ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24.01.2018

Newsletter

Τσίπρας- Ζάεβ τα λένε σήμερα στο Νταβός

Στη σκιά του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, που προκάλεσε τεράστια αίσθηση στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, συναντώνται σήμερα στις 4 μμ ώρα Ελλάδας οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Ο αντίκτυπος από την μαζική κινητοποίηση είναι μεγάλος. Ωστόσο η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν είναι λίγοι ώσοι περιμένουν εξελίξεις ανάλογα με την στάση των ΑΝΕΛΛ, οι βουλευτές των οποίων επιμένουν να διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν συμφωνία που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία".
Η Νέα Δημοκρατία χαιρέτισε το συλλαλητήριο, σημειώνοντας ότι αντλαμβάνεται και συμμετίζεται την ευαισθησία αλλά και την αγωνία των πολιτών, που έφτιαξαν αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δηλώνουν ότι είναι εύλογη η αγωνία των πολιτών, ωστόσο τάσσονται υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας. Το συλλαλητήριο απαξίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυρίστηκε ότι καπελώθηκε από ακροδεξιά στοιχεία. 
Πληροφορίες από το Νταβός αναφέρουν ότι η συνάντηση Ζάεβ- Τσίπρα θα έχει ιδιαίτερο βάρος και συμβολισμό, αφού οι δύο πρωθυπουργοί θα διερευνήσουν τις δυνατότητες μίας ιστορικής σύγκλισης για τη μείζονα διαφορά στο ονοματολογικό, αλλά και τα άλλα θέματα (αλυτρωτισμός εκ της γειτονικής χώρας) που χωρίζουν τις δύο πλευρές για δεκαετίες πλέον. 
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η Αθήνα θεωρεί τη στάση αυτή θετική, αλλά περιμένει να αποδειχθεί και στην πράξη, δηλαδή στις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει στον κ. Ζάετς την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER