλη μας με σκοπό να αξιολογήσουμε τις υπηρεσίες μας αλλά και να πάρουμε την άποψη τους, τη δική σας άποψη για τη στρατηγική του Επιμελητηρίου μας. Τα μέλη μας δήλωσαν σε ποσοστό 94% ότι είναι ικανοποιημένα από το επίπεδο των υπηρεσιών που απολαμβάνουν, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό!
Επίσης, το Επιμελητήριο μας είναι ένα νοικοκυρεμένο Επιμελητήριο! Το 2018 καταφέραμε να έχουμε πλεόνασμα 600.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις και επιχορηγήσαμε δεκάδες σωματεία και φορείς για να διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις που πάντα έχουν σα στόχο την προβολή των επαγγελματιών και την ενίσχυση της Αγοράς.
Χωρίς να θέλω να αδικήσω καμία από τις δεκάδες δράσεις μας για το 2018, θα σταθώ μόνο στη δημιουργία της Ηλεκτρονικής Συμβουλευτικής, μίας νέας υπηρεσίας υποστήριξης των μελών μας, μέσω της Ιστοσελίδας μας. Πρόκειται για μία ουσιαστική βοήθεια για τους συναδέλφους μας.
Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με την πολύ επιτυχημένη φιλανθρωπική εκδήλωση για την ενίσχυση του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου αλλά και με τις εκδηλώσεις «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία», που γέμισε με μουσικές και εορταστικές νότες το κέντρο της πόλης, κατά τις ημέρες των γιορτών.   
Θα είμαστε πάντα μαχητικοί για την υπεράσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων, σοβαροί και μεθοδικοί για να είμαστε όχι αρεστοί αλλά χρήσιμοι στην κοινωνία και εποικοδομητικοί για το καλό της Θεσσαλονίκης και των Θεσσαλονικέων.  
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER