ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

15.01.2018

Newsletter

Η ομιλία του Λευτέρη Αυγενάκη

Ομιλία Γραμματέα ΠΕ Νέας Δημοκρατίας
Λευτέρη Αυγενάκη στο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης


Δείτε εδώ στιγμιότυπο της ομιλίας
Αγαπητέ φίλε Μιχάλη,
Κυρίες και Κύριοι,
Πρώτα απ’ όλα θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο, και αγαπητό φίλο, για την επανεκλογή σου, να συγχαρώ τα μέλη του ΔΣ για την εκλογή ή επανεκλογή σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας.
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας. Είναι τιμή να βρίσκομαι μαζί σας, ανάμεσα σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες που αγωνίζεστε, που δημιουργείτε και που παράγετε, σε πείσμα των δυσκολιών και των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζετε.
Καταρχάς, εύχομαι σε όλες και όλους, από καρδιάς, Χρόνια Πολλά με υγεία, ευημερία, προσωπική ευτυχία και επαγγελματικές επιτυχίες. Το 2018 να είναι μια χρονιά αφετηρία νέας εποχής, τόσο προσωπικά, όσο και συλλογικά.
Σε λίγες μέρες από τώρα, ο κ. Τσίπρας κλείνει 3 χρόνια στην εξουσία. Η ζημιά που έχει κάνει στην πατρίδα μας είναι, δυστυχώς, τεράστια. Η σημερινή Κυβέρνηση έβαλε τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια και τη βύθισε σε μια βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση. Κρίση οικονομική, θεσμική, κοινωνική, κρίση του κράτους δικαίου.
Είναι πραγματικά απίστευτη η είδηση ότι τα χρέη των Ελλήνων προς τις εφορίες ξεπέρασαν, για 1η φορά, τα 100 δις ευρώ. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό είναι η απόλυτη απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της Κυβέρνησης. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι καταστροφική. Παρά τα κυβερνητικά ευχολόγια, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και της δυσβάσταχτης φορολόγησης.
Κυρίες και κύριοι, το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, το βιώνετε καθημερινά: Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς κεφαλαίου συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα μεγάλης έρευνας για τη φορολογία σε 155 χώρες που παρουσίασε η PwC (2015/16). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις.
Αποκαλυπτική η έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου («Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα;»). Στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρείες είναι 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%. Στην Ελλάδα οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) το 2016 ήταν σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από το μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%). Αναλόγως, ο ΦΠΑ ήταν τρεις μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο των γειτόνων: στην Κύπρο οι επιχειρηματίες πληρώνουν μόλις 7,8% επί των ακαθάριστων μισθών, στη Βουλγαρία κυμαίνεται από 17,8% μέχρι 18,5% και στην Τουρκία στο 17,5%. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18 μονάδες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών.
Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, περίπου 200.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το 2015. Η Ελλάδα, υπό τη σημερινή Κυβέρνηση, δεν προσφέρει κανένα από τους παράγοντες που μπορούν να πείσουν οποιαδήποτε εταιρεία, ημεδαπή ή αλλοδαπή, να επενδύσει στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση δεν προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που καθορίζουν ένα υγιές περιβάλλον επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.
Το περιβάλλον αβεβαιότητας έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες ψάχνουν άλλες λύσεις για να αποφύγουν τη φορολογική και ασφαλιστική «καταιγίδα». Μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους σε τρίτες χώρες, μειώνοντας τα δηλωμένα εισοδήματα στην Ελλάδα, αναζητούν έμμεσους τρόπους αμοιβής και περιορίζουν στο ελάχιστο τις επίσημες συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό: το 2015, όταν η Κυβέρνηση μας οδηγούσε στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη και οι καταθέσεις σημείωναν βουτιά 23%, στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 10% και στη Ρουμανία κατά 8%.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα «εχθρικό» περιβάλλον για την ίδρυση και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι καινοτομίες, όπως και ένας ισχυρός εξωστρεφής προσανατολισμός, απουσιάζουν από τη χώρα μας. Σύμφωνα με το δείκτη καινοτομίας του Bloomberg για το 2016, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 33η θέση σε σύνολο 50 χωρών. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα είναι μόλις 49η στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και 40η στις δαπάνες για έρευνα και εξέλιξη.
Η αδιέξοδη αυτή πολιτική συνεχίζεται. Το 2018 έχει 2 δις επιπλέον μέτρα, 900 εκ. νέους φόρους. Μειώσεις στις συντάξεις, αφού από 1η Ιανουαρίου 2019, κόβονται κι άλλο μέχρι 18%. Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης. Επέκταση των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας από αυτούς που έλεγαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Από την 1η Ιανουαρίου 2020, μειώνεται το αφορολόγητο. Έχει περίσσιο θράσος ο κ. Τσίπρας να λέει ότι «η 3η αξιολόγηση έκλεισε χωρίς κανένα νέο μέτρο».  
Η Κυβέρνηση ασκεί ψηφοθηρία με τα επιδόματα και το ασφαλιστικό. Αυτό που κάνει είναι να επιδεινώνει την κατάσταση για όλους. Προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία, διώχνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει τις αδήλωτες αποδοχές και τη μαύρη εργασία. Προτιμά μια πολιτική επιδομάτων από μια πολιτική ανάπτυξης.
Εμπαιγμός και κοροϊδία είναι και το «success story» εξόδου από τα Μνημόνια: Το 3ο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Ήταν ένα πρόγραμμα αχρείαστο. Και ξεκινάει το 4ο Μνημόνιο, με ψηφισμένα μέτρα για το 2019-2020 ύψους 5,2 δις ευρώ. Η καραμέλα ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια είναι μεγάλο ψέμα.
Χθες, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο. Μέσα από 1.326 σελίδες και 400 άρθρα η Κυβέρνηση επισφραγίζει την εφαρμογή των 3ου και 4ου Μνημονίων που συνοδεύουν την δήθεν «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο. Στα επιπλέον μέτρα, η Κυβέρνηση φέρνει με τα προαπαιτούμενα: την κατάργηση στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, κατασχέσεις λογαριασμών και επέκταση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, για πρώτη φορά στη Χώρα πλειστηριασμούς και από το Δημόσιο για χρέη στην εφορία, διενέργεια μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, αλλαγές σε φαρμακεία, αρτοποιεία, κλπ.
Κυρίες και Κύριοι, το 2018 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2018 είναι μια χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Η έξοδος από το Πρόγραμμα προϋποθέτει εξαιρετικά κρίσιμους χειρισμούς, που δεν μπορούν να αφεθούν σε μια ανίκανη και ανεύθυνη Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση που έχει δεσμεύσει την πατρίδα μας για πολλά χρόνια με πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Η ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Για να γίνει αυτό η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα, ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα σημαντικά εθνικά θέματα.
Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μας απασχολεί όλους. Θέλω να επαναλάβω τη δήλωση του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προχθές στην Πιερία. Το 2008 στο Βουκουρέστι αναδείξαμε την εθνική μας γραμμή και προσδιορίσαμε τα όρια αποδοχής της λύσης που μπορούμε να δεχθούμε. Η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας. Αναφέρομαι στο ζήτημα των χρήσεων της ονομασίας, το erga omnes. Αναφέρομαι και στα ζητήματα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων, που προσβάλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων. Αυτά πρέπει να σταματήσουν, αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Να μας έχετε εμπιστοσύνη, σε αυτό το θέμα, διότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η Παράταξη που πάντα έβαλε πρώτα το συμφέρον της χώρας. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε και στο μέλλον.
Το 2018 είναι καθοριστικό για την Ελλάδα. Στο πρόσφατο Συνέδριό μας, το Δεκέμβριο, κηρύξαμε το Κόμμα μας σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι, η ΝΔ έχει πρόταση ρεαλιστική και συνάμα οραματική. Μια πρόταση που πηγάζει από την βαθιά µας πίστη να χτίσουμε µία σύγχρονη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μια Ελλάδα µε προοπτική, µε δυναμική, µία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας βρίσκεται µία κρίσιμη παραδοχή. Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και µόνο ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου. 
Το σχέδιο µας, που  παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ, επαναφέρει την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες: 
 • την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη λογοδοσία.
 • τη σκληρή δουλειά, τη δημιουργική φιλοδοξία.
 • την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή.
 • την ανάδειξη και στήριξη της αριστείας, την επιβράβευση της επιχειρηματικής ανάληψης κινδύνων και της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 
Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε, με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, µία Ελλάδα υγιή, δυνατή, υπερήφανη. Μια Ελλάδα που δεν φοβάται το μέλλον, γιατί έχει μάθει από τα λάθη και το παρελθόν της. Μια Ελλάδα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες. Μια Ελλάδα έτοιμη να ανοιχτεί στην Ευρώπη και στον κόσμο που αλλάζει. Οι τρεις προτεραιότητες του σχεδίου µας είναι οι εξής:
 
1. Νέες δουλειές από ιδιωτικές επενδύσεις: Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί µόνο η πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται µία αφοσιωμένη Κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα προγράμματα προσαρμογής. Εμείς λέμε:
 • Όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις µε τις τράπεζες, που λειτουργεί µε βάση τη φοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία, που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους. 
 • Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, που εξάγει, που αναλαμβάνει κίνδυνους. Που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα, τιμώντας µε αυτόν τον τρόπο την πατρίδα µε αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο. 
 • Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού. 
 
2. Ανασυγκρότηση του Κράτους και μείωση της φορολογίας: Αυτά συνδέονται, γιατί το σπάταλο και αναποτελεσματικό Κράτος χρηματοδοτείται από µία διαρκώς συρρικνούµενη φορολογική βάση. Αυτό θα σταματήσει. Θέλουμε ένα Κράτος λιτό και αποτελεσματικό.  Για εμάς, το δημόσιο και το κρατικό δεν ταυτίζονται. Αν ένα δημόσιο αγαθό παρέχεται καλύτερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν  έχουμε καμία αναστολή να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. 
 
Για να κάνουμε µία πραγματική επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ δεσμευόμαστε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως του κράτους. Όσο αυτές υλοποιούνται, τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Έτσι, θα μπορέσουμε:
 • Να μειώσουμε σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
 • Να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.
 • Να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια.
 • Να μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα στο 5% και να αυξήσουμε το όριο για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ.  
 • Να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, µε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στην στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
 • Όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα του φόρου εισοδήματος και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%. 
 
Η φορολογία πρέπει, όμως, να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Γι’ αυτό προτείνουμε:
 • Υπερ-αποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου.
 • Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο 10 ετών, από 5 που είναι σήμερα.  Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.  
 • Επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα µε τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
 • Ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ακίνητη περιουσία στη χώρα µας.
 • Επιπλέον, εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση µε το 40% της δαπάνης για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών. 
 
Με αυτές τις παρεμβάσεις προσδοκούμε σε µία επενδυτική έκρηξη περίπου 100 δις ευρώ σε µία πενταετία, ικανή να μειώσει την ανεργία στο 14% περίπου έως το 2022. Με αυτήν την επενδυτική έκρηξη και τη μείωση της ανεργίας ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να διαμορφωθεί στο 4% περίπου, κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2018-2021 και το ονομαστικό Α.Ε.Π. να φτάσει τα 218 δις ευρώ περίπου το 2021. Δηλαδή, η πίτα του Α.Ε.Π. μπορεί να μεγαλώσει κατά 30 δις ευρώ το 2018-2021.
 
3. Οι πολιτικές µας για τους νέους και τους πιο αδύναμους συμπολίτες µας: Μια Ελλάδα που δεν επενδύει στη νέα γενιά δεν έχει μέλλον. Και μία κοινωνία που δεν φροντίζει τους πιο αδύνατους δεν είναι κοινωνία. Η πρότασή µας για τους νέους, την αλληλεγγύη και την κοινωνική πολιτική είναι μία πρόταση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, που:     • Εστιάζει στους νέους.
• Φροντίζει τους αδύναμους.
• Απελευθερώνει τον κρυμμένο πλούτο της πατρίδας µας.  
• Δίνει ευκαιρίες σε όλους και δεν αφήνει πίσω κανέναν. 
 
Το όραμα της ΝΔ για την Ελλάδα που μας αξίζει στηρίζεται σε δύο άξονες:
Ο 1ος άξονας είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τον κρατισμό και την ασφυκτική φορολογία. Με κινητήριο μοχλό τον ιδιωτικό τομέα και τη στήριξη ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και αξιοκρατικού κράτους, να εκτινάξουμε την ανάπτυξη και να κερδίσουμε την ευημερία. Όχι την ευημερία που βασίζεται σε δανεικά, αλλά την ευημερία που στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις.
 
Ο 2ος άξονας, εξίσου σημαντικός, είναι η διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Με ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, που εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες για όλους στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια. Που εγγυάται ότι όσοι βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση θα έχουν εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
 
Οι επόμενες εκλογές δεν είναι μια μάχη για πολιτική κυριαρχία. Είναι μια μάχη για την ψυχή του Έθνους. Σε όλες και όλους τους Έλληνες, ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα στελέχη της ΝΔ, δίνουμε μια υπόσχεση: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουμε ότι η πατρίδα μας θα έχει το μέλλον που της αξίζει. Με κουράγιο, αυτοπεποίθηση, σκληρή δουλειά, εντιμότητα και συνέπεια, αυτήν τη νίκη θα την κατακτήσουμε. Και η επιβράβευση θα είναι τεράστια. Στο τέλος αυτής της προσπάθειας, όταν ο εφιάλτης θα έχει τελειώσει, όταν το χαμόγελο και η σιγουριά θα έχουν επιστρέψει στον τόπο μας, θα μπορούμε όλοι να πούμε με περηφάνια: «Ναι, ήμουν κι εγώ εκεί. Ήμουν παρών και έβαλα πλάτη να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας».
 
Στόχος μας να αναπτύξουμε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες με παραγωγικές δυνάμεις, όπως εσείς. Σας θέλουμε όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο που η ΝΔ θα είναι Κυβέρνηση. Σας θέλουμε συνομιλητές και συνεργάτες στη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας.
 
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Όχι στη φτώχεια. Όχι άλλα χαμένα χρόνια. Όχι άλλες ξενιτεμένες γενιές. Ναι στο νέο πατριωτισμό. Ναι στην αλληλεγγύη. Ναι στην Ελλάδα της αλήθειας και της ευθύνης. Ναι στην ελπίδα μιας καινούριας εποχής.
 
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι πάλι, σε όλες και σε όλους, να έχουμε μια Καλή και Δημιουργική Χρονιά. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Ιούλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8

Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας Έργου SCOPE

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, Ώρα: 17:00 
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

NEWSLETTER