ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

09.05.2017

Newsletter

Άρθρο Ζορπίδη για το Φεστιβάλ Τουρισμού

«Φεστιβάλ Τουρισμού 2017»
Με ενότητα και αγάπη για τον τόπο μας προχωρούμε

Άρθρο στη εφημερίδα "Δημοκρατία" δημοσίευσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας Μιχάλης Ζορπίδης, προκειμένου να δημοσιοποιήσει προς το ευρύ κοινό τους λόγους για τους οποίους το ΕΕΘ προχωρά και φέτος στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Τουρισμού.
Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο είναι το εξής:

 
Ευχαριστώ πολύ την έγκριτη «Δημοκρατία» γιατί μου δίνει την ευκαιρία, μέσα από τις σελίδες της να προβάλω τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Τουρισμού 2017», τους λόγους που μας οδήγησαν σ’ αυτήν αλλά και τους στόχους μας, που διοργανώνουμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης!
Αρχικός, λοιπόν, στόχος μας είναι η  βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η ανάδειξή της ως προορισμό, μέσα στον οποίο θα παίζει συνδυαστικό ρόλο η Θεσσαλονίκη γύρω από τις άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης στόχος  μας είναι να βοηθήσουμε τον Θεσσαλονικιό να ενημερωθεί σωστά και πλήρως για τις δυνατότητες που έχει φέτος να κάνει διακοπές, σε όλη τη χώρα. Η πληροφόρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο, γιατί μπορεί να σε γλυτώσει από κόπο και επιπλέον κόστος! Δηλαδή, ταυτόχρονος στόχος είναι και η προβολή όλων των προορισμών στην Ελλάδα. Φιλοδοξούμε με την προσέλκυση υψηλού αριθμών επισκεπτών να αναδειχθούν επιχειρήσεις του κλάδου και να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διακοπών στους επισκέπτες.
Αυτούς τους στόχους θα τονίσουμε κυρίως στις 26-28 Μαΐου το στην Πλατεία Αριστοτέλους, στο Τρίτο Φεστιβάλ Τουρισμού του ΕΕΘ.
Είναι επίσης, εξαιρετικά σημαντικό να τονίσω ότι η διοργάνωση έχει, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και  του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο σχολικός, ο προσκυνηματικός, ο αθλητικός, ο φοιτητικός, ο γαστρονομικός. Το ίδιο σημαντικό είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, που προετοιμάζουμε με εμφανίσεις γνωστών καλλιτεχνών και σχημάτων αλλά και μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από όλη τη χώρα.
Το  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τα 60.000 μέλη του προσπαθεί με το «Φεστιβάλ Τουρισμού», χωρίς καμία διάθεση βεντετισμού ή ηγεμονισμού να ενώσει τους μόνιμα διαφωνούντες φορείς της πόλης σε ένα κοινό σκοπό, την οικονομική επιβίωση των Θεσσαλονικέων επαγγελματιών. Εμείς βλέπουμε ότι μόνο με την οργανωμένη εισροή τουριστών-επισκεπτών μπορούμε να επιβιώσουν εκατοντάδες επαγγέλματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης.
Φιλοδοξούμε λοιπόν να κάνουμε το Φεστιβάλ Τουρισμού ως μία μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης. Μία λαμπρή γιορτή, στην οποία χιλιάδες Θεσσαλονικείς αλλά και επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για πολλές τουριστικές υπηρεσίες που μπορούν να απολαύσουν σε όλη την ευρύτερη περιοχή! Αλλά και να παρακολουθήσουν σημαντικές συναυλίες, παραστάσεις και δρώμενα από το Πρόγραμμα Παράλληλων Ψυχαγωγικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, στη μεγάλη εξέδρα του «Φεστιβάλ Τουρισμού»!
Φυσικά δεν κρύβουμε ότι μεγάλος μας στόχος είναι να καθιερωθεί ως μία ετήσια γιορτή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, που θα διοργανώνεται από το δυνατό περισσότερους φορείς της πόλης.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης άλλωστε έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης του όχι για να φανεί ως ένας φορέας της πόλης. Μακριά από εμάς κάθε διάθεση ηγεμονισμού και καπελώματος. Εμείς επιζητούμε τη συνεργασία όλων των φορέων για να φτιάξουμε μαζί όμορφα πράγματα για τη Θεσσαλονίκη μας. Ο σκοπός είναι πάνω από πρόσωπα, φορείς και επιδιώξεις.
Σας προσκαλώ λοιπόν όλους στο Φεστιβάλ! Το δικό μας και το δικό σας Φεστιβάλ!Ομιλία Ζορπίδη στην Χαλκιδική
Ομιλία σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής έκανε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας Μιχάλης Ζορπίδης. Η ημερίδα, που διοργανώθηκε στον Πολύγυρο, αφορούσε την Πιστοποίηση Προσόντων Επαγγελματιών και την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και είχε ενημερωτικό χαρακτήρα.
Η ομιλία του Προέδρου του ΕΕΘ ήταν η εξής:

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε. Ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας εκφράζω την ικανοποίηση και την χαρά μου γιατί το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά στη διοργάνωση τόσο σημαντικών ενημερωτικών εκδηλώσεων, όπως η σημερινή! Με τον τρόπο αυτό δικαιώνει την άποψη μας, ότι τα Επιμελητήρια της Πατρίδας μας αποτελούν τον πολυτιμότερο συνεργάτη του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Του ανθρώπου εκείνου, που προσπαθεί να σταθεί όρθιος στην Αγορά, μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, και με όλο το Ελληνικό Κράτος απέναντι του! Όχι να τον βοηθά και να τον συνδράμει με κίνητρα, ενισχύσεις και πληροφόρηση αλλά να του δίνει χαριστικές βολές, με χαράτσια, υπερφορολόγηση και λιτότητα...
Μέσα, λοιπόν, στη δύσκολη σημερινή συγκυρία τα Επιμελητήρια αποτελούν τους μοναδικούς ίσως πυλώνες στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Και με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή το αποδεικνύουν.
Τα δύο θέματα της σημερινής ημερίδας είναι εξαιρετικά σημαντικά για όλους μας. Το πρώτο, η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων, για την οποία αγωνιζόμαστε ως ΚΕΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια, αφορά τόσο εμάς τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές.
Ως ΚΕΕΕ παλεύουμε ώστε να αναγνωρίσει η Πολιτεία, με διαδικασίες απλές που θα προσελκύουν και δε θα απωθούν τους συναδέλφους μας, τα επαγγελματικά προσόντα ειδικών κατηγοριών, που δεν μπορούν να πιστοποιηθούν με άλλους τρόπους. Πάρτε για παράδειγμα τα παραδοσιακά επαγγέλματα ή τα τοπικά επαγγέλματα: δεν μαθαίνονται ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε σε τεχνικές ή άλλες σχολές! Το γεγονός όμως ότι κάποιος δεν διαθέτει ένα χαρτί, δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει το επάγγελμα του! Τα περισσότερα επαγγέλματα μαθαίνονται με την πρακτική μέθοδο, στο πανεπιστήμιο της ζωής και το καμίνι της Αγοράς!
Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε όλες εκείνες τις διαδικασίες που θα αναγνωρίζουν ότι ένας επαγγελματίας έχει εκείνα τα προσόντα για να ασκήσει το επάγγελμα του!
Σ’ αυτόν τον αγώνα έχει μπει η ΚΕΕΕ εδώ και δύο χρόνια, όπως θα σας εξηγήσει αναλυτικά ο κύριος Τόλκας στη συνέχεια. Εμείς διεκδικούμε την μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των Επιμελητηρίων σε αυτή τη διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε και τη γνώση και τους μηχανισμούς για να το πράξουμε. Πιέζουμε λοιπόν τις κυβερνήσεις ώστε να μας εκχωρήσουν αυτές τις αρμοδιότητες.
Είναι κάτι που πρέπει να γίνει! Γιατί η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων βοηθά σημαντικά τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες. Οι μεν πρώτοι μπορούν να ξέρουν ότι απευθύνονται σε αναγνωρισμένους επαγγελματίες, οπότε έχουν κάποια διασφάλιση ποιότητας. Οι δε επαγγελματίες αναγνωρίζονται, δηλαδή γίνεται μία πολύ σημαντική ανάμεσα στους σωστούς και συνεπείς επαγγελματίες και τους ευκαιριακούς.
Εξίσου σημαντικό είναι και το δεύτερο θέμα: το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι η πραγματικότητα που έρχεται! Είναι ο κόσμος του αύριο! Άρα, όλοι μας θα πρέπει να ενημερωθούμε και να προετοιμαστούμε για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους, καθώς δεν δικαιούμαστε να απουσιάζουμε από την πραγματικότητα του αύριο.
Τα Επιμελητήρια, μέσω της ΚΕΕΕ συμμετείχαν στη Διαβούλευση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και γενικά παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Το πάγιο αίτημα μας είναι να φροντίσει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να δημιουργήσει θεσμικά όργανα στα οποία ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προσφεύγει στην περίπτωση που αισθάνεται ότι αδικείται ή θίγεται από μία ηλεκτρονική συναλλαγή του.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα μας.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Αύγουστος
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      

NEWSLETTER