ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28.06.2018

Newsletter

Διαμαρτυρία για τα Beach Bar!

Παράνομο είναι το σερβίρισμα σε καφετέριες που έχουν τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και ξαπλώστρες πάνω στον αιγιαλό, καθώς υπουργική απόφαση ορίζει ότι η εξυπηρέτηση των πελατών στα καταστήματα αυτά θα πρέπει να γίνεται χωρίς σερβιτόρους!
Την παραδοξότητα αυτή καταγγέλλουν φορείς των επιχειρήσεων αυτών, ανάμεσα τους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που ζητούν, με κοινή επιστολή τους από τα αρμόδια υπουργεία, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου!
Το... παράξενο και όμως ελληνικό συμβαίνει επειδή απαγορεύεται το σερβίρισμα σε καταστήματα (Beach Bars, καφετέριες, εστιατόρια κλπ), που δεν διαθέτουν στην άδεια της πρόβλεψη για την χρήση αιγιαλού. Το πρόβλημα όμως προκαλείται επειδή οι άδειες χρήσης του αιγιαλού χορηγούνται πολύ μετά την έκδοση των αδειών λειτουργίας μίας επιχείρησης, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να βρίσκονται εκτός νομικού πλαισίου, χωρίς όμως δική τους ευθύνη.
Αποτέλεσμα αυτής της παραδοξότητας είναι μία κατ' εξοχήν τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, με χιλιάδες Beach Bars, ψαροταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες στις ακτογραμμές της να θεωρεί παράνομη την εξυπηρέτηση των τουριστών από σερβιτόρους!
Την ίδια ώρα προκύπτει και ζήτημα ισότητας, καθώς οι αρχές δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις διατάξεις, με αποτέλεσμα σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς να πέφτουν πρόστιμα και σε κάποιους άλλους να μην ακολουθείται το γράμμα του νόμου.
Το παράδοξο αυτό καταγγέλλουν με κοινή τους επιστολή το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι φορείς ζητούν την παρέμβαση των υπουργείων ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο.
Η επιστολή τους έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ
  1. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
  2. Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
  3. Το Υπουργείο των Οικονομικών
Κοινοποιούμενο προς
Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπ’ όψιν Περιφερειάρχη κ. Α. Τζιτζικώστα

Περιγραφή Προβλήματος :
΄Οσες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης τμήματος αιγιαλού με μισθωτήριο από τους οικείους Δήμους ή την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, είτε απευθείας λόγω ομορότητας, είτε κατόπιν δημοπρασίας για τοποθέτηση τροχήλατου αναψυκτηρίου ( καντίνας ) και χρήση αιγιαλού, δεν έχουν δυνατότητα εξυπηρέτησης και σερβιρίσματος των πελατών που κάνουν χρήση των χώρων αυτών με το προσωπικό της επιχείρησής τους ( είτε εστεγασμένες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε τροχήλατα αναψυκτήρια – καντίνες ), καθώς θεωρείται από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία τροποποίηση και επέκταση των όρων της υπάρχουσας άδειας λειτουργίας, με αποτέλεσμα την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και την σφράγιση των επιχειρήσεων . 
 
Προτεινόμενη λύση – Αίτημα :
Να προβλεφθεί ρύθμιση σε σχετικό άρθρο που θα τροποποιεί - συμπληρώνει την ισχύουσα Υ.Α και θα περιέχεται και στην καινούργια Υ.Α που θα εκδοθεί για την απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας κλπ σε ΟΤΑ Α’ βαθμού (η ισχύουσα είναι η ΥΑ ΔΔΠ0007378/0454Β ΕΞ ΦΕΚ Β 1636 2017) που θα ορίζει ότι :
΄Οσες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης τμήματος αιγιαλού με μισθωτήριο από τους οικείους Δήμους ή την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, είτε απευθείας λόγω ομορότητας, είτε κατόπιν δημοπρασίας για τοποθέτηση τροχήλατου αναψυκτηρίου ( καντίνας ) και χρήση αιγιαλού, για όσο χρόνο θα έχει διάρκεια η σχετική μίσθωση, θα έχουν κατ’ εξαίρεση της εκάστοτε ισχύουσας υγειονομικής διάταξης περί χορήγησης αδειών λειτουργίας των ως άνω επιχειρήσεων, και την απευθείας δυνατότητα εξυπηρέτησης και σερβιρίσματος των πελατών που θα κάνουν χρήση των χώρων αυτών με το προσωπικό της επιχείρησής τους ( είτε εστεγασμένες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε τροχήλατα αναψυκτήρια – καντίνες ), χωρίς να απαιτείται για τον σκοπό αυτό ειδική άδεια ή τροποποίηση και επέκταση της υπάρχουσας άδειας λειτουργίας . 
Σκοπός της τροπολογίας αυτής είναι αφ’ ενός η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον αιγιαλό ( καθαριότητα, εξωραϊσμός, καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών – τουριστών ) και αφ’ ετέρου η αύξηση του εισοδήματος των τουριστικών επιχειρήσεων, η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους και η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, που διαφορετικά με την συρρίκνωση ή την σφράγιση των επιχειρήσεων θα χαθούν.  
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER