ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14.11.2017

Newsletter

Το "κοινωνικό μέρισμα" ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Γράφει σήμερα η "Αυγή": "Μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, που έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ θετικής οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας το 2017, χαρακτήρισε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Περιμέναμε τις αντιδράσεις, περιμέναμε να δούμε τι θα σκεφθούν, ώστε να σχετικοποιήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, δε μπορεί να σχετικοποιηθεί, ούτε να μετριασθεί η πολύ μεγάλη σημασία της» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, και κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσουν το θέμα «με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με την "Καθημερινή": Ο Τσίπρας διανέμει μέρισμα - ρεκόρ λόγω μέτρων, υπερφορολόγησης, καθώς "με σαφή στόχο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση απειλώντας με ακύρωση το θετικό αφήγημα εξόδου της χώρας από την κρίση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το πλεόνασμα. Ο πρωθυπουργός, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις πρόσφατες παραδοχές υπουργών του ότι η απόδοση των φορολογικών εσόδων είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή δυσανάλογης επιβάρυνσης των μεσαίων στρωμάτων, επιδιώκει να επαναφέρει στην επικαιρότητα μια θετική ατζέντα για την κυβέρνηση, που τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε να ακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς, μάλιστα, να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Τι περιλαμβάνει το μέρισμα
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, η δημοσιονομική υπεραπόδοση για το τρέχον έτος, το ποσόν, δηλαδή, που η κυβέρνηση θα επιστρέψει ως υπερπλεόνασμα, ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Επειτα από συνεννόηση με τους εταίρους, από το ποσόν της υπεραπόδοσης θα διατεθούν 720 εκατ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ακατάσχετη και αφορολόγητη, προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες, με κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Ο σχετικός νόμος θα έλθει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και η καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας από συνταξιούχους για το διάστημα από 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016, θα δοθούν 315 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου στους δικαιούχους.
Τέλος, 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφελείας, που χρεώνονται στους λογαριασμούς. Ετσι θα αποφευχθεί, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, νέα αύξηση στα τιμολόγια για το επόμενο έτος, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα για μειώσεις στην τιμή ρεύματος για τις 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.
 

Θύελλα από την αντιπολίτευση για το μέρισμα: Αρπαξαν 14,5 δισ. και δίνουν 700 εκατ!


 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER