ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

31.01.2018

Newsletter

Φήμες για συμφωνία στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Ενώ πληθαίνουν τα μηνύματα ξεσηκωμού για ένα πρωτοφανές σε όγκο συλλαλητήριο την Κυριακή στην Αθήνα, πληροφορίες του αθηναϊκού Τύπου αναφέρουν ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να προτείνει την ονομασία "Gornamacedonija"!
Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε στον Μάθιου Νίμιτς του ένα σχέδιο Συμφώνου, το οποίο προτίθεται να παρουσιάσει στην ηγεσία της πΓΔΜ τον ερχόμενο μήνα. Το Σύμφωνο αυτό, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών και σε μεταμεσονύχτια εκπομπή της ΕΡΤ, θα περιλαμβάνει πρόνοιες για όλα τα ανοικτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, καθώς και ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Η Αθήνα κατέστησε και χθες σαφές στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, όπως επίσης ότι το όνομα της γειτονικής χώρας θα είναι σύνθετο, με προσδιορισμό γεωγραφικό ή χρονικό στη σλαβική διάλεκτο και αμετάφραστο, και θα ισχύει έναντι όλων.
«Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».
Ο ΥπΕξ γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της γείτονος, «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας», επισήμανε ότι «η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», αναγνώρισε ότι «θέλει πολλή δουλειά» και η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και παρατήρησε:
«Εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER