ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12.05.2017

Newsletter

Το ελληνικό χρέος στο τραπέζι των ισχυρών

Στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7, μεταφέρεται σήμερα το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην ιταλική πόλη αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το Washington Group, ένα άτυπο όργανο με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας Μ. Σαπέν, της Ιταλίας Π. Κ. Παντοάν και των επικεφαλής των θεσμών, Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ και Κ. Ρέγκλινγκ του ESM, του Π. Μοσκοβισί εκ μέρους της Κομισιόν και του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Όπως γράφει σήμερα η "Καθημερινή", η δυναμική των προηγούμενων ημερών, όπως προέκυψε από κάποιες δηλώσεις, όπως π.χ. του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ, αλλά και από πληροφορίες πηγών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, έδειχνε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, βεβαίως, που θα περιορίζεται σε μια γενική περιγραφή του πλαισίου των απαιτούμενων επεμβάσεων για να γίνει το χρέος βιώσιμο, με τις ουσιαστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για άλλη μια φορά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι πολιτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία και γι’ αυτό κάποιες πηγές δεν απέκλειαν χθες η συνολική λύση να υπάρξει όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά στο επόμενο της 15ης Ιουνίου.

Η Κυβέρνηση
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Τζανακόπουλος, μετέφερε τη δέσμευσή της ότι: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων».
Επίσης, ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER