ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

26.01.2018

Newsletter

Τι συζήτησαν Τσίπρας- Λαγκάρντ στο Νταβός

Το πλαίσιο υπό το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αλλά και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τη σημερινή "Ναυτεμπορική",  το προσκήνιο κυριάρχησαν οι δηλώσεις ικανοποίησης για τη γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, η οποία μάλιστα θα οδηγήσει με τη σειρά της και στην έξοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις όμως τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα θέματα που μένουν προς επίλυση μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις που συνδέονται με την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας. 
Και οι δύο χθεσινοί συνομιλητές του Έλληνα πρωθυπουργού φέρονται να συμφώνησαν στο ότι πρέπει να διατηρηθεί ο ταχύς ρυθμός στις συζητήσεις προκειμένου να προχωρήσουν τα ανοικτά θέματα. 
Ειδικά σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσίπρας φέρεται να μετέφερε και πάλι το πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για «ξεκαθάρισμα προθέσεων». Η θέση της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤέχει γίνει γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, αλλά χρειάζεται πλέον να διατυπωθεί εκ νέου, καθώς η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε κομβικό σημείο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ταχθεί -δημοσίως τουλάχιστον- ούτε υπέρ ούτε κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Έχει ταχθεί όμως υπέρ του να ληφθεί μια απόφαση άμεσα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το ΔΝΤ επιμένει στη θέση ότι πρέπει να διασφαλιστεί και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ φέρεται να είναι ικανοποιημένο από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, δεν θεωρεί όμως ότι έχει επαρκείς δεσμεύσεις ειδικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο θέμα του χρέους. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER