ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

04.09.2018

Newsletter

Το Υπόμνημα του ΕΕΘ στον πρωθυπουργό


Υπόμνημα με τις συγκεκριμένες θέσεις του Επιμελητηρίου μας για τα προβλήματα των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας ενεχείρισε στον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΕΕΘ, στη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων που συγκάλεσε στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση.
Στο υπόμνημα αναλύονται οι θέσεις του Επιμελητηρίου μας ως εξής:


Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στο φετινό υπόμνημα μας προτάσσουμε τα τοπικά ζητήματα, καθώς τα γενικότερα θέματα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων τίθενται από τα τριτοβάθμια όργανα. Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν και την ευρύτερη περιοχή της, εντοπίζονται σημαντικά ζητήματα και προβλήματα τοπικής σημασίας και ενδιαφέροντος. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
 1. Διασυνοριακή πολιτική: λόγω γεωγραφικής εγγύτητας είναι πολύ ευκολότερη, από ότι για την υπόλοιπη Ελλάδα, η μετανάστευση επιχειρήσεων αλλά και από την πλευρά των καταναλωτών η προμήθεια υλικών και η αγορά υπηρεσιών από γειτονικές χώρες. Το κράτος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό. Εδώ θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές της ΕΕ που εφαρμόστηκαν σε άλλες διασυνοριακές περιοχές, με μεγάλη επιτυχία (Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου, Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, μειωμένα τέλη εισαγωγών- εξαγωγών, ειδικά εργασιακά καθεστώτα κλπ).
 2. Υποδομές: Είναι θετικό ότι τους τελευταίους μήνες προωθήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στο Αεροδρόμιο και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένονται αντίστοιχες στην Εγνατία Οδό, τον ΟΣΕ. Θεωρούμε ότι στις παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να υπάρχει Κοινωνικός Έλεγχος, δηλαδή μία θεσμοθετημένη λειτουργία στην οποία θα εξασφαλίζεται πως οι διαδικασίες προχωρούν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα. Τα Επιμελητήρια θα πρέπει να έχουν βασικό ρόλο στο θεσμό αυτό.
 3. Αστικές συγκοινωνίες: η κατάσταση τους χειροτέρεψε μετά την από-ιδιωτικοποίηση. Το Επιμελητήριο μας χαιρέτησε την βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα εξυγίανσης των Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης. Ωστόσο εφιστά την προσοχή της γιατί απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την καλύτερη οργάνωση του νέου φορέα.
 4. Αγορά Μοδιάνο: στην αντίστοιχη περυσινή σύσκεψη το ΕΕΘ σας είχε παρακαλέσει να ενεργήσετε ώστε να γίνει δυνατή η εμπλοκή του Επιμελητηρίου μας στη διαδικασία πώλησης της Αγοράς Μοδιάνο από το ΤΑΙΠΕΔ. Δυστυχώς το ΕΕΘ δεν κατόρθωσε να συμμετέχει στο διαγωνισμό για λόγους πέρα από τη θέληση του. Η πώληση ολοκληρώθηκε και αναμένουμε ακόμη την επένδυση, για την οποία ζητούμε να έχουμε ενεργό ρόλο προς όφελος της αλλά και προς όφελος της πόλης και των επαγγελματιών.
 5. Παρα-εμπόριο – Λαθρεμπόριο: Το Επιμελητήριο μας, μετά από σειρά συσκέψεων και επαφών με εμπλεκόμενους φορείς (Τελωνεία, Αστυνομία, Δήμος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κλπ), έχει καταλήξει σε μία δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες εφόσον εφαρμοστούν μπορούν να πατάξουν τις παρανομίες αυτές.
Β. Κλαδικά ζητήματα:
 1. Πραγματική οικονομία: Θα πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση, που στραγγίζει την ιδιωτική οικονομία και περιορίζει την καταναλωτική δύναμη του πολίτη. Τώρα, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν στον τομέα των εξόδων και όχι σε αυτό των εσόδων, δηλαδή να υπάρχουν σοβαρές μειώσεις στο λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής.
 2. Κρατική Μηχανή: στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διαλυθούν όλες οι άχρηστες ή υπολειτουργούσες κρατικές υπηρεσίες, να μεταταγεί το προσωπικό εκεί όπου είναι απαραίτητο και γενικότερα να συμμαζευτούν όλα τα οικονομικά μεγέθη. Και παράλληλα η λειτουργία όλων των Κρατικών Υπηρεσιών να είναι απλοποιημένη, μηχανοργανωμένη, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις για τους πολίτες.
 3. Τραπεζικός τομέας: οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους για το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκαν: να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και να ενισχύουν την Ανάπτυξη, όχι να στραγγαλίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
 4. Παραγωγικό μοντέλο: η χώρα θα πρέπει να επενδύσει πάνω σε ένα ορθό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται πάνω στην αγροτική παραγωγή, τον Τουρισμό και τις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Αλλά η στροφή πρέπει να γίνει ολοκληρωμένα και συνολικά! Στο σχεδιασμό και τις δράσεις θα πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες, από τα υπουργεία και τα πανεπιστήμια, μέχρι τα Επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις. Εκεί θα πρέπει να στραφούν όλες οι προσπάθειες της Μεταμνημονιακής Ελλάδας.
 5. Παιδεία και Δια Βίου μάθηση: Η Παιδεία θα πρέπει να συνδεθεί με την Οικονομία. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γιατρούς, μηχανικούς ή δικηγόρους, αλλά καταρτισμένα στελέχη τεχνικών, διοικητικών και επιστημονικών ειδικοτήτων. Παράλληλα, θα πρέπει μετά τα χτυπήματα της κρίσης να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στο ανθρώπινο δυναμικό να επανέλθει στην οικονομική δραστηριότητα, αφού καταρτισθεί.
 6. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο η γνώση και η επάρκεια των Επιμελητηρίων της χώρας, όπως και των νεοσυσταθέντων Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων. Αυτά έχουν την τεχνογνωσία, το προσωπικό και την υποδομή να αναλαμβάνουν σοβαρότατες λειτουργίες, στον τομέα των αδειοδοτήσεων, των ρυθμίσεων οφειλών, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, των Αναπτυξιακών Νόμων, των διαδικασιών διαμόρφωσης Νόμων και ΚΥΑ, της προστασίας καταναλωτών, των παροχών εγγυήσεων, θεμάτων διαιτησίας κλπ. Δυστυχώς οι Κυβερνήσεις, παρά την αναγνώριση σε λεκτικό επίπεδο, δεν υπολογίζουν τα Επιμελητήρια. Για τα ΠΕΣ πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες και νομοθετική κατοχύρωση προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ουσιαστικά προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των τοπικών οικονομιών. Σήμερα δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα τους όπως οι πόροι, οι αρμοδιότητες και το προσωπικό.
 7. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας αλλά και στην οργάνωση της Αγοράς, που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα Μνημόνια άφησαν πίσω τους θύματα. Με την πάροδο των ετών θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για μερικούς κλάδους, όπως στον τομέα των ιδιωτικών κατασκευών και της Οικοδομής, η δραστηριότητα των οποίων εκμηδενίστηκε. Όπως επίσης και στο κομμάτι των οφειλών για τη ρύθμιση των οποίων πρέπει να ληφθούν πιο γενναίες αποφάσεις και μέτρα. Ιδίως για τις περιπτώσεις ατόμων που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών.
 
Στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER