ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

23.10.2017

Newsletter

Με προβλήματα στα κυλικεία άρχισε η σχολική χρονιά

Τα προβλήματα με τα οποία άρχισε η σχολική χρονιά περιγράφει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης "Μακεδονία", που ζητά την παρέμβαση των αρμοδίων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς σας γνωστοποιούμε τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα αλλά και όσα έχουν προκύψει με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία.
Το πρώτο πρόβλημα προέκυψε φέτος και αφορά την διανομή της σίτισης. Μετά από ενημέρωση που είχαμε από μέλη του Σωματείου μας, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζεται πως οι συμβασιούχοι Γενικών καθηκόντων στην Εκπ/ση μπορούν να υποστηρίξουν την σίτιση των μαθητών είτε στο ολοήμερο σχολείο είτε στο πρόγραμμα ¨Σχολικά Γεύματα¨ όπου αυτό εφαρμόζεται. Το παραπάνω ως καθήκον των εν λόγω συμβασιούχων είναι λάθος δεδομένου των απαιτούμενων πιστοποιητικών σε όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν μπορεί να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και γεύματα, και μάλιστα μαθητών, όσοι δεν είναι ούτε πιστοποιημένοι αλλά και ούτε εκπαιδευμένοι ως προς αυτό και το κυριότερο, όταν μέσα στην ημέρα μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με καθαριστικά, μπογιές ή οτιδήποτε άλλο, τελώντας τα υπόλοιπα καθήκοντα τους. Είναι τουλάχιστον απαγορευτικό κάτι τέτοιο. Σαφώς και επικροτούμε την πρόσληψη των ανθρώπων αυτών καθώς θα βοηθήσουν εξαιρετικά σε εργασίες που αφορούν την σχολική μονάδα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως στα καθήκοντα τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όσα αφορούν γεύματα, τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο απαιτεί ειδικές εξετάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου υπάρχει σχετική αναφορά σε Υπουργική απόφαση (ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 56758/Δ4 ΦΕΚ Β/1131/10.05.2013) που αφορά τα σχολικά κυλικεία και στην οποία αναφέρεται και διευκρινίζεται πως  στα πλαίσια των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και μετά από ειδική σύμβαση που συνάπτεται, επιτρέπεται η διάθεση προϊόντων σε μαθητές στα σχολεία, την διανομή όμως των οποίων κατά προτεραιότητα θα υλοποιούν οι εκμεταλλευτές κυλικείων που λειτουργούν στις οικείες μονάδες. Επίσης ο κυλικειάρχης είναι ο μόνος αρμόδιος σε κάθε σχολείο που είναι πιστοποιημένος έχοντας παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά σεμινάρια Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΦΕΤ καθώς και το νέο πρόγραμμα του Υπεύθυνου Σχολικού Κυλικείου 120 ωρών που έως σήμερα έχουν παρακολουθήσει οι περισσότεροι συνάδελφοι και είναι σε εξέλιξη.
Το δεύτερο πρόβλημα που υπάρχει και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα, αφορά τα δημοτικά σχολεία όπου απαγορεύεται η προσέλευση των γονέων των μαθητών το πρωί πριν την έναρξη του μαθήματος. Είναι όμως γνωστό πως λόγω της μικρής ηλικίας των μαθητών, πολλοί γονείς το πρωί (κυρίως των μαθητών της πρώτης, δευτέρας και τρίτης τάξης) έρχονται σε συνεννόηση με τον κυλικειάρχη, ώστε να δοθούν τα τρόφιμα που επιλέγουν  οι ίδιοι στα παιδιά τους, κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων. Επίσης κάποια παιδιά έχουν προβλήματα υγείας που θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στον κυλικειάρχη από το γονιό για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Εμείς με έγγραφα μας στο Υπουργείο, σε όλα τα σχολεία του Νομού μας, αλλά και με επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητήσαμε την είσοδο των γονέων το πρωί, για ελάχιστο χρόνο, και πριν την έναρξη του μαθήματος, προκειμένου να έρθουν σε συνεννόηση με τον κυλικειάρχη. Είναι ευνόητο πως στα σχολεία που απαγορεύεται να περάσουν το πρωί οι γονείς, είναι φυσικό επακόλουθο να προμηθεύονται τα τρόφιμα για τα
 
 
παιδιά τους από παρακείμενους φούρνους και καταστήματα, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της ζήτησης από το κυλικείο, πράγμα που συνεπάγεται την μη δυνατότητα των συναδέλφων τουλάχιστον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η μείωση του τζίρου είναι εντυπωσιακά χαμηλότερη και οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία έχοντας ήδη προμηθευτεί το πρωινό τους από έξω. 
Το τρίτο και χειρότερο πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα παρακείμενα καταστήματα, φούρνους, καταστήματα γρήγορης εστίασης κ.α. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για τη λύση του εν λόγω προβλήματος, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Παρατηρείται ,πιο πολύ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να έρχονται ακόμη και ντελίβερι από καταστήματα με σάντουιτς και άλλα απαγορευμένα τρόφιμα ή να υπάρχουν έξω από τα κάγκελα του σχολείου πωλητές από τα παρακείμενα και γειτνιάζοντα καταστήματα και να δίνουν τους μαθητές τρόφιμα. Δεν μπορεί την ώρα που το σχολικό κυλικείο περιορίζεται στην πώληση συγκεκριμένων επιτρεπόμενων ειδών, να διατίθεται στους μαθητές όλα όσα απαγορεύονται και να υπάρχει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Το σχολικό κυλικείο εξάλλου είναι η μόνη πηγή εσόδων της Σχολικής Επιτροπής  σε μια εποχή που  Δήμοι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις τους αιμορραγούν ως προς την οικονομική τους δυσπραγία.
            Το Σωματείο μας σε μια ακόμη προσπάθεια συνεργασίας για ένα καλύτερο κυλικείο, για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των φορέων και την διάθεση από μέρους μας να γίνουμε καλύτεροι και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, έχει δώσει μια εφημερίδα ενημέρωσης , την οποία σας αποστέλλουμε συνημμένη, σε όλους όσους περιλαμβάνει η σχολική κοινότητα. 
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κο Στέφανο Φακούδη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, στο τηλέφωνο 6906721827.
 
 
 
Με εκτίμηση,
 
      ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΥΛΙΚΕΙΑΡΧΩΝ
     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
      «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER