ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14.06.2018

Newsletter

Ζορπίδης: "Να προστατέψουμε τον Θερμαϊκό"

Την ανάγκη να υπάρξει μόνο ένας φορέας για την προστασία του Θερμαϊκού και να τερματιστεί η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση, κατά την οποία αρμοδιότητες και ευθύνες μοιράζονται σε 20 διαφορετικούς φορείς και υπουργεία, τόνισε ο πρόεδρος μας Μιχάλης Ζορπίδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε εν πλω για τον Θερμαϊκό η Νέα Δημοκρατία ο Σάββατο.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν η ανάπτυξη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης καθώς και η προστασία του Θερμαϊκού. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης –που εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι πρώτη φορά μίλησε… σε πλοίο–,  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας  και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι ο ΟΛΘ απαξιώθηκε εντελώς με τον τρόπο που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια και επισήμαναν ότι στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η ιδιωτικοποίησή του και συνέχιζε να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε, θα έκλεινε μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίσης αναφέρθηκε στην πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων όσων αφορά στον ΟΛΘ και στον Θερμαϊκό και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι περισσότεροι από… 20 φορείς έχουν αρμοδιότητες στο Λιμάνι και στον Θερμαϊκό. Για αυτό το λόγο, ζήτησε να δημιουργηθεί μόνο ένας φορέας, κάτι που άλλωστε έχει εξαγγείλει και η κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Τέλης Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι μέσα στο 2017 «εξαφανίστηκε» η κρουαζιέρα για τη Θεσσαλονίκη!

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του κ. Ζορπίδη:
Κύριε αντιπρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητοί βουλευτές, αξιότιμοι δήμαρχοι και λοιποί προσκεκλημένοι καλησπέρα σας.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας για τη δυνατότητα που μου δίνει να εκφράσω τις θέσεις τις δικές μου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για τα θέματα του κόλπου και του λιμανιού. Αλλά ταυτόχρονα θα ήθελα να συγχαρώ την οργάνωση σας γιατί ασχολείται με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι οι κομματικές οργανώσεις δε μας έχουν συνηθίσει σε τόσο ουσιώδεις εκδηλώσεις, συνηθέστερα δίνουν βαρύτητα σε θέματα πιο εντυπωσιακά, τα οποία όμως δεν είναι ταυτόχρονα και πιο σημαντικά...
Για μας λοιπόν, για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η υπόθεση του Θερμαϊκού αλλά και του Λιμανιού είναι μία υπόθεση ζωτικής σημασίας για την πόλη και τους κατοίκους της. Θα αρχίσω από το δεύτερο, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της πορείας, του, μετά την πρόσφατη αλλαγή στον φορέα της διαχείρισης του.
Πρέπει λοιπόν, όλοι οι φορείς της πόλης, οι πολιτικοί της και οι αντιπρόσωποι των πολιτών της να κάνουμε όλοι μας την αυτοκριτική μας για τις ευθύνες που έχουμε για την πορεία του λιμανιού μας. Η συμμετοχή του ιδιώτη ήρθε πολύ αργά. Καθυστέρησε πάρα πολλά χρόνια. Εάν το 2006 είχαμε τελειώσει με τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης τώρα θα είχαμε τεράστιες προοπτικές ενώπιον μας. Αλλά δυστυχώς τότε, κάποιοι έβαζαν εμπόδια στην συμμετοχή των ιδιωτών. Κάποιοι μιλούσαν για ξεπούλημα. Κάποιοι δέρνονταν με τα ΜΑΤ στην πύλη και απειλούσαν με ειδικά δικαστήρια την ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Τότε, εμείς του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μαζί με τους άλλους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ήμασταν τραγικά μόνοι όταν λέγαμε πως η αποκρατικοποίηση πρέπει να προχωρήσει. Η πόλη δεν είχε κάνει τον αγώνα της τότε. Παρασύρθηκε από τον λαϊκισμό, βολεύτηκε στην απραξία, συμβιβάστηκε με τα συντεχνιακά αιτήματα και αρνήθηκε να κάνει το βήμα μπροστά.
Το βήμα βέβαια, έγινε πολλά χρόνια αργότερα. Αλλά στο μεταξύ, το λιμάνι μας έχασε πολύτιμο έδαφος. Το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου και το Δυρράχιο της Αλβανίας μπήκαν στον χάρτη των θαλασσίων μεταφορών της Ευρώπης επειδή εμείς, εδώ στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να βγάλουμε το δικό μας λιμάνι από τον χάρτη αυτό...
Είναι ακόμη αμφίβολο εάν το λιμάνι μας θα μπορέσει να ισοφαρίσει τις απώλειες από την ανάπτυξη των δύο αυτών λιμανικών.
Την ίδια απάθεια της πόλης αλλά και την ίδια τραγική ανεπάρκεια της ελληνικής πολιτείας παρατηρούμε και σε πρακτικά θέματα που πολύ συχνά ανακύπτουν στο λιμάνι μας. Κάποια στιγμή οι Τελωνειακοί αποφάσισαν να μην εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, κάποια άλλη ματαίωσαν την βραδινή βάρδια. Μπορεί οι εργαζόμενοι αυτοί να είχαν και κάποιο δίκιο, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι δυνατό στην εποχή μας, στο 2018 που όλα τα θέματα τρέχουν με υπερηχητικές ταχύτητες, εμείς να λέμε ότι δεν εργαζόμαστε το βράδυ.
Το ίδιο ισχύει και με τα οδικά έργα σύνδεσης του λιμανιού με τους μεγάλους οδικούς άξονες. Ένα λιμάνι δεν μπορεί να περιμένει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις αγκυλώσεις και τις καθυστερήσεις μίας ελληνικής δημόσιας υπηρεσίες, της «Εγνατίας Οδού» εν προκειμένω, για να αποκτήσει οδική πρόσβαση...
Η πόλη δεν μπορεί να περιμένω άλλο. Και αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα που πρέπει να κυριαρχήσει.
Περίπου το ίδιο μήνυμα θα πρέπει να υπερισχύσει και στα θέματα προστασίας του Θερμαϊκού. Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα πανέμορφο θαλάσσιο μέτωπο. Δεν στρέφει πλέον την ράχη της προς την θάλασσα, όπως είχε πει ο αείμνηστος εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν –μόνος του- είχε σχεδιάσει τη Νέα Παραλία. Ευτυχώς αυτή η σχέση με την θάλασσα έχει ενισχυθεί με το υπέροχο έργο της ανάπλασης της παραλίας, ένα έργο των διοικήσεων του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, στις οποίες είχα και εγώ την χαρά να υπηρετήσω ως αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος. Δυστυχώς σε εκείνα τα έργα δε δόθηκε συνέχεια, με αποτέλεσμα να έχουμε την σημερινή ασφυκτική κατάσταση στο μέτωπο της παλιάς παραλίας, από το Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι, η διαπλάτυνση του οποίου καθυστερεί χωρίς λόγο εδώ και πολλά χρόνια!
Παρά το μειωμένο ενδιαφέρον της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το έργο, (είναι αλήθεια ότι οι διοικήσεις Μπουτάρη δεν φροντίζουν τη Νέα Παραλία όσο θα θέλαμε), το έργο αυτό ουσιαστικά ξαναέφτιαξε την σχέση των Θεσσαλονικέων με την θάλασσα. Ταυτόχρονα έφτιαξε μία νέα σχέση του Θεσσαλονικιού με τον δημόσιο χώρο. Δημιούργησε δηλαδή μία κοινωνική δυναμική. Ωστόσο, η δυναμική αυτή δεν πρέπει να μείνει εκεί.
Η εικόνα του Θερμαϊκού σχετίζεται με την οπτική αυτή. Η εικόνα εξαρτάται και επηρεάζει τις δυνατότητες ανάπτυξης, που μπορούν να προκύψουν από την θάλασσα. Κατ’ αρχάς, αφορούν το τουριστικό πρόσωπο της πόλης. Ένας ρυπαρός και δύσοσμος Θερμαϊκός ακυρώνει το τουριστικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, τα καθαρά νερά στην παραλία, στα οποία υπάρχουν καραβάκια στη διάθεση του κοινού, αποτελούν μία πολύτιμη τουριστική υποδομή.
Ως άνθρωπος του τουρισμού, με μεγάλη πείρα στον τομέα της διοργάνωσης εκδρομών και τουριστικών περιηγήσεων, λέω πάντα ότι αυτό που φέρνει τουρίστες σε έναν τόπο είναι, ανάμεσα στα άλλα και η δυνατότητα που αυτός δίνει ώστε ο επισκέπτης να κάνει πράγματα, να βιώνει καταστάσεις: να μαθαίνει, να διασκεδάσει, να βλέπει, να αποκομίζει εμπειρίες. Καλός ο ήλιος και η θάλασσα αλλά είναι ακόμη καλύτερες οι χρήσεις, και αυτό στην πατρίδα μας δεν το έχουμε αντιληφθεί πλήρως...
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι οι καταστάσεις αυτές θα πρέπει να τακτοποιούνται ενιαία. Για τον Θερμαϊκό θέλουμε έναν φορέα. Είναι τριτοκοσμική η εικόνα της εμπλοκής πολλών συναρμόδιων φορέων στο ίδιο πεδίο. Στην περίπτωση του Θερμαϊκού βλέπουμε ότι άλλος φορέας είναι αρμόδιος για να αντιμετωπίσει την ρύπανση του, άλλος για να εξετάσει τις ρυπογόνες εστίες του, άλλος για να τους ελέγξει και άλλος για να επιβάλει κυρώσεις σε όσους ρυπαίνουν! Επίσης, άλλος φορέας είναι αρμόδιος για να σχεδιάσει πολιτικές προστασίας και ανάπτυξης του κόλπου αλλά άλλος φορέας είναι υπεύθυνος για να τις υλοποιήσει. Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων είναι μία από τις αιτίες της αναποτελεσματικότητας και των καθυστερήσεων στην προώθηση λύσεων.
Εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι αρμοδιότητες θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε έναν φορέα, στον Φορέα Προστασίας, που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τον Φορέα αυτόν, έχει ολοκληρώσει την κοινωνική διαβούλευση, μαθαίνουμε ότι έχει προωθηθεί και στη Βουλή, ωστόσο θα έπρεπε να είχε συσταθεί εδώ και έξι μήνες, βάσει της ανακοίνωσης που είχε κάνει ο υφυπουργός Σωκράτης Φάμελος, τον περασμένο Νοέμβριο. Ένας τέτοιος φορέας θα πρέπει να είναι αποκεντρωμένος, δεν θα πρέπει δηλαδή ούτε να επιχειρεί από την Αθήνα ούτε να εξαρτάται από τις διαδικασίες κάποιου υπουργείου για να δράσει. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και τους τοπικούς φορείς. Εκτός εάν κάποιοι, με αφορμή την προστασία του Θερμαϊκού επιθυμούν μόνο να ιδρύσουν νέες δημόσιες υπηρεσίες για να βολέψουν ημετέρους...
Ο φορέας αυτός θα μπορούσε να μελετήσει τα σημερινά προβλήματα και να σχεδιάσει λύσεις για θέματα με τα οποία κανείς δεν ασχολείται σοβαρά, όπως:
  • Θα μείνουμε στις χορηγίες για το έργο του καθαρισμού; Πώς θα εξασφαλιστεί τακτική χρηματοδότηση;
  • Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων μήπως βλάπτει τον Θερμαϊκό;
  • Πώς θα εμπλουτισθεί η πανίδα του κόλπου;
  • Πώς θα αντιμετωπισθεί η ρηχοποίηση, που συνεχίζεται χρόνο με το χρόνο, λόγω των υλών που κατεβάζουν τα ποτάμια, με τις οποίες ο κόλπος σιγά-σιγά κλείνει;
Το άσχημο στην υπόθεση είναι ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα σημαντικά αυτά ερωτήματα αλλά επιπλέον δεν ξέρουμε καν ποιος είναι αυτός που θα πρέπει να μελετήσει αυτές τις απαντήσεις.
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούνιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΛΟΓΩ COVID 19"

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ στο eeth.gr με live streaming.
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     

NEWSLETTER