ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

15.01.2018

Newsletter

Η ομιλία του Μιχάλη Ζορπίδη

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ 2018
Ομιλία Μιχάλη Ζορπίδη

Δείτε εδώ απόσπασμα της ομιλίας 
Κύριες και Κύριοι αγαπητοί φίλοι,
Καλησπέρα σας και ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας απόψε εδώ.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που εκλέχθηκε στις πρόσφατες εκλογές σας καλωσορίζω στο καθιερωμένο Ετήσιο Δείπνο μας, με την ευκαιρία της έλευσης της νέας χρονιάς. Για μένα, προσωπικά, είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου, γιατί οι επαγγελματίες, μέλη του επιμελητηρίου, με εμπιστεύτηκαν για άλλη μια θητεία, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια συλλογικά από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που απήλθε που τους ευχαριστώ από καρδιάς.   
Θέλω να τονίσω ότι όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το Επιμελητηριακό Κίνημα, αλλά και από την ιδιότητα που έχει ο καθένας μας ως επαγγελματίας, βιώνουμε καθημερινά την αγωνία  της αγοράς, και γινόμαστε οι αποδέκτες των προβλημάτων των ανθρώπων που παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε κάποιο θετικό σημάδι για την ελεύθερη οικονομία και την ιδιωτική πρωτοβουλία . Ακούμε διαρκώς για βελτίωση των οικονομικών δεδομένων αλλά προφανώς τα στοιχεία αφορούν άλλη χώρα.    
Κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Το έχω επισημάνει από το ίδιο βήμα όλα τα τελευταία χρόνια, αναλύοντας , κάθε φορά, τα δεδομένα της χρονιάς που έφυγε. Η διαπίστωση είναι στερεότυπα η ίδια.  
Το 2017 μας άφησε βαριά κληρονομία για το μέλλον με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στα πολυνομοσχέδια και υποθηκεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.   
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους που προσφέρουν στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα, λόγω της ανικανότητας και των αδυναμιών του, οι πολίτες αυτής της χώρας υποχρεωθήκαμε σε οικονομικές θυσίες, χωρίς προοπτική και σε βίαιη φτωχοποίηση.
Η χρονιά που υποδεχόμαστε δεν εισήλθε στις ζωές μας με τις καλύτερες προοπτικές.


​Το 2018 έφερε μαζί του 27 νέες πληγές που θα επηρεάσουν αρνητικά την ζωή όλων μας τα επόμενα χρόνια. Νέοι φόροι, περικοπές στις συντάξεις, μείωση μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αύξηση των εισφορών, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, προϊόντα καπνού, καφέ και ειδικού τέλους σε τηλέφωνα, τηλεόραση και internet, ενοίκια, καθώς και αναδρομική φορολόγηση αδιανέμητων κερδών. Ακολουθούν οι "φορολογικές εισφορές" για την ασφάλιση και παραμένουν βεβαίως ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., ενώ έρχεται ψαλίδι στα επιδόματα καθώς και σταδιακές μειώσεις στις συντάξεις για το 2018 και το 2019.  Οι φόροι και οι εισφορές το 2018 ξεπερνούν το 70% του εισοδήματός μας.
Το 2018 θα είναι μία χρονιά πιο σκληρή και δύσκολη από το 2017. Τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου μας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και αποτυπώνουν με ακρίβεια το γκρίζο τοπίο στο χώρο των Επαγγελματιών. Στην προηγούμενη χρονιά οι διαγραφές των επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών ήταν αυξημένες κατά 15% από τις διαγραφές του προηγούμενου χρόνου, και για όγδοη συνεχή χρονιά το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών είναι αρνητικό. Αυτό σημαίνει λουκέτα, χαμένες θέσεις εργασίας, μειωμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία και τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και μειωμένο εισόδημα για χιλιάδες πολίτες!
Πρόκειται για μία κατάσταση που πλέον δεν αντέχεται.
Αναρωτιόμαστε πόσοι θα έχουμε αντέξει να παραμείνουμε επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στη διάρκεια της νέας χρονιάς.
Το τέρας της Υπεροφορολόγησης έχει εξανεμίσει κάθε ελπίδα για ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται ότι φορτώνοντας με φόρους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν δίνουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αντίθετα, καταστρέφουν εκείνο το κομμάτι της παραγωγικής οικονομίας, που μπορεί, εάν φυσικά στηριχθεί, να δημιουργήσει πλούτο, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας να κινήσει κεφάλαια.
Επισήμως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μέσα στις πέντε χώρες του πλανήτη με τις ακριβότερες τιμές καυσίμων.
Αυξήθηκε κάθε γνωστός φόρος και εφευρέθηκαν νέοι, πληρώνουμε πλέον υπέρογκα ποσά απίθανα πράγματα, όπως το σταθερό τηλέφωνο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η καλωδιακή τηλεόραση!
Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις αυτής της απαράδεκτης πολιτικής; Με το νέο φορολογικό καθεστώς υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δίνουν το 80% του εισοδήματος τους για κοινωνική ασφάλιση και φορολογία! Θα δουλεύουμε λοιπόν όχι για να θρέψουμε τις οικογένειες μας αλλά για να συντηρούμε το διογκωμένο δημόσιο.
Τα χρέη μας στο κράτος αυξάνονται κατά 1,5 δις. ευρώ το μήνα! Κοντά στους πέντε πολίτες χρωστούν στην Εφορία, ενώ σχεδόν τα δυο τρίτα των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής.
Δουλεύουμε για να συντηρηθεί και να λειτουργήσει το αδηφάγο ελληνικό κράτος. Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες που παρέχει στον πολίτη, στην ασφάλεια, την υγεία, την κοινωνική Πρόνοια και την  Παιδεία αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν.
Δουλεύουμε για να αποπληρώνονται τα χρέη που έχουν διογκωθεί παράλογα.
Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιουργούν ένα τεράστιο ρήγμα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Λυπάμαι που το επισημαίνω, ωστόσο ο Ιδιωτικός Τομέας της Πατρίδας μας πλήρωσε και πληρώνει σχεδόν μόνος του την κρίση! Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μάτωσαν και ματώνουν από την οικονομική κρίση, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ποσοστά ανεργίας, απολύσεις, Λουκέτα, συρρίκνωση εισοδήματος και φτωχοποίηση.
Δυστυχώς, με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν ολοκληρώθηκαν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα έφτιαχναν ένα καλύτερο και φθηνότερο κράτος για όλους μας.
Αντίθετα, βλέπουμε τις παλιές κακές συνήθειες να επιστρέφουν.
Είναι εξοργιστικό για εμάς να βλέπουμε ότι σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς διογκώνεται αντί να μειώνεται ο Δημόσιος Τομέας. Πρόσφατα διαβάσαμε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ετήσιο κόστος των νέων προσλήψεων τους να ξεπερνά τα 190 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι πράγματι εξοργιστικό για ένα περίπου πτωχευμένο κράτος να κάνει προσλήψεις και στη συνέχεια να βάζει νέους φόρους για να καλύψει την μισθοδοσία τους.
Ακόμη και αυτό το επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους που έδωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση, δεν προήλθε από την υγιή ανάπτυξη του συνταξιοδοτικού συστήματος ή το νοικοκύρεμα του κράτους! Προήλθε από την υπερφορολόγιση των δυναμικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Παραμένουν, για μία ακόμη χρονιά, σε υψηλά επίπεδα τα χρέη του Ελληνικού Κράτους προς ιδιώτες. Χιλιάδες επιχειρηματίες, προμηθευτές και ανάδοχοι περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια να εισπράξουν χρήματα για δουλειές που έχουν τελειώσει και για τις οποίες έχουν καταβάλλει τις υποχρεώσεις στο κράτος, για να μην τους απειλεί με κατασχέσεις.
Μέσα στο σκούρο αυτό σκηνικό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προσπαθεί να επιβιώσει και να στηρίξει με κάθε τρόπο τα μέλη του.
Η χρονιά που πέρασε ήταν μία ιδιαίτερη παραγωγική χρονιά για μας. Διαχειριστήκαμε με νοικοκυρεμένο τρόπο όλα τα οικονομικά μας, και με απόλυτο σεβασμό στα έσοδα μας, τα οποία πρέπει να τονίσω ότι προέρχονται από τους συναδέλφους μας επαγγελματίες, καθώς δεν έχουμε καμία κρατική επιχορήγηση.
Εφαρμόσαμε με επιτυχία ευρωπαϊκά προγράμματα, διοργανώσαμε επιχειρηματικές αποστολές στην έκθεση του Βελιγραδίου, και το Βερολίνο, πρωτοστατούμε σε κάθε πρωτοβουλία για την βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της πόλης μας.
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς σταθήκαμε στο πλευρό των φορέων της πόλης μας και ενισχύσαμε τις πρωτοβουλίες τους για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.  Έτσι ενισχύσαμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για άλλη μια φορά, για τη χριστουγεννιάτικη πλατεία, καθώς και τους εμπορικούς και κλαδικούς συλλόγους για να βελτιώσουν τα δραστηριότητες τους, συνδράμοντας στα μέλη τους, της περιφέρειας ή της αρμοδιότητας τους. 
Παράλληλα βοηθήσαμε τους επαγγελματίες του Επιμελητηρίου μας,  για να συμμετέχουν σε εμπορικές εκθέσεις, τόσο στη HELEXPO, όσο και σ αυτές που διοργανώνονται στην Πιερία, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, προσφέροντας καλύτερη προβολή με χαμηλότερο κόστος.
Διοργανώσαμε ενημερωτικές Ημερίδες για θέματα στα οποία πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι Επαγγελματίες
Στηρίξαμε τις δίκαιες κινητοποιήσεις των Καπνοπωλών ενάντια στην Υπερφορολόγιση. Όπως και των Ασφαλιστών, με Συνεντεύξεις Τύπου και Ημερίδες. Η ειδική επιτροπή Διαμεσολάβησης του Επιμελητηρίου μας, για τις διαφορές Επαγγελματιών- Τραπεζών, παρεμβαίνει προς όφελος των συναδέλφων μας. Η καταφέραμε να πετύχουμε καλύτερους όρους για τα Μηχανήματα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (POS).
Παράλληλα ήμασταν το μόνο Επιμελητήριο, που συνέχισε το ειδικό πρόγραμμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς, το «Στηρίζω» για να ενισχύσουμε τους άπορους συναδέλφους μας.
Προσωπικά ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου συμμετείχα σε πολλές συσκέψεις με τον  Πρωθυπουργό, υπουργούς αλλά και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκειμένου να θέσω τα προβλήματα των Επαγγελματιών και να προωθήσω τις προτάσεις μας.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω με λύπη μου, ότι οι συναντήσεις αυτές δεν είναι και δεν ήταν ποτέ επιτυχημένες. Δυστυχώς οι Κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και η σημερινή δείχνουν να μην θέλουν την συνεργασία των Επιμελητηρίων. Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είμαστε τα συμβουλευτικά όργανα των υπουργών, ωστόσο κανείς δεν ακούει την γνώμη μας! Δεν την ακούει, ακόμη κι όταν αναγνωρίζει ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθέναν την Αγορά!
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του 2017 συνέχισε τις εκδηλώσεις «Οι Επαγγελματίες συζητούμε με τους Πολιτικούς μας» και την Καμπάνια για την ενίσχυση των επαγγελματιών και των τοπικών αγορών με καταχωρήσεις στον τύπο, Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα. 
Τέλος, το Επιμελητήριο μας εξυπηρετεί με υποδειγματικό τρόπο τα μέλη μας σε όλα τα θέματα Μητρώου και Ψηφιακής Υπογραφής, καθώς διαθέτουμε, ένα από τους καλύτερους, τεχνολογικό εξοπλισμό και το καλύτερα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό!
Κυρίες και κύριοι,
Επιτρέψτε μου να κλείσω την ομιλία μου με μία έκκληση προς την Πολιτεία, τους πολιτικούς μας αλλά και την Κοινωνία.
Αγαπητοί φίλοι,
Στηρίξτε τους Επαγγελματίες, στηρίξτε την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, εργαστείτε μεθοδικά ώστε να κλείσει ο κύκλος της ύφεσης στην Πατρίδα μας.
Τα πάντα πρέπει να γίνουν σωστά και πιο γρήγορα! Δεν έχουμε πλέον χρόνο! Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια της άνεσης και της χαλαρότητας. Ακόμη και αυτή η νέα και ελπίζω τελευταία Αξιολόγηση, θα έπρεπε να κλείσει για να μη βυθιστεί η Οικονομία ακόμη περισσότερο στην στασιμότητα.
Λυπούμε πραγματικά που μια τέτοια μέρα, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα ήμουν δυσάρεστος. Θα ήθελα να εκφράσω την ευχή και την ελπίδα τον επόμενο χρόνο, στην ίδια εκδήλωση, τα πράγματα να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.   
Τελειώνοντας,  θα ήθελα να επισημάνω ότι, η σημερινή, λαμπρή,  εκδήλωση δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του Επιμελητηρίου μας. Είχαμε, και πάλι, την αμέριστη βοήθεια των υποστηρικτών μας, την EUROBANK, τη ΔΕΘ-HELLEXPO την AEGEAN, τη Γεώργιος Αβραμίδης SGA, την Αir Serbia και το Ξενοδοχείο ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ. Τους οποίους, ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, υπομονή και δύναμη.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Απρίλιος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   

NEWSLETTER