ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

07.11.2017

Newsletter

Νέες αποκαλύψεις για την παγκόσμια φοροαποφυγή!

Ένα πολυδαίδαλο κύκλωμα εταιριών, με το οποίο βασιλείς, διάσημοι αθλητές και κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη κατόρθωναν να κρύβουν τα κέρδη τους αποκαλύπτεται τις τελευταίες ημέρες, χάρη στην ομαδική δουλειά εκατοντάδων δημοσιογράφων από πολλά ΜΜΕ της Ευρώπης! Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 8 τρισ. ευρώ κρύφτηκαν σε φορολογικούς παραδείσους από το κύκλωμα, κύριο ρόλο στο οποίο έπαιζε η νομική εταιρία Αppleby, με 100 εκ. δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενους και γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.
Η Appleby ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων. Εκεί, η επιχείρηση εδρεύει σήμερα σε ένα απλό κτίριο. Αλλά ο κατάλογος των πελατών είναι εξαιρετικός: συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.
Η ίδια νομική εταιρία βρίσκεται στο κέντρο των Paradise Papers -μίας διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των δισεκατομμυρίων. Η Sueddeutsche Zeitung δίνει στη δημοσιότητα συνολικά περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα.
Δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά ή να αποκρύψουν χρήματα από αμφιλεγόμενες πηγές. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις ενός Αμερικάνου υπουργού με τους Ρώσους ολιγάρχες. Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ στα έγγραφα
Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε πολύ χαμηλά ποσοστά, αποκαλύπτουν περιουσιακά στοιχεία της βασίλισσας Ελισάβετ, του Bono των U2, και ενός συνεργάτη του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό σε φορολογικούς παραδείσους.
Παράλληλα, αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Πηγή: Αυγή

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER