ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

13.06.2017

Newsletter

Ευρωομάδα: Προσπάθεια για λύση έως την Πέμπτη

Τις λεπτομέρειες της γαλλικής συμβιβαστικής πρότασης για σύνδεση των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους -ουσιαστικά της επιμήκυνσης στη διάρκεια αποπληρωμής του- με την πορεία του ΑΕΠ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στην Αθήνα τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Η επίσκεψη του κ. Λεμέρ έγινε εν μέσω συνεχών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, με κοινό στόχο να βρεθεί λύση στοEurogroup της Πέμπτης και να μη χρειαστεί η παραπομπή του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως γράφει σήμερα η "Ναυτεμπορική", η συμβιβαστική πρόταση που επεξεργάζονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβάνει καλύτερη διατύπωση όσον αφορά τη διευθέτηση του χρέους, ελαστικότερους στόχους όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ένα πακέτο χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων και πιθανή σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την πορεία του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Όλες τις εξελίξεις θα εξετάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συγκαλείται για τη 1 μμ.

Σύμφωνα με τη σημερινή "Αυγή", ηχηρή παρέμβαση υπέρ μιας λύσης τώρα στο ελληνικό ζήτημα άσκησε και ο ισχυρός παράγοντας της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μια «αποφασιστική ενέργεια» υπέρ της Ελλάδας. «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία λύση για το χρέος που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τη σημερινή "Καθημερινή", παρά την έντονη κινητικότητα με επίκεντρο τη γαλλική συμβιβαστική πρόταση– δεν φαίνεται να διασφαλίζονται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε βεβαίως η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER